Årets fetaste avslutningar – del 4 (den allra fetaste)

stannard-del4Då har vi kommit fram till 2015 års allra fetaste avslutning. Det här är ett YouTube-klipp som vi aldrig tröttnar på och ett ständigt sällskap på de allra jobbigaste träningspassen. Det är en påminnelse om att aldrig ge upp och att även om oddsen och all världens samlade cykelexpertis talar emot dig. Så finns det en chans.

1. Den allra fetaste avslutningen 2015

I slutet på februari, innan de ”riktiga” klassikerna kommer igång, körs det tävlingar för riktiga hårdingar. I kallt och blåsigt väder försöker endagarsspecialisterna köra till sig både form och segrar i väntan på de större titlarna. En så’n tävling är Omloop Het Nieuwsblad. Ett lopp som mäter strax över 200 kilometer med start och mål i belgiska Gent.

När vi kommer in i handlingarna har britten Ian Stannard lyckats gå med i den avgörande utbrytningen tillsammans med tre(!) cyklister från Etixx-QuickStep. Stannard har nummer 1 på ryggen då han 2014 vann tävlingen eftre en spurt mot BMCs Greg van Avermaet. Och trion från Etixx-QuickStep är inga duvungar direkt. Tom Boonen, tidigare världsmästare som också vunnit både Paris-Roubaix och Flandern Runt flera gånger, 2014 års vinnare av Paris-Roubaix Niki Terpstra samt deras pålitliga hjälpryttare Stijn Vandenbergh.

Bakom kvartetten jagar en grupp bestående av Lotto-Jumbos Sep Vanmarcke(som olyckligt fått släppa tätgrupen efter en punktering), tidigare nämnda van Avermaet och ännu en Etixx-QuickStepcyklist nämligen Zdenek Stybar, som självklart inte hjälper till med dragjobbet.

Med 10 kilometer kvar har tätgruppen ett försprång på strax över 20 sekunder. Alla tre Etixx-cyklister tar ansvar i dragjobbet eftersom de inte vill att van Avermaet och Vanmarcke ska blanda sig i spelet om segern. Stannard står över. Efter ytterligare någon kilometer börjar även Boonen stå över och tvingar då in Stannard framför sig.

Samtidigt som avståndet till den jagande gruppen växer gnuggas det händer i Etixx-lägret. Tre mot en i en utbrytning ska bara betyda en sak. Det enda man kan spekulera i nu är vem av de tre som ska ta hem det och hur de ska göra det.

Det är Boonen som öppnar upp spelet. Med 4,6 kilometer kvar har man fått fram Stannard för att ta en förning. Boonen går ut till höger och trycker till på pedalerna. Stannard ser för ett ögonblick slagen ut när han sänker huvudet och ser en aning uppgiven ut. Men skam den som ger sig. Sakta men säkert äter han upp luckan som Tornado Tom har skapat. Precis när han kommer ikapp, med Vandenberg och Terpstra på hjul, kommer nästa attack. Den här gången från Niki Terpstra. Återigen har Stannard inget annat val än att hämta in den attacken med. Inte nog med det, när han kommer ikapp Terpstra skarvar han och går själv på offensiven!

Sista kilometrarna är en ren uppvisning i styrka av britten som denna dag gör det omöjliga.

Se och njut!

Kommentera