Rapha Pro Team Shoes – Ett långtest

Rapha Pro Team Shoes är en lyxig cykelsko som vill konkurrera med de andra märkenas allra bästa cykelskor. Det mesta Rapha har gjort har blivit succé, men på ett område har de inte riktigt träffat rätt. Blir det ändring på det nu? Vi har långtestat Rapha Pro Team Shoes.

Ingen kan förneka det avtryck Rapha gjort på cykelvärlden. Det brittiska klädmärket som startade i liten skala 2004, skapade nästan på egen hand en helt ny kategori cykelkläder och har sedan dess varit tongivande i hur cykelmodet utvecklats. Låt oss ta en närmare titt på Rapha Pro Team Shoes.

Rapha Pro Team skolåda

Rapha Pro Team Shoes

Precis som med allt Rapha gör så känns Pro Team-skorna lyxiga. Allt från kartongen de kommer i till den lilla broschyren som beskriver hur du bäst håller rent skorna. Det här är Rapha överlägsna på.

Vid en första anblick känns skorna extremt lyxiga och välgjorda. Och tro inte något annat, Rapha Pro Team Shoes är en top-off-the-line-cykelsko. Grunden är en kolfibersula med en ovandel av ett material som Rapha kallar för “Powerweave” och två stycken BOA-spännen som ser till att skon sitter kvar på foten. En hälkappa i plast gör att greppet baktill är stabilt och insidan av skon är delvis klädd i konstläder för både komfort och grepp.

Rapha Pro Team Shoes finns i tre färger. “Off white”, svart och lila. Som du ser på bilderna har jag testat den vita som är den färgen som tilltalar mig mest. Priset för ett par landar på 3250 kr. Det är såklart mycket pengar, men i linje med andra topp-skor på marknaden. Om det är rimligt att lägga så mycket på ett par skor är såklart upp till var och en.

Undersulan på en cykelsko

Sulan

Yttersulan är, som sig bör på en sko i den här klassen, i kolfiber. Klacken och tån är förstärkta med gummi för att dels minska på slitaget och dels för att du inte ska halka omkull när du glider in på kafét för att beställa en espresso. Gummiklacken kan enkelt bytas ut om den slits ner och sitter fast med en skruv som du hittar om du tar bort innersulan.

När du lyft bort innersulan kommer du också notera att den går att justera med olika inlägg för att på så sätt få mer eller mindre stöd för hålfoten vilket gör att du har stora möjligheter att hitta den rätta setupen för dina fötter.

Komforten som sulan ger är hög och under alla pass jag hittills kört med skorna, både hårda och lugna, så har jag inte haft några problem eller fått ont under foten. Känslan är att sulan är riktigt styv trots att den är väldigt tunn. Det gör att du får en känsla av att komma nära pedalerna och det gör att det känns som jag får otroligt bra respons när jag trycker på och att all kraft går ner i pedalerna.

Vita Rapha Pro Team Shoes

Ovandel och spännen

Ovandelen av skon är alltså vävd i det nya materialet Powerweave. Rapha hävdar att det kan krama om foten ordentligt utan att göra avkall på komforten. Jag är benägen att hålla med. Materialet formar sig fint efter mina fötter, men när man spänner åt så sitter de verkligen på plats och det känns som att materialet är helt stumt. BOA-spännena som sitter på har både mikrojustering och en “quick release”. Det betyder att du kan justera hur hårt de sitter i små steg men också öppna dem snabbt när skorna ska av. Mycket smidigt. Tungan är vadderad för att lätta på trycket från spännena.

Ovandelen påminner mycket om sulan i känsla där den känns tunn och slimmad vilket gör att hela skon känns väldigt lätt, rapp och smidig. Hälkappan känns gedigen och robust och bidrar till att hela skon känns väldigt stabil även om både överdelen och sulan upplevs som tunna.

Utseendemässigt är skorna avskalade och rejsiga. De enda grafiska elementen är egentligen en logga på hälkappan (i samma färg som densamma), ett litet banér vid det främre spännet och det mönster som Powerweave-materialet skapar. Jag tycker de är riktigt snygga och man känner sig snabb när man tittar ner på skorna mitt under ett hårt träningspass. Sånt gillar jag!

Vita cykelskor från Rapha

Omdöme/Betyg

+ Låg vikt
+ Bra passform kombinerat med BOA-spännen
+ Otroligt bra gensvar när du trycker på
+ Utseendet
+ Hela paketeringen av produkten

– Väldigt styv hälkappa vilket resulterade i skavsår (innan jag rättade till klossen under högerfoten så delvis skit bakom spakarna men ändå ett tecken på hårdheten)
– Har läst att många som kör de vita skorna har haft problem att få de rena. Inget jag upplevt men har iofs ännu inte cyklat med dem i dåligt väder.

Pro Team cykelskor från Rapha

Fakta om Rapha Pro Team Shoes

Pris: 3250:-
Vikt: 250 gram
Storlekar: 36-47 + halvstorlekar mellan 40-46
Finns på Raphas hemsida och hos Raphas återförsäljare

Vill du höra med om skorna så pratar jag om dem i avsnitt 66 av Cykelwebbenpodden som du hittar här.

Kommentera