Vad vi pratar om när vi pratar om Vueltan

VUE_2015_MAP

Om lite mindre än en timma rullar MTN-Qhubeka ned för startrampen i Puerto Banús med siktet inställt på Marbella. I och med det är  årets tredje och sista Grand Tour igång.

Cykelwebben sammanfattar det viktigaste att ha koll på för att kunna njuta hemma i TV-soffan.

Vuelta Espana drar igång med ett kortare lagtempo från jet set-hänget i Puerto Banús till Marbella. Trots att första etappen bara sträcker sig 7,4 km så har arrangören lyckats klämma in både sand och cykelbanor. Det resulterade i att flera cyklister, bl.a. Chris Froome och Nicholas Roche ifrågasatte säkerheten vilket ledde till att hela etappen kommer neutraliseras i sammandraget och lagen bara kör om etappsegern. Lite tråkigt kan man tycka och det kan nog leda till lite avslagen åkning bland många av lagen.


Men vi deppar inte ihop för det. Som vanligt innehåller Vueltan mycket berg och redan på andra etappen kommer första målgången uppför när cyklisterna ska upp för Alto de la Mesa. Man måste bara älska Vueltan!

Årets startfält är ett av de starkaste på länge och fyra av topp fem från Touren är här. Årets banläggning är supertuff med inte mindre än 8 målgångar uppför. Lägg därtill fler bergiga etapper (men med snällare målgångar) samt det faktum att det bara är en tempoetapp (på 38 km), så förstår ni att det blir en tuff tävling som nog kommer gynna klättrarna.

Tävlingen är också svårtippad då flera av favoriterna till slutsegern körde Touren i somras och sedan dess har de knappt tävlat. Men vi på cykelwebben gör självklart ett försök!

Team Sky kommer till start med vinnaren av årets Tour de France, Chris Froome. Britten får ses som en av de stora favoriterna trots att formen är oklar. Han tröttnade något sista veckan under touren och det blir spännande att se om han hunnit återhämtat sig. Om Froome har energi kvar sista veckan är tempoetappen ett bra tillfälle att plocka tid på sina konkurenter. Han har även ett extremt bra lag med sig i sitt försöka att vinna dubbeln. Geraint Thomas, Mikel Nieve, Nicolas Roche och Sergio Henao(som såg superbra ut i Polen Runt) kommer hjälpa till med farthållningen i bergen.

Team Sky tar med sig ett starkt lag till Vueltan
Team Sky tar med sig ett starkt lag till Vueltan

Spanska Movistar med radarparet Nairo Quintana och Alejandro Valverde som kaptener till en början. Även här blir det intressant att se hur de lyckats återhämta sig från varvet runt Frankrike.

Quintana var superstark under sista veckan på touren och den här bansträckningen borde passa Colombianen samtidigt som Valverde med sin finish säkert kommer plocka en del bonussekunder. Till sin hjälp har de bland annat Andrey Amador som slutade på en fin fjärdeplats i Girot. Om Quintana och Valverde når upp till normal kapacitet så står de båda på podiet om tre veckor i Madrid.

På pappret kommer Astana med det absolut starkaste laget. Vincenzo Nibali hade en, med hans mått mätt, misslyckad Tour och är ute efter revansch. Visserligen blev det en etappseger och en fjärdeplats i totalen men det är inte tillräckligt bra för lagets general manager Alexander Vinokourov och Kazakerna som förväntade sig mycket mer av sin storstjärna.

Vincenzo Nibali kommer få fightas med sina lagkompisar om kaptenstiteln! Foto: Team Astana/Breakthrough Media
Vincenzo Nibali kommer få fightas med sina lagkompisar om kaptenstiteln! Foto: Team Astana/Breakthrough Media

Astana kommer även till start med tvåan och trean från årets Giro d’Italia, Fabio Aru och Mikel Landa. Italienaren Aru är en av få favoriter som inte tävlade i juli under Touren. Istället befann han sig på höghöjdsläger och tränade med Vueltan som mål. Basken Landa var en av de stora överraskningarna på årets Giro där han vann två etapper och allt som oftast såg starkare ut än sin kapten. Detta blir förmodligen en av de sista tävlingarna Landa gör i ljusblåa Astanadräkten då han ryktas vara klar för Team Sky inför nästa säsong. Ett problem i Astana kan bli vem de ska köra för. De har inte uttalat vem som är kapten utan de får visa sig under första veckan. Allt annat än etappseger och en Astana-cyklist inom topp 3 vore ett stort fiasko.

Katushas Joaqim ”Purito” Rodriguez vann två etapper på touren men slutade på 29:e plats i totalen. När han inte hade med tätstriden att göra tog han det lite lugnare och satsade på etappsegrar och kanske kan det innebära att han är lite fräschare än de övriga. Spanjoren har inte seger i en GT och tyvärr kommer han förmodligen inte heller ta någon den här gången.

"Purito" Rodriguez ser ut att vara i fin form. Foto: Team Katusha
“Purito” Rodriguez ser ut att vara i fin form. Foto: Team Katusha

En podiumplacering vore bra men rimligt är nog en topp-fem placering. Till sin hjälp har Daniel Moreno som gör sitt sista år hos ryssarna och har officiellt inget nytt lag klart inför nästa säsong. Spanjoren verkar vara i riktig fin form och slutade på en tredjeplats i Vuelta a Burgos för någon vecka sedan. Både han och ”Purito” har båda en bra finish och kan mycket väl ta någon etappseger var.

Touren blev i slutändan ett misslyckande för Tejay van Garderen då han tvingades bryta under den 17:e etappen till Pra-Loup. Amerikanen hade dittills gjort en mycket bra tävling och låg bra till i totalen. Nu har han lagt besvikelsen åt sidan och istället för att köra de amerikanske tävlingarna satsar han på att göra ett bra resultat här. Lite press tror vi även han känner då BMC nyligen gjorde klart med Richie Porte inför kommande säsong. Van Garderen är en duktig tempoåkare men kommer nog att få det tufft i bergen. Gör han det riktigt bra är han topp 5.

53 kg lätta italienaren Domenico Pozzovivo kraschade otäckt och fick bryta Giro d’Italia redan på den 3:e etappen. Han är nu tillbaka i fin form och årets bansträckning passar honom perfekt och under senare år har han även blivit betydligt bättre på åka tempo. Tillsammans med Aru och Landa tävlade han inte i Juli och bör således vara fräschare än de övriga konkurrenterna. Vi blir inte förvånade om Pozzovivo lyckas knipa en plats på podiet i Madrid.

I Contadors frånvaro får polacken Rafal Majka chansen att leda Tinkoff-Saxo. Den duktiga klättraren körde Touren och tog en fin etappseger till Cauterets. Han säger själv att han hoppas på en topp 5-placering och det är inte alls omöjligt. Han känns extremt svårbedömd men om formen finns där blir han att räkna med.

Team Cannondale – Garmin har amerikanen Andrew Talansky som kapten uppbackad av duktige men ojämna Dan Martin. Till sin hjälp har de vinnaren av Tour of Utah, unge Joe Dombrowski som gör sin grand tour-debut.

Bland de övriga att hålla ett öga på i bergen har BMC även Colombianen Darwin Atapumpa. Cofidis spanjor Daniel Navarro är duktig uppför och kan absolut sluta topp 10. Andra som kan sluta topp 10 är Lampre-Meridas svåruttalade Przemyslaw Niemiec, Lotto-Soudals Jurgen van den Broeck, Orica-Green edges colombian Esteban Chaves, Europcars Pierre Rolland och Trek Factory Racings gamlingar Fränk Schleck och Haimar Zubeldia.

För de få etapper som kommer sluta i spurter får fransmannen Nacer Bouhanni från Cofidis gälla som största favorit. Han kraschade bort sig från Touren och har tränat hårt inför Vueltan. Han har tidigare två etappsegrar i Vueltan och siktar på ta ytterliga några under de kommande veckorna.

Nacer Bouhanni hoppas reda upp en otursförföljd säsong. Foto: Bouhanni/Twitter
Nacer Bouhanni hoppas reda upp en otursförföljd säsong. Foto: Bouhanni/Twitter

En som haft stor framgång i tidigare års upplagor är tysken John Degenkolb i Giant-Alpecin som får ses som den största utmanaren till Bouhanni. Degenkolb har hela nio segrar i Vueltan sedan tidigare och kan mycket väl gå upp på tvåsiffrigt. Tinkoff-Saxo har plockat med Peter Sagan till Vueltan och han är självklart en cyklist som kan vinna både klungspurter men även när det går lite uppför. Formen är oklar och förmodlig ser slovaken Vueltan som uppbyggnad inför Världsmästerskapen. Oavsett så är vi säkra på att Sagan kommer finnas med där uppe på många etapper. Ytterligare spurtare som ni bör hålla koll på är Movistars José Joaqin Rojas, IAM Cycling Matteo Pelucchi, FDJs Kevin Réza och Treks Danny van Poppel. Orica-Green Edges superintressante australiensare Caleb Ewan gör grand tour debut. Bara 21 år men spurtaren spås en lysande framtid och kommer bli spännande att följa.

En sista cyklist som vi måste nämna är Lotto-Soudals Adam Hansen som gör sin 13:e(!) raka grand tour. En streak som startade just med Vueltan 2011. Sedan dess har han kört varje GT och lyckats ta två etappsegrar(en i Girot 2013 & en under förra årets Vuelta) på vägen. En fantastisk bedrift som är värd att nämnas.

Kommentera