#TBT – En ny generation presenterar sig

tbt_gen

2012 gick VM i cykelcross i belgiska Koksijde. Klassisk crossmark.

I elitklasserna stod Niels Albert och Marianne Vos högst upp på respektive prispall, men sett i backspegeln var det som hände i junior- och U23-klasserna av ännu större intresse.

Racingen i båda klasserna var stenhård. I juniorklassen dominerades tävlingen av det superstarka belgiska laget som i finalen hade inte mindre än tre man i spets. Dessvärre lyckades de inte utnyttja varken det numerära överläget eller det faktum att de körde på hemmaplan.

Istället var det en holländare som var först över mållinjen med bästa belgare på andraplats. Inte nog med att man sjabblade bort segern. Belgarna blev också snuvade på bronspengen av en fransman i spurten om tredjeplatsen.

U23-klassen var jämnare och duellen på slutvarvet är i det närmaste legendarisk. Här var rollerna ombytta och två holländare gjorde sitt bästa för att utmanövrera en ensam belgare i en tättrio.

Även här drog holländaren det längsta strået.

När vi idag läser resultatlistorna är de en tydlig föraning om vad som komma skulle.

Segraren och tvåan i juniorklassen var inga mindre än Mathieu van der Poel och Wout Van Aert. Den lilla holländaren som tog hem U23-klassen var så klart Lars van der Haar.

Alla tre kommer stå på startlinjen till elitklassens VM i cykelcross om lite mer än en vecka. Och alla tre tillhör favoriterna!

Vi har letat och letat, men hittar inte hela racen… Men håll tillgodo med den här sammanfattningen!

Kommentera