Proffslagens nya kläder 2016

canyonsram

2015 lider mot sitt slut och snart är proffscirkusen igång igen! Santos Tour Down Under kickar igång säsongen 2016 års säsong i Australien redan den 16:e Januari och förberedelserna är i full gång.

Vi har de senaste veckorna bombats med instagrambilder från lagens första träningsläger som traditionsenligt ligger nån vecka före jul. Cyklisternas form i alla ära, det vi tittar på idag är hur de olika stallen kommer se ut nästa år.

Samtidigt som dessa läger fungerar som en kickoff inför nästa års säsong där nya cyklister får träffa nya lagkamrater och tävlingsformen ska putsas så ska material och kläder testas och planer ska smidas.

Under detta första läger brukar många av lagen även passa på att presentera nästa års tävlingskit och i år var inget undantag. Vi har redan skrivit några inlägg i ämnet tidigare men här kommer en lite större genomgång.

Spanska Movistar-stallet som vann UCIs World Tour-ranking förra året kör vidare med Endura som klädleverantör. Designen för 2016 skiljer sig inte avsevärt från årets men värt att notera är de vita ränderna längst ut på ärmarna samt de helvita fickorna på ryggen. En annan sak värd att notera är att högst upp på ryggen står varje cyklists twitternamn, ja, om de nu har något.

Belgiska Etixx – QuickStep nya design skiljer sig ordentligt mot den gamla. Till det bättre? Nja, det tycker vi inte. Nog för att Tom Boonen vunnit tre av sina Paris-Roubaix-segrar i blåa brallor, men vi föredrar ändå de svarta. Nytt för i år är att man får ombord Lidl som sponsor men tittar man på hur Lidl-loggan sitter på kläderna verkar det ha varit ett sent beslut… Speciellt på tröjan ser den liksom påklistrad ut istället för som en del av designen som övriga loggor. etixx1   Hos Brittiska Team Sky gör Rapha 2016 sin sista säsong som klädsponsor. Vi har tidigare skrivit om den nya designen där redaktionen fortfarande är oenig om hur stor skillnad det egentligen är från tidigare år men klart är att det känns väldigt Rapha.

Ett foto publicerat av teamsky (@teamsky)

En favorit-jersey i klungan är Pete Kennaughs brittiska mästartröja. Stilren, vit, och Kennaugh har haft den goda smaken att para det med svarta bibs. Ett mästerverk.

När vi ändå är inne på det vita tema så förtjänar Franska FDJs nya ställ ett omnämnande. Här har man gått på den lite mer vågade linjen med även vita brallor. Vågat och definitivt inte för alla, men fransmännen gör det bra.

fdjtwitter

Efter att Saxo Bank valt att hoppa av som sponsor kör nu ryssen Oleg Tinkov sitt Tinkoff-lag på egen hand under 2016 innan han, som han nyligen sagt, säljer det efter säsongen. Tinkov är en herre som säger vad han tycker. Och säga vad man vill om hans åsikter, men han lyckas skapa en hype kring sitt lag som få andra klarar. För någon vecka sedan lanserade Tinkoff ett stökiga träningkit som man blir snurrig av att kolla på.

Här modellat av Oleg själv.

Men det är som sagt bara ett träningskit. Nästa år tävlingsdräkt är precis som i år neongul. Till mångas glädje dök världsmästaren Peter Sagan upp i svarta brallor till presentationen! Sedan VM i Richmond har han kört i helvitt men nu verkar det vara bekräftat att det blir svart underdel nästa år. Vi pustar ut. Men lika snabbt börjar vi kippa efter andan igen när det står klart att resten av laget kommer köra ljusgråa byxor. Vi säger sådär.

Ryska Katusha-stallet står för en av de största förändringarna inför 2016. Dräkten blir helröd med några få vita inslag och ett betydligt modernare formspråk än det vi sett tidigare.

Lagom till Flandern Runt ska de även släppa en egen kollektion under deras nya märke klädmärke Katusha Sports. Även om det inte är det snyggaste kittet i klungan tycker vi på Cykelwebben att det helt klart funkar!

katusha

Angående röda byxor; Vid det här laget har väl alla sett den gamla bilden på det polska landslaget. Så den postar vi inte.

Schweiziska IAM Cycling lämnar sin marinblåa design och går över till en jersey där vitt dominerar. De menar själva att den nya designen är inspirerad av nyklassicismen. Oavsett vilket så är vi på Cykelwebben övertygade om att det här kommer vara en av de fetaste tröjorna i klungan nästa år.

 

iamDet lag som kanske väckt mest uppmärksamhet för sin nya design och de som vågat gå längst utanför boxen är det nya Canyon//SRAM-stallet där Rapha går in som klädpartner.

Istället för kläder med stora sponsorloggor siktar man på att skapa en helt egen grafisk identitet med kläder som verkligen sticker ut från mängden i klungan.

Det avrundar den här genomgången av lite nyheter på klädfronten men vi håller fortsatt ögonen öppna!

 

1 reaktion på ”Proffslagens nya kläder 2016”

Kommentera