VM i Cykelcross 2015 nu i helgen

VM i cykelcross hålls i år i tjeckiska Tabor. Tabor som varit värd för många crosstävlingar genom åren brukar bjuda på en snabb tävling med en del luriga skråpartier. Så sent som 2010 hölls VM där och då var det ett snöigt race där Marianne Vos vann på damsidan och Zdenek Stybar tog hem segern på herrsidan.

Marianne Vos
Foto från: www.mariannevosofficial.com


Nash satsar på seger på hemmaplan

På damsidan finns tre huvudkandidater till segern. Det handlar då om Marianne Vos, Pauline Ferrand-Prevot och Katerina Nash. Vos är regerande världsmästarinna men började i år tävla sent på crossen. Det har dock inte hindrat henne från ett par segrar. Hon har oftast utmanats, och vid några tillfällen även besegrats, av Katerina Nash. Nash har tidigare tävlat för USA men då hon har tjeckisk bakgrund kör hon numera för Tjeckien. Hon har tidigare sagt att hon satsar hårt på VM på hemmaplan och är en av de få som lyckats slå Vos i år. Den tredje favoriten är regerande världsmästarinnan fransyskan Pauline Ferrand-Prevot, till vardags lagkamrat med Marianne Vos i Rabo Liv. Även hon har tävlat ganska sparsamt på crossen under säsongen men varit med och fajtats med Vos och Nash. Katie KFC Compton har inte nått upp till sin vanliga nivå och har bland annat haft problem med astma men tillhör ändå favoriterna. Sanne Cant från Belgien inledde säsongen starkt och vann det mesta tidigt i höstas för att därefter köra lite sämre. Om hon hittar formen från i höstas har hon också en chans på segern.

 

Battle of the ages

På herrsidan är det mest intressanta om ungtupparna Mathieu Van der Poel och Wout Van Aert kan fortsätta dominansen från säsongen och sätta till och med själva Sven Nys på plats. De två som är 19 och 20 år gamla har i år vunnit det mesta och haft flera täta bataljer. De gör båda sitt första seniormästerskap i år men har goda chanser att ta hem segern. Van der Poel var 2013 världsmästare både på landsvägen och i cross i juniorklassen och  juniorvärldsmästare på landsväg och Van Aert är regerande U23-mästare i cross. Så det är två lovande killar.

http://instagram.com/p/yARzPMQU6N/

Det senaste decenniets store dominant Sven Nys har haft ett uselt år med sina mått mätt, dock med en stigande formkurva så man ska nog inte räkna bort honom när det nu väl drar ihop sig till VM. Med tanke på sin otroliga meritlista har han dock historiskt haft svårt att vinna VM. Belgien är annars det starkaste laget och har med sig två starka veteraner i form av Klas “Den Långe” Vantornout och Kevin Pauwels som fått något av en återuppståndelse i år. Den startsnabbe lille holländaren Lars van der Haar är alltid med i täten och kan mycket väl vara på pallen. Blir det spurt är han livsfarlig. Saknas gör tyvärr hemmahoppet och regerande världsmästaren Zdenek Stybar som bröt nyckelbenet i en crossvurpa i höstas.

Förra årets duell mellan Sven Nys och Zdnek Stybar under VM:

 

Svenskarna

Åsa Erlandsson
Foto: Luc Van Der Meiren – asaerlandsson.blogspot.se

Sverige är inne i ett generationsskifte då rutinerade cx-rävar som Magnus Darvell verkar hängt upp tubdäcken. Till VM åker juniorerna Ted Pettersson och Jonatan Östlund, U23-cyklisten David Eriksson och Åsa Erlandsson i damelit. Svenskarna har som mål att placera sig topp 30. Konkurrensen i internationell cx är stenhård.

 

Hemmaåkarna

Tjeckien är en stark cx-nation med starka traditioner. I år har dock de tjeckiska cyklisterna varit bleka på de stora tävlingarna. Åtminstone på herrsidan där förstås Zdenek Stybar saknas mest. Radomir Simunek är dock en riktig specialist i snö så blir det sådana förhållanden har han chans till ett bra resultat.

 

Profilerna

Amerikanen Jeremy, J-Pow, Powers är väl den kändaste crossprofilen utanför Belgien. J-Pow som gjort sig känd för sin tv-show på webben Behind the Barriers, sina DJ-skills och sin förmåga att bunnyhoppa de mest svårforcerade hinder har i år satsat på världscupen och vill säkert köra bra på VM. Realistiskt får han nog dock vara nöjd med topp 20. Ofta tappar han mycket i löpningen så ju mer av den varan det är ju sämre är det Powers.

I helgen får vi se hur det går. Och det bästa av allt, de här VM-tävlingarna brukar direktsändas på UCIs Youtube-kanal.

 

Kommentera