Taiwan utmanar!

kom1

För oss cyklister har (eller borde ha) Taiwan en speciell plats i våra hjärtan. Sedan flera årtionden är den lilla ön utanför Kina världens epicentrum för cykeltillverkning.

Nu siktar man också på att närma sig cykelvärlden med annat än att bygga cyklar. Idag avgjordes Taiwan KOM Challenge. En cykeltävling som utspelar sig på en nätt liten klättring. På typ 10 mil.

Med start vid kuststaden Hualien klättrar sedan cyklisterna makalösa 3 725 höjdmeter till toppen av berget HeHuan. Bansträckningen är intressant med de första 80 km med en snittlutning på 5% och den sista milen på 10%. Blanda in några partier med en sjukt brant lutning över 25% så får vi en bild av att det är rätt tufft.

kom_profile

Men oväntat vackert!

kom2

För att göra det hela mer attraktivt bjuder man in proffs och bergsgetter från hela världen. I år fanns tex vinnaren av Vueltans bergströja, Omar Freile, på plats.

omar

Freile verkar dock inte ha kvar storformen från sensommaren och vann årets upplaga gjorde fransmannen Damien Frederic Monier på 3 timmar och 34 minuter. Efter honom kom danska bergsgeten och tidigare segraren John Ebsen och irländaren Mark Dowling.

Så om du är sugen på en lite ovanlig cykelutmaning, gå in och kolla på www.taiwankom.org. Du har ett helt år på dig att träna tills nästa upplaga!

 

Kommentera