#TBT – Marianne Berglund

marianne

Sverige har en hel hög duktiga damcyklister och trots en och annan glimt på herrsidan är det tjejerna vi oftast får förlita oss till när det handlar om medaljer på internationella mästerskap.

Våra just nu största damstjärnor heter Emma Johansson och Jenny Rissveds. Men de är bara de senaste i en lång rad duktiga sveska tjejer som presterat på världsnivå. Redan 1983 fick en svenska dra regnbågströjan över huvudet som nykorad världsmästarinna – Marianne Berglund.

Marianne, som kommer från norrländska Skellefteå, inledde idrottskarriären i skidspåren men började träna cykel under sommarhalvåret för att komplettera. Ganska snabbt insåg hon att cykel passade henne fint och hon utvecklades i snabb takt. 1979 tog Berglund sitt första SM-guld och inför VM 1983 hade hon flyttat till USA där hon gjort fina resultat.

marianne-berglund-2

Trots det får hennes seger på 1983 år linjelopp ses som lite av en överraskning.

2011 var Marianne med i SVTs mästarnas mästare och då fick vi som TV-tittare uppleva något så ovanligt som gamla cykelbilder på TV. Dessutom gamla damcykelbilder! Här är klippet med tillbakablicken på Marianne Berglunds karriär.

 

Kommentera