Cykelwebben tar pulsen på Sara Mustonen-Lichan

Foto: Wouter Roosenboom
Foto: Wouter Roosenboom

Sara Mustonen-Lichan började sin idrottsliga karriär som boxare men via en period som cykelbud i Stockholm fastnade hon för cykelsporten och är idag ett av våra mest rutinerade proffs.

Vi fick tag på henne på träningsläger i Spanien där hon laddade upp för årets tävlingspremiär som sker 3-6 februari samband med Ladies Tour of Qatar.

CW: Hej Sara! Hur är läget och var i världen är du?

SML: Befinner mig just nu i Spanien, i Cambrils som är lagets bas för träningsläger.

Hur ser upplägget ut när ni är på läger? Hur länge är ni borta, vad kör ni för pass? 

Det här är första lägret för i år och efter att ha varit sjuk i två veckor så handlar det, för min del, mest om “Zon 1” och få lite mil i benen utan att behöva harva runt snö och regn hemma. Vi är här i tio dagar så jag hoppas att det lossnar och känns lite bättre efter några dagar.

Vad gör ni mer än cyklar när ni är på läger?

Vi gör inte så mycket mer än att cykla och försöka återhämta oss så vi är redo för kommande pass. Det blir såklart en del möten med sportdirektörer och tränare för att planera säsongsupplägget också.

Hur ser din träning ut på egen hand när du inte är på läger eller tävling?

Även hemma får jag upplägg från laget. Det är ett krav från laget att alla cyklister kör enligt ett upplägg som kommer från våra tränare. För mig är det bara en fördel med ett sånt upplägg. Nu har vi också  äntligen möjligheten att träna efter watt och laget följer upp alla träningsfiler som skickas in dagligen.

Foto: Wouter Roosenboom
Foto: Wouter Roosenboom

Du kör kvar i samma lag som förra året men ni har bytt namn. Är det några andra förändringar?

Laget byter namn och huvudsponsor men cykelsponsorn är egentligen densamma. Liv som vi kör på i år är Giants tjejmärke.

Laget känns väldigt tryggt och stabilt för min del med få förändringar. Två cyklister har lämnat och vi har bara ett nyförvärv.

Du nämner cykelsponsorn, hur ser resten av prylarna ut?

Vårt material kan man inte direkt klaga på… Shimano Dura Ace Di2, Dura Ace-hjul och Pro-komponenter. Beprövat och bra. Kläderna från spanska Etxeondo är de bästa jag haft. 

En spännande nyhet på den fronten är att vi gör vi bytet från SRM till Pioneer när det gäller effektmätare. Återkommer med rapport om hur den funkar!

På ett mer sportsligt plan då. Du var en viktig pusselbit i Kirsten Wilds “spurttåg” under förra året. Hon är en av cyklisterna som lämnar laget. Hur kommer det påverka dig?

Jag hoppas självklart att det kommer öppna upp andra möjligheter för mig att får köra för mig själv i större utsträckning. 

Självbilden i laget är att vi ska vara ett utvecklingslag med ett par “up and coming” cyklister så kraven på vinster är inte lika höga som föregående säsong. Men klassikerna kommer vara viktiga för Amy Pieters, Girot för Claudia Lichtenberg och för spurterna har vi Lucy Garner.

Jag kommer köra i stort sett alla tävlingar eftersom jag är viktig för laget som hjälpryttare men hoppas som sagt även ha möjlighet att ta mina egna chanser ibland.

Får vi se dig tävla på hemmaplan något under 2015?

Jag kommer gärna hem och kör när möjlighet finns men det är inte alltid så lätt att pussla ihop logistiken. Men SM och världscupen i Vårgarda är självklarheter.

Vad händer nu. Hur ser början av säsongen ut?

Efter avslutat träningsläger bär det av hem till Tyskland för en vecka och sen är det redan dags för Qatar [3-6 februari reds anm]. Dock med nedskruvade förväntningar efter sjukdom. Men om inte innan så får man lite fart i benen och några hårda tävlingsmil innan klassikerna drar igång och formen förhoppningsvis är bättre.

Cykelwebben önskar Sara all lycka inför säsongen och ser fram emot att följa hennes framfart. För uppdateringar direkt från Sara tipsar vi om att gilla hennes Facebook-sida!

Kommentera