UCI BMX Supercross Ängelholm

Screen Shot 2015-08-17 at 16.29.00Något de flesta cyklister säkert missade i helgen var att den tredje deltävlingen i UCI BMX Supercross gick av stapeln på Sibirien BMX Arena i Ängelholm.

Cykelwebben hade däremot en utsänd reporter för att bevaka detta evenemang.

Vad är då BMX Supercross frågar ni er?
Jo, det är en speciell typ av BMX-spektakel som har en egen världscup med fem olika deltävlingar runt jorden. Och i år ser schemat ut på följande sätt:
1. Manchester, England
2. Papendal, Nederländerna
3. Ängelholm, Sverige
4. Santiago del Estero, Argentina
5. Rock Hill, USA

 

Att Ängelholm är med på den där listan är faktiskt en jättegrej då Sverige är ett pytteland när det kommer till cykling och BMX i synnerhet. Men tack vare hårt arbete har alltså Ängelholm lyckats knipa en plats i den här cirkusen.

Det finns en väsentlig skillnad mellan vanlig Race-BMX och BMX-Supercross. Den första är att startkullen måste vara åtta meter hög plus att underlaget på banan är som sandpapper på Supercross. Detta jämfört med Race-BMX där man kör på grusanlagda banor och startkullar på max fem meter. Man kan nästan säga att sanden limmas fast i banan vilket ger en oerhört snabb bana. Som kuriosa kan det ju sägas att när cyklisterna nådde det första hoppet efter starten låg de runt 60 km/h. Banan på 400 meter avverkades på dryga 30 sek vilket ger ett snitt på ca 48 km/h vilket är oerhört snabbt och ger publiken action så det räcker och blir över.

Maris "The Machine" Strombergs snabbast i första dubbeln.
Maris “The Machine” Strombergs snabbast i första dubbeln.

Namn som Barry Nobles, Maris Strombergs, Caroline Buchanan, Sam Willoughby, Alise Post, Liam, Phillips, Felicia Stancil, Stefany Hernandez och Niek Kimmann har säkert de flesta av er aldrig hört talas om men det är en skara OS-medaljörer, världsmästare och supermegaprofiler inom BMX och alla var naturligtvis på plats. Sverige representerades av Johan Fransson som kör för Älvsö BMX samt Simon Wanrop som kör för Märsta BMX.

Fredagen bestod av träning på banan och för oss som lyckades komma in bakom ridån så blev det mest autografer, diskussioner om material samt bilder. Som tur var för oss som var där så är BMX en liten sport i Sverige vilket gjorde att vi hade fri access till hela området där proffsen befann sig.

Favoriten Caroline Buchanan kraschade hårt.
Favoriten Caroline Buchanan kraschade hårt.

Lördagens kval och TT blev inställt på grund av kraftiga vindbyar. När starten går åtta meter upp och det blåser stormbyar är det helt enkelt för osäkert och riskerna för olyckor blir för stora. Men på söndagen hade vinden mojnat och vi bjöds på 20 actionladdade heat där Liam Phillips och Alise Post drog de längsta stråna och vann respektive klass.
Double Rainbow
Nästa deltävling går i Santiago del Estero i Argentina 5/6 September och kan ses live på Redbulls TV-kanal.

För mer info, se http://www.uci.ch/bmx/ucievents/2015-bmx-uci-bmx-supercross-world-cup/457808115/ samt deras instagramsida på https://instagram.com/ucibmxsx

Alla bilder tagna av Kristian Andersson, Älvsjö BMX-klubb.

Kommentera