Årets fetaste avslutningar – Del 2

10 fetaste avslutningarna - del 2

10 fetaste avslutningarna - del 2

Första delen av vår nedräkning av årets 10 fetaste avslutningar blev en succé! Och då har vi ändå det göttaste kvar…

På platserna 7-5 hittar vi två norrmän och en holländare som alla lyckas med något som under omständigheterna egentligen inte skulle gå.

Så passa på att köra ett riktigt grisigt pass idag, de här avslutningarna kommer få det att kännas enkelt!

7. Norsk TV (och Edvald) visar var skåpet ska stå

Inför säsongen har Edvald Boasson Hagen lämnat Team Sky för Sydafrikanska MTN-Qhuebeka för att försöka styra upp en karriär som lite gått i stå.

Efter att 3 dagar tidigare kört hem guldet på tempoloppet ska han även försöka vinna de norska mästerskapens linjelopp. Banan sträcker sig 182 kilometer runt och kring Lillehammer.

Med 12 kilometer kvar befinner sig Edvald i en jagande grupp, drygt en minut bakom täten tillsammans med proffskompisarna Sven Erik Bystrom (Katusha), Vegard Breen (Lotto Soudal) och de båda Joker-cyklisterna Odd Christian Eiking och Anders Skaarseth.

Det relativt lilla Joker-stallet har gjort det fantastisk bra gentemot proffsen och har ytterligare två man i tätgruppen tillsammans med Skys Lars Petter Nordhaug. Trots att de tre jobbar på bra plockar den jagande gruppen in sekund efter sekund. Bystrom, Breen och Boasson Hagen står för allt dragjobb i jakten på utbrytarna medan de båda Jokercyklisterna åker snålskjuts.

Med drygt kilometern kvar är det bara en lång öppen bro mellan cyklisterna och målbacken. Nu ser den jagande gruppen täten och Sven Erik Byström tar en monsterförning. EBH tackar och bockar genom att attackera när de väl går in i backen. Oheliga allianser är långt ifrån ovanliga i cykelsporten, men den här är en av de tydligare vi sett på senare år…

Hur det gick? Se och njut! Njut även av den norska rikskringkastningens najsa produktion. När får vi se något liknande här på hemmaplan?

6. Tom Dumoulins heroiska seger på Vueltans 9:e etapp

Han hade förvisso redan en andraplats och en tredjeplats på etapp två respektive sex, men det var på den nionde etappen som Dumoulin på riktigt visade att han ville vara med och slåss om slutsegern i årets upplaga av Vuelta Espana.

Efter drygt 164 relativt platta kilometrar når utbrytningen dagens sista stigning. Klättringen är bara 4 kilometer lång men en snittlutning på 8.9% och en maxlutning på nära 19% blir för mycket för utbrytarna som ganska omgående upphunna av klungan. Favoriterna sätter fart. Valverde, Quintana, “Purito” Rodrigeuz och den totalledande colombianen Esteban Chaves får tidigt en lucka men hämtas ganska snabbt in. Med 2,7 kilometer kvar stannar det av en aning och Dumoulin attackerar. Efter det blir det fullt krig. Attackerna avlöser varandra fram tills Dumoulin återigen ger sig av och får en lucka. Chris Froome tar upp jakten och Chaves hamnar i kris.

Froomy ser ut att gå mot segern men en helt osannolik comeback av Dumoulin ger holländaren hans första etappseger.

5. Ännu mer norskt. Nu i Belgien.

Norska spurtkanonen Alexander Kristoff gjorde en fantastiskt fin vår. Veckan innan Flandern Runt visade han fin form genom att vinna 3 etapper samt totalen i De Pannes tredagars. Med det i bagaget sågs han som en av favoriterna att vinna en av cykelsportens allra finaste tävlingar.

Med 28 kilometer till mål går klungan in i Kruisberg. Den unge belgaren Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) visar framfötterna och kör hårt över kullerstenen. När klungan kommer ut på asfalten igen Niki Terpstra iväg och Kristoff hänger påpassligt med.

Det som knappt upplevs som en attack blir till en ordentlig lucka och när Peter Sagan och Greg van Avermaet till slut tar upp jakten är det för sent. De lyckas aldrig komma ikapp tätduon som jobbar bra tillsammans fram till de sista kilometrarna då Terpstra slutar hjälpa till med dragjobbet.

Helt rätt av Etixx-QuickStep-åkaren med tanke på att norrmannen är en betydligt bättre spurtare. Om det hjälpte? Nej. Nej, det gjorde det inte.

(Missade du första delen så finns den här)

2 reaktioner på ”Årets fetaste avslutningar – Del 2”

  1. Pingback: Årets fetaste avslutningar – Del 1 | Cykelwebben

Kommentera