Cykelwebben snackar framtid och träning med Tre Bergs nyförvärv Richard Larsén

Richard Larsén är enda nyförvärv för 2016 i Team Tre Berg - Bianchi
Richard Larsén är enda nyförvärv för 2016 i Team Tre Berg – Bianchi Foto: Johan Linhart

I veckan som gick trillade det in en pressrelease från Team Tre Berg – Bianchi om det svenska proffslagets planer och förhoppningar inför 2016. I stort kan det sammanfattas med att laget kör vidare på inslagen (och hittills framgångsrik) väg. Två cyklister lämnar laget, Sebastian Balck lägger av pga skadebekymmer och Alexander Fåglum Karlsson söker lyckan västerut i ett norskt team, och ett enda nyförvärv görs för att stärka upp.

Det är Richard Larsén som genom en imponerande säsong 2015 kört till sig en plats i Tre Berg. Cykelwebbens Daniel Rytz har tagit ett snack med den 25-åriga göteborgaren om säsongen som gått, förhoppningarna inför 2016 och det här med vinterträning för såväl proffs som motionärer.

2015 var ett bra år för Richard. En andraplats från linjeloppet på SM är det resultat som smäller allra högst, men under säsongen har han också hunnit med flera topp 10-placeringar på fina internationella tävlingar. Det visar på hög kapacitet. Och granskar man de tävlingar där han lyckas bäst skvallrar det om vilken sorts cyklist det rör sig om.

CW; Du var femma på Scandinavian Race och 9a på GP Herning i Danmark. Det är resultat som vittnar om att det är på de hårdaste tävlingarna det går som bäst för dig.

RL; Ja, så är det nog. Jag tror att det gynnar mig som klassisk attackcyklist. Jag gillar att vara aktiv. Att attackera och försöka ”göra tävlingen”. Jag kan vara mer nöjd med en 25-plats där jag vet att jag verkligen försökt skapa något än en topp 10 där jag bara glidit med runt. Det är något jag haft med mig ända sedan ungdomsåren, att det är utvecklande både mentalt och fysiskt att våga vara offensiv.

CW; Och du tog silver på SM på Sollerön, är det säsongens höjdpunkt?

RL; Absolut, det är det största som hänt i min idrottskarriär. Det var en riktigt tuff tävling och det är klart att det kändes fantastiskt att vara med där framme och fightas om guldet. Jag hade känt att formen och kapaciteten fanns där ända sedan de första tävlingarna i våras så det kändes såklart kul att få ut det mesta av det när det var som allra viktigast.

Richard i utbrytning med både gamla och nya lagkamrater under en av årets sista tävlingar. Foto: Valentin Baat
Richard i utbrytning med både gamla och nya lagkamrater under en av årets sista tävlingar. Foto: Valentin Baat

CW; Vad hoppas du på inför 2016?

RL; Ur ett tävlingsperspektiv hoppas jag på ett mer internationellt program med fler UCI-race (internationellt klassade tävlingar). Argon 18, där jag körde i år, fokuserade främst på tävlingar i Sverige och Danmark och det var de större loppen med internationellt motstånd som kändes roligast att köra. Jag fick också möjlighet att köra en del större tävlingar med landslaget under året och det gav verkligen mersmak.

CW; OK, du presterar riktigt bra på hårda tävlingar och det handlar ju inte bara om att våga vara offensiv. Du sitter uppenbart inne på en rejäl fysisk kapacitet. Låt oss prata lite träning. Innan vi hördes idag sa du att du skulle köra distans, har vinterträningen dragit igång?

RL; Absolut, säsongen i Sverige är ju rätt kort så jag har hunnit ta det lugnt ett tag efter de sista tävlingarna och är nu igång med träningen igen sedan några veckor.

CW; Även om du, nu när du tillhör ett proffslag, tekniskt sett är proffs så skiljer du dig från många andra i det att du inte bara ägnar dig åt att cykla. Berätta vad du gör på dagarna och hur träningen ser ut så här på hösten och vintern?

RL; Nej precis, jag tror att mitt upplägg skiljer sig en del från ett klassiskt ”proffsupplägg” eftersom jag har annat som också ska hinnas med. Förutom att träna så pluggar jag på heltid och jobbar deltid. Skolan består av ett program som heter hälsopromotion där jag läser sista året med idrottslig inriktning och jobbet är på Aktivitus Testklinik & Coaching som testledare och cykelcoach.

Eftersom jag måste pussla ihop alla de delarna så fokuserar jag mycket mer på kvalitet än kvantitet i min träning. Alla pass jag kör har ett extremt tydligt syfte och mål. Jag har också en väldigt hög träffsäkerhet i träningen.

CW; Träffsäkerhet? Utveckla!

RL; Det kanske är en konstig term för träning, men jag menar att jag vet exakt var jag ska ligga i ansträngning beroende på vilken typ av pass jag kör. I och med jobbet på Aktivitus kan jag dels testa mig så ofta jag vill och jag har också möjlighet att köra mina träningspass på Monarks LC-cyklar vilket underlättar enormt. Jag matar helt enkelt in vilken effekt jag vill köra på, sen sköter cykeln motståndet oavsett vilken kadens jag kör. Det betyder att jag i princip aldrig har behövt avbryta ett träningspass eller att jag inte orkat ta mig igenom en intervall. Jag har svart på vitt att jag ska klara det jag programmerat in i cykeln, sen är det ”bara” att göra det.

CW; Bara och bara… Du måste ju trampa också. Hur ser det faktiska träningsupplägget ut då?

RL; Det blir väldigt mycket testcykel. Skulle tro att jag snittar fem pass i veckan. Under uppbyggnadsperioden blir det mycket långa intervaller (30-45 minuter) runt tröskel men jag varvar också med kortare intervaller (4-5 minuter) för att hålla uppe den centrala kapaciteten men också för att träna styrka. Under perioder när det är lugnare med jobb och skola försöker jag också få in mer distanspass ute för att få upp träningsvolymen.

När säsongen närmar sig skiftar tyngdpunkten till kortare intervaller för att förbereda kroppen på mer tävlingslika förhållanden.

CW; Och eftersom du har så’n detaljkoll på hur du ligger till blir man ju nyfiken. Hur ser siffrorna ut jämför med förra året?

RL; Jo då, det ser ut som jag ligger lite före i alla fall. Så det kan nog bli en bra säsong, skrattar Richard.

Men alla har ju inte pannben eller tid att köra fem innepass i veckan. Så jag passar på att fråga Richard om hans bästa tre tips för motionären som vill bli bättre;

Ha ett tydligt mål med din träning!

Det kan vara ett prestationsmål eller ett resultatmål. Och det kan vara högt och lågt. Målet kan lika gärna vara att ”träna 3 pass i veckan fram till mars” som att ”Vinna tempot i H30-SM”. Ett tydligt mål gör det lättare att fokusera!

Skriv träningsdagbok!

Det behöver såklart inte vara en liten bok med ett hänglås på. Strava, ett excel-dokument eller vad som helst där du kan dokumentera din träning duger. Skriv ner tid och ett par rader om vad passet innehållit. Att kunna gå tillbaka från år till år och titta på vad som funkar och hitta mönster är ovärderligt. Sen har de flesta också en tendens att inte fuska lika mycket som annars med sin träning när man får svart på vitt vad man gjort.

Träna så precist det bara går!

Träna efter din nivå. På dina Watt eller på din puls. Inför varje pass du kör måste du kunna svara på frågan; Vad ska jag göra och varför?

Och med de tipsen önskar vi både våra läsare och Richard fortsatt lycka till med träningen och ser fram emot att följa resultaten av den under 2016!

Kommentera