Cykelwebben listar 10 intressanta övergångar

Det rör på sig i proffsklungan. Cyklister byter lag, lag slås ihop, eller försvinner helt och nya dyker upp. De stora stjärnorna kan välja och vraka bland guldkantade kontrakt samtidigt som det blir tuffare och tuffare för hjälpryttare och ”medelmåttiga” proffs att säkra anställning i den högsta divisionen.

sagan_tinkoff
Cykeltrixaren Peter Sagan är en av årets mest spännande övergångar

Cykelwebben har kikat på transferlistan och sammanställt de tio övergångar, och några bubblare, som vi tycker är mest spännande inför säsongen 2015.

1. Peter Sagan. Cannondale till Tinkoff-Saxo.

Superstjärnan Peter Sagan har hela sin landsvägskarriär kört i det italienska Cannondale-stallet. När det inför säsongen går i graven (Cannondale blir kvar som sponsor, men nu hos Garmin) blir han den absolut mest intressanta övergången inför 2015. Ny adress är Tinkoff-Saxo. Slovaken Sagan är en vinstmaskin utan dess like och garanterar i stort sett segrar. Hans meritlista är oerhört imponerande med bland annat fyra etappsegrar i Tour de France.

Sagan, som av många pekats ut som nästa stora stjärna för endagarstävlingar, har dock inte vunnit någon av de stora klassikerna ännu. Det kan bero på att han trots sin fantastiska tekniska skicklighet på cykeln inte verkar vara något taktiskt geni. (Att han under förra årets Tour de France inte lyckades vinna en enda etapp men att vara topp tio på inte mindre än 11 etapper talar sitt tydliga språk.) Kan han med Bjarne Riis taktiska snille till hjälp vinna ännu mer framöver?

Fokus för Sagan kommer självklart att ligga på vårklassiker och tour-etapper. Hur de planerna kommer gå att kombinera med ett lag som kör för Alberto Contador i totalen återstår att se

2. Nacer Bouhanni. FDJ till Cofidis.

Nacer Bouhanni i Cofidis röda färger och sin nya hoj från spanska Orbea
Nacer Bouhanni i Cofidis röda färger och sin nya hoj från spanska Orbea

Efter fyra år med FDJ går den franska spurtaren Nacer Bouhanni till Cofidis-stallet. Och han gör det som en av världens absolut bästa sprinters. Fjolårssäsongen var en jättesuccé även om laget i slutändan valde att satsa på Arnaud Démare till Tour de France. Något som kanske föranledde flytten?

Bouhanni tog bla annat en etappseger i Paris-Nice, tre etappsegrar i Giro d’Italia och två etappsegrar i Vuelta a Espana. Den fd juniorboxaren blir intressant att följa under 2015 när nu Cofidis väljer att satsa på den talangfulle 24-årige sprintern.

Ur ett svenskt perspektiv är flytten extra intressant då den erkänt tuffa spurtaren kommer att ha hjälp av vårt svenska spurt-ess Jonas Ahlstrand i sitt spurt-tåg. Enligt uppgift handplockade Bouhanni den 25-åriga svensken för att bygga upp ett starkt spurttåg. Det ska bli intressant att se om Jonas får mer utrymme i Cofidis än han haft i Giant-Shimano, ett stall med 13 spurtare på dussinet.

3. Nicholas Roche. Tinkoff-Saxo till Team SKY

Chris Froome ska vinna Tour de France 2015 och till hjälp ska han ha det bästa laget, därför förstärker Team SKY med ytterligare en cyklist som är tillräckligt bra för att vara kapten i något annat lag. Irländaren Roche ansluter från Tinkoff-Saxo där han agerat viktig hjälpryttare åt Alberto Contador.

Värningen av Roche är en riktig prestigevärvning och tydligen betalade Team SKY bättre än vad Oleg Tinkoff kunde/ville göra. Ryssen som äger Tinkoff-Saxo vädrade sitt missnöje på twitter.

“Being Russian or/and being businessman isn’t equivalent of being stupid. I won’t trow away $$$, just some of the agent/rider want it. #Rosche”.

4. Bauke Mollema. Belkin till Trek Factory Racing

Att holländaren skulle lämna Belkin kom som en överraskning för oss här på Cykelwebben. Nu bär det av till Trek Factory Racing där han tillsammans med colombianen Julian Arredondo kommer bilda en superintressant duo i bergen. Steget känns helt rätt och det känns skönt att Trek äntligen väljer att gå vidare från att lägga alla ägg i bröderna Schlecks korg (även om Fränk fortfarande är kvar).

Mollemas meritlista är både lång och meriterande. Hans stora mål blir sannolikt att försöka förbättra fjolårets tiondeplats i Tour de France.

5. Leopold König. Team NetApp-Endura till Team SKY

Team SKY gör en av årets kanske bästa och mest intressanta värvningar när de signar 27-årige tjecken Leopold König från Team NetApp-Endura. Med etappsegrar i Tour of Californa, Vuelta a Espana och Tour of Britain så är det ingen som tvivlar på Königs kapacitet.

Förra årets prestationer under Tour de France som slutade med en sjundeplats, gjorde att fler fått upp ögonen för den duktige klättraren. Den cyniska läsaren kanske påpekar att man får hoppas att den här värvningen går bättre än den senaste Sky gjorde från samma stall*, och låt oss verkligen hoppas på det.

konig_sky

König kommer säkert få några egna chanser under året men är nog tänkt att fungera som hjälpryttare-delux åt Chris Froome när han återigen ska försöka vinna Tour de France.

*Team Sky värvade inför säsongen 2013 den lovande britten Jonathan Tiernan-Locke. Det visade sig dock att Lockes fina resultat sannolikt berodde på att han stoppat fingrarna lite för djupt i medicinskåpet och han är för närvarande avstängd från cykling och sparkad från Sky.

6. Lars Boom. Belkin till Astana.

Tidigare världsmästaren i cykelcross lämnar holländska Belkin för det kazakiska Astanastallet. Boom tog förra året sin kanske finaste seger i karriären (på landsväg då) när han vann den omtalade femte etappen på pavén under Tour de France.

I Astana blir han en självklar kapten under vårklassikerna och då främst Flandern Runt och Paris-Roubaix. Det ska bli spännande att se vad den kraftfulla holländaren kan lyckas med när han slipper dela på ansvaret med Sep Vanmarcke.

7. Edvald Boasson Hagen. Team SKY till MTN-Qhubeka

Norrmannen lämnar Team SKY för det afrikanska Pro Continental-laget MTN-Qhubeka som storsatsar. Vi tycker att det är ett bra drag. Efter 4 år hos britterna, förvisso med fina segrar i bagaget, känns det som att Edvald har stagnerat en aning och snarare blivit en super-domestique än den giftige avslutaren vi tror att han fortfarande har kapacitet att vara.

Edvald_mtn

Hos MTN-Qhubeka kommer 27-åringen återigen vara en given stjärna och vi hoppas att den ökade pressen parat med ett lika ökat förtroende kan leda till fina resultat för norrmannen.

8. Damiano Caruso. Cannondale till BMC

En till cyklist som rör på sig när Cannondale-laget försvinner är italienaren Damiano Caruso. Hans karriär rullar vidare i BMC. Efter att, i många år, agerat hjälpryttare åt Ivan Basso fick han chansen i förra årets Vuelta a Espana vilket han förvalta fint och slutade på en fin niondeplats i totalen.

Kommande säsongs stora uppgift blir förmodligen att hjälpa amerikanen Tejay van Garderen till en fin placering på Tour de France, men det ska bli spännande att se vad han kan åstadkomma när han får köra för sig själv också.

9. Kevin Reza. Team Europcar till FDJ.

Inte proffsklungans största stjärna då han i stort sett saknar professionella segrar, men vi på Cykelwebben gillar osjungna och lite osannolika hjältar så Reza är ändå en favorit här hos oss. Han gjorde ett fint Tour de France när han nästan ensam guidade fram landsmannen Bryan Coquard till flera fina placeringar. Nu väntar nya utmaningar i franska stallet FDJ.

Reza sticker ut som en stark hjälpryttare men också pga sin hudfärg och för uppväxten i en förort till Paris. Han ser heller inte helt bortkommen ut utan sin cykel. Mer mångfald i klungan!

10. Moreno Moser. Cannondale till Cannondale-Garmin

Francesco Mosers brorson har nu hunnit bli 24 år. Efter segrarna i Polen Runt ’12 och Strade Bianche ’13 blev 2014 ett tungt år för Moser där han allt som oftast fick stå i skuggan för suveräne Peter Sagan och inte så suveräne Ivan Basso. Moser är en av cyklisterna som följer med sponsorn Cannondale till Jonathan Vaughters Garmin där italienaren hoppas att karriären ska ta fart igen.

Självfallet finns det massor av andra intressanta övergångar och cyklister att hålla utkik efter. Här kommer några bubblare som inte riktigt fick plats på listan.

Engelsmannen Adam Blythe återvänder till proffsklungan och kör 2015 för australiensiska Orica GreenEDGE. MTN-Qhubeka nöjer sig inte med Boasson Hagen utan värvar friskt. Blan andra Tyler Farrar & Matt Goss kommer att köra i den svartvita dräkten under 2015. Tinkoff-Saxo ersätter Nicholas Roche med duktige kroaten Robert Kiserlovski och Astana plockar in klättraren Rein Taaramäe från Cofidis och spanjoren Luis Leon Sanchez från Caja Rural. Två cyklister som vi kanske tycker är lite väl upp och ner i sina resultat för att vi ska vara helt trygga. Dario Cataldo lämnar Team Sky för Astana och lämnar plats för norrmannen Lars Petter Nordhaug som efter två starka år i Belkin återvänder till det engelska laget.

Kommentera