10 spännande övergångar inför 2016

kittel_transfer

En ny säsong står för dörren och om bara någon vecka är proffsen igång med tävlandet igen!

Santos Tour Down Under i Australien går parallellt med Tour de San Luis i Argentina och här får vi för första gången under 2016 chansen att se proffsen i action igen. Det är alltid kul att se vilka som är i bra form tidigt och vilka som har slarvat med vinterträningen. Det är också spännande och lite ovant att se en delav stjärnorna i nya färger.

Inför 2016 har ett gäng spännande cyklister bytt stall. Här listar vi på Cykelwebben 10 övergångar som du måste ha koll på.

1. Marcel Kittel – Giant-Alpecin till Etixx-QuickStep

Efter ett misslyckat 2015 som dominerades av sjukdomar tar tysken nya tag hos Etixx – QuickStep. Kittel kommer säkert börja vinna tävlingar igen, men frågan är om han kan dominera spurterna i Tour de France som han gjorde 2014 när han tog 4 etappsegrar? Kittel är bara 27 och har förhoppningsvis många år kvar på högsta nivån. Vi tror att det är en klok investering från belgarnas sida och ser redan fram emot duellerna mellan Kittel, Greipel, Cavendish och Kristoff nästa säsong.

2. Mikel Landa – Astana till Sky

Under Girot i fjol var Landa starkare än både slutsegraren Alberto Contador och sin egen kapten Fabio Aru uppför. Efter en sådan uppvisning brukar erbjudandena trilla in och när han blev lovad en kaptensroll hos Team Sky var valet enkelt.

Foto: Thomas van Bracht / BrakeThrough Media (Team Astana)
Landa byter babyblått mot svart till 2016
Foto: Thomas van Bracht / BrakeThrough Media (Team Astana)

Nu kommer Landa leda det brittiska teamet i Girot och det kommer bli superspännande att följa. Förhoppningsvis har basken Landa, som fortfarande bor hemma hos sina föräldrar, jobbat på sin tempoåkning under vintern för det kommer behövas. Med den i nivå med hans kapacitet i bergen kan han bli hur farlig som helst.

3. Richie Porte – Team Sky till BMC

porte_bmc
Porte vill vara överst i hierarkin och då fanns inget annat alternativ än att lämna Team Sky. En av världens allra bästa hjälpryttare ska nu satsa på att själv försöka vinna Tour de France. Att Porte har skyhög kapacitet råder inga tvivel om. Han har däremot visat på lite för mycket ojämnhet under de långa etapploppen hittills. Och hur kommer det funka med en delad kaptensroll med Van Garderen i BMC?
Oavsett vilket tror vi att BMC är ett bra val för australiensaren. Blir han deras nya Cadel Evans?

4. Mark Cavendish – Etixx-QuickStep till Dimension Data
Det spekulerades länge om var den tempramentsfulle spurtaren skulle hamna innan det till slut stod klart att det blev hos Dimension Data (tidigare MTN – Quebecha). ”Cav” som får anses ha passerat sin peak (säg inte till honom att vi sa det!) letade efter ett lag som lät honom satsa på både landsväg men också VM på bana i Rio under nästa säsong. Och det verkar det sydafrikanska stallet alltså gå med på. Dessutom bereder de plats för Cavs båda uppdragare/kompisar Mark Renshaw och Bernie Eisel vilket talar för att britten kommer trivas.

5. Michal Kwiatkowski – Etixx-QuickStep till Sky
Kwiatkowski vill i framtiden utvecklas till en etapploppsåkare och då är förmodligen Sky ett av de bästa stallen att vara i.

kwiatkowski

Nu har han dock flera framför sig så han får nog först fokusera på att se och lära samtidigt som han kommer axla kaptensrollen under flera av de stora endagsklassikerna. Den tidigare världsmästaren är en häftig cyklist som är extremt allround och det känns som det här en övergång som passar både parter bra.

6. Bob Jungels Trek Factory Racing till Etixx-QuickStep
Killen som skulle bli Fabian Cancellaras arvtagare i Trek väljer nu istället att fortsätta karriären hos Etixx-QuickStep. Jungels har fått sitt stora genombrott i år då han bland annat plockade hem totalsegern i Etoile de Bessèges efter att ha vunnit tempoetappen och kommer bli väldigt spännande att följa under 2016 och framåt.

7. Louis Meintjes MTN-Qhubeka till Lampre Merida
Det kom lite oväntat när italienska Lampre-Merida annonserade att de signat MTN-Qhubekas lovande klättrare den unge sydafrikanen Louis Meintjes. En riktigt fin värvning av italienarna och med tanke på att Cavendish och hela hans entourage nu dök upp i Dimension Data så var det nog ett klokt val av Meintjes att bytta stall. Risken att annars hamna i skuggan var nog överhängande.

23-åringen fick sitt stora genombrott 2015 med flera framskjutna placeringar och slutade som tionde man totalt i Vuelta Espana.

Fortsätter han utvecklas i samma takt som tidigare är en topp 5 placering på en ”Grand Tour” ingen omöjlighet.

8. Dan Martin Cannondale till Etixx-QuickStep
Efter att kamperat ihop tillsammans med Jonathan Vaughters i Slipstream (bolaget som driver Cannondale-stallet) sedan 2007 går nu Martin vidare. Den ganska anonyma irländaren blixtrar då och då till med riktigt stora segrar som visar på mycket hög kapacitet. Det blir intressant att följa honom i en ny miljö och med ett annat ledarskap och det känns som det här kan falla bra ut.

9. Pierre Rolland – Europcar till Cannondale.
Fransmannen har hunnit bli 29 år och det är svårt att fatta att det snart gått sex år sedan han vann den legendariska Tour-etappen till Alpe d’Huez. Med facit i hand blev han aldrig den etapploppsåkare som fransmännen så mycket hoppades.

Rolland verkar redan trivas bra i sitt nya stall. Här med tvillingbror från en annan mor, Joe Dombrowski!
Rolland verkar redan trivas bra i sitt nya stall. Här med tvillingbror från en annan mor, Joe Dombrowski!

En närmare titt på Rollands palmares är en fjärdeplats på Girot 2014 hans bästa resultat i en Grand Tour. När han nu lämnar Europcar och för första gången i karriären inte kör för ett franskt lag ska det bli spännande att se hur det kommer gå. Kanske är ett miljöombyte precis vad han Rolland behöver?

10. Rigoberto Uran. Etixx-QuickStep till Cannondale
Med nyss nämnda Rolland är Rigoberto Uran en av Cannondales två stora värvningar inför 2016. Vi håller dock Uran som en avsevärt bättre cyklist än Rolland och det är nog här de största förväntnigarna vilar. Uran har två andraplatser på Girot (2013 & 2014) och kapaciteten har funnits där under lång tid. En duktig klättrare och hittar han tillbaka till tempoformen från tidigare år tror vi att han har stora chanser att nå en topp 3 placering på Giro d’Italia eller Vuelta Espana.

Kommentera