Nyhet; #TBT med Cykelwebben

Beloki

Ok, det kanske är lite konstigt att kalla #TBT (eller Throwback Thursday) för nyhet eftersom hela poängen är att publicera sånt som absolut inte är nyheter. Men att vi kommer göra det varje torsdag är ändå en nyhet. Så låt gå.

För visst är det kul med nya grejer, men cykelvärlden har en rik och fantastisk historia. Och har man koll på den så skänker det ofta en extra dimension när man beskådar samtiden. Så från och med idag kommer vi på Cykelwebben att på torsdagar bjuda på diverse historiska tillbakablickar. Det kommer vara prylar, händelser, personer eller i princip vad som helst som kan ge oss något nostalgiskt i blicken.

Idag kör vi igång med en ganska lång text, men håll ut, det finns en video på slutet!

Året är 2003 och vi befinner oss i en era som kommer bli den mest skandalomsusade i cykelsportens historia. Lance Armstrong har vunnit de senaste fyra årens Tour de France och är på god väg att ta hem sin femte. Men han är utmanad.

På den åttonde etappen till Alpe d’Huez hade Armstrong lyckats köra sig till den gula tröjan och närmast bakom jagades han av de båda spanjorerna Joseba Beloki på andra plats och Iban Mayo på tredje. På fjärde plats, bara sju sekunder från pallen, lurar den luriga Kazaken Alexandre Vinokourov.

9
En supergammal banprofil hämtad från cyclingnews.com

Den nionde etappen var hård. Dagen började med en Cat. 1-stigning följt av ett HC-berg för att avslutas med två kortare men tuffa klättringar. I vanlig ordning hade en lång utbrytning präglat dagen, men inför dagens sista klättring, Côte de la Rochette, var den över och det var tydligt att de stora kanonerna skulle göra upp om både etappseger och placeringarna i totalen.

Vinokourov var den som tog chansen och attackerade. Över toppen hade han en lucka på de övriga som tvingades jaga stenhårt i den branta utförskörningen in till målet i Gap. Främst är det Beloki som jagar. Han vill dels försvara sin pallplats mot ”Vino” men också se om han kan skaka av sig Armstrong för att knapra in några sekunder på amerikanen. Den rosaklädda spanjoren hade blivit tvåa bakom Lance året innan och 2000 och 2001 stod han på pallens lägsta trappsteg när Touren avslutades. Han var inte sugen på en fjärde pallplats om det inte var som segrare.

Hans jakt fick dock ett dramatiskt slut. På väg in i en snabb högerböj låser Beloki upp sitt bakdäck och tappar kontrollen över sin Giant-hoj. I något som liknar en ”high side”-vurpa slungas han till marken med en faslig kraft. Med flera frakturer på höft- och lårben var det slutet på den Touren. Armstrong som legat precis bakom tvingas till en reflexmässig undanmanöver och hamnar mitt ute på ett fält, genar ner till nästa raksträcka och cykelcrossar av och på hojen för att återansluta till gruppen.

I den där kurvan och under de där korta sekunderna tog inte bara Belokis jakt på den gula tröjan slut. Även om han läkte ihop hyggligt och körde ett par år till efter incidenten återfann han aldrig samma nivå som innan. Ni vet, som när Brolin satte sig på sin vänsterfot…

Med facit i hand kan vi konstatera att ingen av de här herrarna, och säkerligen de flesta andra i klungan, hade rent mjöl i cykelflarran. Men för nu tänker vi inte på det och tittar på hur det faktiskt gick till.

Håll till godo!

 

Kommentera