Stages nu även för kolfibervevar

closeup-carboncrank-800x480
Amerikanska Stages är ett av de företag som varit med att revolutionera marknaden för effektmätare. Träningsredskapet som tidigare var både dyrt och knepigt att använda har blivit både billigt (ok, relativt) och enkelt att installera och underhålla.

Stages mätare bygger på en sensor i den vänstra vevarmen som skickar data via ANT+ eller Bluetooth till din cykeldator. Smart och enkelt, men med en liten begränsning. De har bara funnits för vevarmar i aluminium. Fram tills nu…

Stages teknologi bygger på att man mäter töjningen i vevarmens material (alltså hur mycket vevarmen flexar) och baserat på det räknar ut hur hårt cyklisten trampar. När man sedan multiplicerar det med hur fort hen trampar (kadensen) så kan man alltså beräkna vilken effekt som genereras.

Anledningen till att det hittills bara funnits för vevarmar i aluminium är att det är lättare att lista ut hur mycket det materialet flexar vid olika belastningar. Kolfiber är tydligen inte lika förutsägbart. Men nu har ingenjörerna i Colorado klurat ut hur man kan göra lika pålitliga beräkningar även på kolfiber.

Resultatet är en uppsjö nya modeller baserade på vevarmar från FSA, SRAM och Campagnolo. Utöver de helt nya modellerna har man också gjort en helt ny och mer slimmad design på själva sensorn för att vevarna ska funka på ännu fler ramar.

Att Wattmätning blir bättre och mer lättillgängligt tycker vi är toppen! Det adderar mycket värde för den som har som mål att utvecklas i sin cykling och vill man testa tycker vi att Stages är en bra mix vad gäller pris, prestanda och användarvänlighet (lätt att installera, underhålla och du behöver inte byta ut massa delar på din cykel).
Stages-vevar börjar runt 669 Euro och det ser ut som att de nya kolfibermodellerna blir snäppet dyrare. Läs mer och shoppa loss hos din lokala handlare eller på www.stagescycling.com

 

Kommentera