#TBT – Gilbert vinner VM

1280px-Philippe_Gilbert_2012_Road_World_Championships_Cauberg

Philippe Gilbert hade ett makalöst 2011. Han vann klassiker och semiklassiker på löpande band. Han plockade de belgiska mästartitlarna på både linje och tempo. Han vann en etapp på Tour de France och fick också köra i den gula ledartröjan en dag och när säsongen summerades var han rankad som nummer 1 på UCIs ranking.

2012 skulle bli en annan historia.

Inför 2012 gick Gilbert från Lotto-stallet till amerikanska BMC efter att ha skrivit på ett kontrakt som enligt ryktet betalade honom 3 miljoner Euro om året. Målet var självklart att leda det röd-svarta gänget till framgångar under vårklassikerna för att sedan kliva in som löjtnant till Cadel Evans som siktade på att försvara sin Tour de France-titel.

Men säsongen började trögt. Belgarens bästa resultat i vårklassikerna var en tredjeplats på Wallonska Pilen och under Touren kämpade han fortfarande med en vikande formkurva.

Hans första seger för säsongen lät vänta på sig och det var inte förrän i slutet av augusti som han till slut fick kliva högst upp på en prispall igen.

En knapp månad senare var det dags för VM…

2012 avgjordes världsmästerskapens linjelopp över nästan 270 km på en tuff bana i närheten av holländska Limburg. När bara ett par kilometer av de 270 återstod tog sig cyklisterna an den tuffa Cauberg-stigningen.

I utförskörningen mot sista klättringen uppför Cauberg hade alla dagens utbrytningar hämtats in av lag som jobbade hårt för sina kaptener. Italien körde för Nibali, Spanien för Valverde och Britterna hoppas på unga och lovande (men numera bortg(l)ömda) Jonathan Tiernan Locke. Gerrans finns där för Australien, Voeckler för frankrike, John Degenkolb hoppas ta sig upp i en samlad klunga för att sedan kunna spurta hem det. De båda norrmännen Edvald Boasson-Hagen och Lars Petter Nordhaug sitter med bra och med i klungan finns också vår egen Fredrik Kessiakoff.

Utförskörningen avslutas med en skarp vänstersväng och först igenom den är Luca Paolini med sin kapten Nibali på hjul. Alla i klungan vet att det är nu det gäller. Paolini ställer sig upp på pedalerna och ger det sista för att ge Nibali ett kanonläge för att attackera. Samtidigt kommer Bjorn Leukemans upp mot spets med Gilbert på hjul…

 

 

Paolini viker av åt höger, Nibali höjer tempot och det spricker av bakåt. Gilbert vet att det här är hans chans. Det är nu det smäller…

Resten är som man brukar säga historia.

Kommentera