Tour de France 2022 – Det du (absolut) inte får missa

Tour de France 2022

Tour de France 2022 startar i Köpenhamn och avslutas precis som vanligt på Champs-Élysées i Paris. Den stora nyheten i år är att vi äntligen får ett Tour de France för damer. Vi kommer få se Tour de France Femmes som startar i Paris samma dag som herrarna går i mål.

I denna guide hittar du allt du behöver veta inför Tour de France 2022 och starten i Danmark. Vi går igenom bansträckningen för både herrarna och damerna. Vi tittar också på vilka som är favoriter att vinna Tour de France 2022. Klicka dig vidare till det som passar dig eller läs hela guiden från början.

När körs Tour de France 2022?
Herrarnas bansträckning
Damernas bansträckning
Vem vinner Tour de France 2022?
Vanliga frågor

När körs Tour de France 2022

Tour de France 2022 startar i Danmarks huvudstad Köpenhamn fredagen den 1 juli med en individuell tempoetapp. Efter ytterligare två etapper i Danmark bär det av till Frankrike. Cyklisterna går sedan i mål i Paris på Champs-Élysées tre veckor senare, söndagen den 24 juli. I den här artikeln hittar du allt du behöver veta om Tour de France 2022.

Tour de France 2021

Förra årets Tour de France gick mellan 26 juni och 18 juli. Vann gjorde slovenen Tadej Pogačar förre dansken Jonas Vingegaard och Team INEOS ecuadorian Richard Carapaz. Cykelwebbenpodden fick möjligheten att vara på plats och se den 18 etappen mellan Pau och Luz Ardiden, tack vare ett samarbete med SKODA Sverige & Skoda Cycling Team. Några poddavsnitt blev det under resan till Frankrike:

Niclas & Daniel på Col du Tourmalet.
Daniel & Niclas på Col du Tourmalet under Tour de France 2021.

Presentationen av Touren

Bansträckningen för 2022 års upplaga av Tour de France för både herrar och damer presenterades presenterade i Paris den 14 okt av Christian Prudhomme & Marion Rousse. Hela Tour de France-presentationen går att se på Youtube.

Christian Prudhomme och Niclas från Cykelwebbenpodden på Tour de France 2021.
Niclas och Christian Prudhomme, Tävlingsdirektör för Tour de France. Här på toppen av Luz Ardiden efter målgången på den 16;e etappen av Tour de France 2021.

Tour de France Femmes

Den stora och absolut roligaste nyheten inför 2022 är att damerna ÄNTLIGEN får ett eget Tour de France. Den virtuella träningsplattformen Zwift går in som huvudsponsor och presenterar Tour de France Femmes avec Zwift. Den första upplagan av Tour de France Femmes avec Zwift består av åtta etapper med start i Paris den 24 juli, samma dag som herrarna går i mål. Glädjande nog kan vi kan förvänta oss att se delar av etapperna på tv (2,5 h sändning).

Bansträckning för herrarnas Tour de France 2022

Organisationen med Christian Pruhomme i spetsen kallar själva bansträckningen för: “one for the attackers”. Tour de France 2022 startar med tre etapper i Danmark innan de fortsätter i Frankrike.

Tour de France 2022 bansträckning.
Bansträckningen för herrarnas Tour de France 2022.

Gatstenarna som vi är vana att se på tävlingen Paris-Roubaix möter cyklisterna på den femte etappen. Både Pyrenéerna och Alperna återfinns i årets upplaga samtidigt som spurtarna kommer ha sin chanser däremellan. Innan uppvisningsetappen i Paris väntar en 40 km lång tempoetapp för att avgöra vem segraren blir.

Global Cycling Network har gjort en djupdykning i bansträckningen för både herrarnas och damernas Tour de France 2022.

Grand Départ i starten i Danmark och Köpenhamn

Danmark med dryga 5,8 miljoner invånare blir det 10:e landet i ordningen att hosta starten i Tour de France. Det som också kalla Grand Départ. Den första etappen är en 13 km lång tempoetapp inne på Köpenhamns gator.

“The Tour de France is the biggest cycling race on Earth, but we still have much to learn! The Danes set an outstanding example by making bicycles their leading means of transport in urban areas. In Copenhagen, we will meet fans who acclaim the champions of world cycling. The energy that supporters and curious locals will channel to riders, followers and viewers of the Tour will most assuredly be a great source of inspiration to succeed in our greatest challenge: seeing the future on a bike.”

Christian Prudhomme, Tour de France-chef

Efter den inledande etappen i Köpenhamn väntar en etapp från Roskilde på Själland till Nyborg på Fyn. För att ta sig mellan Själland och Fyn kommer de använda sig av den c:a 13 km långa Stora Bältbron där det är stor chans att det kan blåsa ordentligt. Den sista etappen i Danmark är en etapp för spurtarna från Vejle med målgång i Sønderborg.

Gatstenarna från Paris-Roubaix

Fyra år efter att John Degenkolb vann den nionde etappen på 2018 års upplaga av Tour de France (medan Richie Porte kraschade ut sig) till Roubaix får vi återigen se cyklisterna ta sig an de fruktade gatstenarna. På 2022 års upplaga av Tour de France innehåller den femte etappen knappt 20 km av gatsten fördelade på 11 sektorer. Start i Lille med målgång i Arenberg Porte du Hainaut (dock inte Arenbergskogen). En tuff och sevärd etapp som säkerligen kommer att ställa till det för några av cyklisterna som kör för sammandraget. Vill du fördjupa dig kring Paris-Roubaix har vi gjort ett specialavsnitt om 2011 års upplaga av Paris-Roubix eller så lyssnar du på avsnitt 103 där vi pratar om årets upplaga av “Hell of the North”.

Alperna och Pyrenéerna

Den första målgången i bergen kommer på etapp 7. Som så många gånger de senaste åren väntar en målgång uppför Planche des Belles Filles. Det är “super”-versionen som gäller vilket innebär att de använder sig av grusvägen sista biten precis som de gjorde 2019.

Touren rör sig sedan vidare mot alperna där både etapp 11 & 12 är något att se fram emot. Etapp 11 går först över kombon Télégraphe-Galibier för att sedan ha målgång på Col du Granon på över 2400 m ö h. En brutal klättring som bara varit med i Touren en gång tidigare (1986) och blir den näst högsta punkten för en målgång i Tour de France historia efter Galibier 2011. Etapp 12 börjar med gigantiska Col du Galibier före mäktiga Croix de Fer innan målgång väntar uppför klassiska Alpe d’Huez.

Nästa riktiga bergsetapp kommer när cyklisterna når Pyrenéerna. Etapp 17 är en kort rackare på 130 km med flera klättringar innan den superbranta målgången till Peyragudes skidstation. Sista tuffa bergsetappen blir den 18e när cyklisterna först tar sig över Col d’Aubisque och “nya” Col de Spandelles (som aldrig tidigare har använts i Touren) innan målgång väntar uppför Hautacam utanför Lourdes. Minns ni vem som vann uppför Hautacam 2014?

Avslutande tempo och målgången på Champs-Élysées

Innan uppvisningsetappen till Paris och målgången på Champs-Élysées där spurtarna gör upp om segern väntar ett tuff 40 km långt tempolopp. Inte nog med att det är den näst sista etappen och kommer efter några tuffa dagar i Pyrenéerna så avslutas etappen också med en kort tuff backe med en snittlutning på över 10 %.

Bansträckningen för Tour de France Femmes

För damerna väntar 8 etapper utan vilodagar. Starten går i Paris och den åttonde och sista etappen i Vogeserna i östra Frankrike. Tävlingen går inte att jämför med herrarnas eftersom den bara är 8 etapper, så tävlingen liknar mer ett klassiskt veckolångt etapplopp. Men medieuppmärksamheten kommer vara hög och 2022 års upplaga är en bra början. Förhoppningsvis är detta något att bygga vidare på.

Tour de France Femmes bansträckning.
Bansträckningen för damernas Tour de France Femmes 2022.

Starten i Paris

Samma dag som herrarna går i mål i Paris går starten för damernas tävling. Ett GP-lopp på 82 km på varvbanan kring Champs-Élysées. Folkfest lär det bli där det blir spännande att se om någon stark cyklist kan överraska spurtarna och sno åt sig den gula ledartröjan. Etapp 3 blir intressant i champagnedistriktet Epernay när finalen använder samma vägar som 2019 när Julian Alaphilippe gick solo och tog över den gula ledartröjan.

Grusvägar bland vingårdar

Damklungan tar sig an “chemins blancs“, de vita vägarna bland vingårdarna på den fjärde etappen som är 126 km lång. Sektorerna med grus är både långa och kuperade och ett tillfälle för klassikercyklisterna att försöka sätta klättrarna under press.

Avslutningen med bergsetapper

Damernas Tour de France avslutas med två bergsetapper i Vosgeserna. Först med 127 km som tar cyklisterna över tuffa klättringar som Petit Ballon (9,3 km 8,1 %) och Col du Platzerwasel (7,1 km 8,3 %) med målgång vid Markensteins skidstation. Touren avgörs sedan med målgång uppför La Super Planche des Belles Filles där den sista superbranta biten är på grus där. En oerhört tuff avslutning på både etappen och veckan.

Vem vinner Tour de france 2022?

Det är för tidigt att börja tippa vinnare för mycket både kan och kommer hända innan cyklisterna står på startlinjen i Köpenhamn den 1 juli 2022. Låt oss ändå titta tillbaka på förra årets tävling samtidigt som vi tar en titt på de största favoriterna inför Tour de France 2022.

2021 års upplaga

Vi är nog många som hoppas på att Tour de France 2022 ska bli betydligt mer spännande och jämn än vad 2021 års upplaga var. Där visade den unge slovenen Tadej Pogačar att han för tillfället är världens bästa etapploppscyklist och stod för andra året i rad som segrare på Tour de France. Pallen 2021 såg ut enligt följande:

  1. Tadej Pogačar
  2. Jonas Vingegaard
  3. Richard Carapaz

Favoriter bland herrarna

Det är långt kvar till juli 2022 och vi vet ännu inte vilka cyklister som kommer till start. I dagsläget, om vi bara ska gå på namn, är de tre största favoriterna till slutsegern på Tour de France 2022:

  • Tadej Pogačar
  • Primož Roglič
  • Egan Bernal

Tadej Pogačar i UAE-teamet är den absolut största favoriten. Bara 23 år gammal men har redan hunnit med att vinna Tour de France x 2, Lombardiet Runt & Liège-Bastogne-Liège för att nämna några segrar. Den största utmanaren är slovenen Primož Roglič i Jumbo-Visma som även han har en fantastiskt meritlista med te.x. tre raka segrar på Vuelta España och ett OS-guld i tempo från Tokyo. Colombianen Egan Bernal i INEOS Grenadiers är den andra stora utmanaren. Trots sin unga ålder (24) har hann hunnit med att vinna både Tour de France (2019) och Giro d’Italia (2021).

Favoriter bland damerna

Vi har ingen tidigare historik att gå på eftersom detta blir den första upplagan. Däremot har endagsloppet La Course by Tour de France körts för damerna där bl.a. Marianne Vos, Lizzie Deignan, Annemiek van Vleuten och Demi Vollering stått som segrare. Om vi tittar på hur bansträckningen ser ut med de två avslutande bergsetapperna är det nog ingen vild gissning att vi får en duktig klättrare som slutsegrare. För att nämna några namn så går det inte att inte nämna 39-årige Annemiek van Vleuten i Movistar, tidigare världsmästarinnan med massor av fina segrar. Andra duktiga klättrare är Elisa Longo Borghini i Trek, Ashleigh Moolman och Demi Vollering, båda i SD Worx eller Cecilie Uttrup Ludwigi FDJ.

Vanliga frågor om Tour de France

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om Tour de France. Har du inte fått svar på din fråga? Hittar du inte det du söker? Hör av dig till oss på Cykelwebben så försöker vi svara!

När startar Tour de France 2022?

Tour de France 2022 startar fredag 1 juli och söndagen 24 juli. Starten går i Danmark och Köpenhamn och målgång är i Paris.

Vem vann Tour de France 2021?

Slovenen Tadej Pogacar vann Tour de France 2021.

Finns Tour de France för damer?

Ja. 2022 är först året Tour de France för damer körs. 8 etapper och tävlingen startar söndagen 24 juli i Paris.

Hur långt är Tour de France 2022?

Tour de France 2022 är sammanlagt 3 328 km.

Vilka länder kommer Tour de France 2022 besöka?

Fyra länder: Danmark, Belgien, Schweiz och Frankrike. Danmark är 10:e landet som står som värd för en Grand Départ.

Sänds Tour de France på tv?

Eurosport sänder alla etapper för herrarna från start till mål. För damerna gäller c:a 2,5 h tv-sändning varje dag beroende på hur kanalen som har rättigheterna väljer att utnyttja dem.

Hur mycket prispengar får vinnaren av Tour de France?

Vinnaren för herrarnas tävling erhåller €500.000 och vinnaren för damernas tävling erhåller €50.000.

Frågor och funderingar? Hör av dig till Cykelwebbenpodden!

Undrar du något om 2022 års upplaga av Tour de France? Eller har du funderingar kring den första upplagan av Tour de France Femmes avec Zwift? Hör av dig till oss på Cykelwebben så försöker vi svara på dina frågor. Och glöm inte att lyssna på Cykelwebbenpodden.

Kommentera