Cykelwebben snackar silly season

Foto: Etixx-Quick-Step
Tony och Tom på väg från affären. Lidl går in som ny sponsor! Foto: Etixx-Quick-Step

Även om det fortfarande är väder nog för att köra kortbent här i norr är hösten här och löven börjar falla. Ett annat tydligt tecken på att säsongen närmar sig slutet är att transfer-karusellen börjar snurra riktigt ordentligt.

Vem går, vem stannar och vem satsar på vad till 2016?

Cykelwebbens Niclas Haslum har koll på proffsklungans silly season här sammanfattar han de viktigaste nyheterna och ryktena från veckan som gått!

Innan vi tar sikte på säsongen 2016 vill jag bara nämna att årets tävlingar inte är över riktigt än. På söndag tävlas det i Italien när Giro di Lombardia ska avgöras. ‘La classica delle foglie morte’ (de döda lövens klassiker), som tävlingen kallas är den sista av cyklingens fem monument för året och en personlig favorit för undertecknad.

Bansträckningen bjuder på många och branta backar vilket öppnar upp för offensiv cykelåkning. Lägg därtill att många cyklister ser det som en sista chans att få visa upp sig inför kontraktsförhandlingarna som hägrar och vi kan räkna med fyrverkerier!

Banprofilen på söndagens Lombardiet Runt

Även om tävlandet är inne på slutspurten ligger det fortfarande mycket arbete i pipen för teamen då det gäller att bygga slagkraftiga lag inför nästa säsong. Många övergångar har redan bekräftats men under hösten och vintern kommer vi få höra om fler.

En av de största övergångarna har det snackats om länge men bekräftades för nu i veckan; Britten Mark Cavendish lämnar belgiska Etixx-QuickStep och skriver på för Sydafrikanska MTN-Qhubeka, eller rättare sagt Team Dimension Data som de kommer heta under 2016. Med sig tar han även sin vapendragare Mark Renshaw samt hans gamla polare från Sky och HTC-Highroad Bernhard Eisel. Det afrikanska laget har inte legat på latsidan utan har även gjort klart med vinnaren av Vueltans bergatröja, Omar Fraille från Caja-Rural samt australiensaren Nathan Haas.

Hur mycket Etixx-QuickStep kommer att sakna den lille spurtaren kan dock diskuteras. I dagarna presenterade man lågpriskedjan Lidl som ny sponsor och i samma veva började rykten gå om att Giant-Alpecins tyske stjärna Marcel Kittel är på väg att signa för belgarna. Ända sedan tysken blev lämnad utanför Tour de France-laget i somras har det varit lite struligt och en övergång kan nog gynna alla parter. Det faktum att man nu signat en stor tysk sponsor och att man från Giant-Alpecin igår kväll bekräftade att Kittel släpps från sitt kontrakt i förtid spär såklart på ryktena.

Även om Kittel är en av världens allra bästa spurtare så tror jag Giant-Alpecin gör rätt i att låta honom gå. De har nästan lika bra spurtare i John Degenkolb (som också är mer allsidig), samtidigt har vi sett att de har unga och lovande cyklister i Warren Barguil och Tom Dumoulin som kan köra för totalen i de stora etapploppen. Med Kittel borta ur lönelistorna finns det utrymme både ekonomiskt (hitta starka hjälpryttare för bergen) och strategiskt (slippa lägga kraft på spurtuppdrag) för att göra en allvarlig satsning på dessa två talanger.

Ett annat lag som presenterat nya cyklister inför 2016 är brittiska Team Sky, som har gjort klart med hela sju nya åkare. Bland dem finns fjolårets polske världsmästaren, Michal Kwiatkowski som hämtas in för att stärka laget i vårklassikerna. Från Astana plockar man Mikel Landa som sägs ha blivit lovad att leda Sky i 2016 års upplaga av Giro d’Italia. Bland de övriga nya märks Treks lovande spurtare Danny van Poppel och Movistars duktige Beñat Intxausti som vann en etapp på årets Giro.

Laget byggs precis som förra året runt Chris Froome som i veckan berättade att han vill försöka vinna en historisk trippel. Först plocka hem slutsegern i Tour de France, sedan vinna både tempot och linjeloppet i OS i Rio. Det kommer såklart bli supersvårt men både tempot och linjeloppet innehåller många höjdmeter så det kan vara värt ett försök.

För den nyfikna kan man kolla in banprofil och Strava-segment.

OS nästa år ser TUFFT ut!
OS nästa år ser TUFFT ut!  

Vidare har Movistar gjort klart med Lampre-Meridas duktiga portugis Nelson Oliveira som vann en etapp på årets Vuelta. Det ryktas även att de snart kommer presentera Dani Moreno från Katusha och AG2Rs colombian Carlos Betancur som har hamnat helt snett och måste få en nytändning. Movistar som redan i år varit riktigt vassa kan alltså bli ännu starkare till nästa år!

Vi håller ögonen öppna och återkommer med fler övergångar den närmaste tiden.

Och missa inte Lombardiet runt på söndag som sänds på Eurosport.

Kommentera