Krönika: Ge oss en ny världsmästare

Peter Sagan
Världsmästaren Peter Sagan som har vunnit tre raka guld.

Söndagens linjelopp för herrar har alla möjligheter till att bli en klassiker. Banan sägs vara den tuffaste VM-banan på många år och på videoklipp har vi kunnat se hur oerhört brant den avslutande backen är och det verkar följaktligen inte råda några som helst tvivel om att årets upplaga är som skräddarsydd för klättrarna. Detta innebär att Peter Sagan med största sannolikhet inte kommer försvara sitt guld vilket gör mig glad, för det är hög tid för världsmästartröjan att byta ägare.

Det är något speciellt med linjeloppet på VM. Min poddkollega Daniel beskrev det bra när vi pratade VM senast, att det är en av årets absolut häftigaste tävlingar, kanske den tävling som många som följer cykelsporten ser fram emot allra mest. Kanske är det för dess anrika historia? Kanske är det för att cyklisterna tävlar för sina landslag, något som bara händer på VM och OS? Eller kanske är det för att det är den vackra regnbågströjan som står på spel?

Det finns många endagstävlingar under året som jag ser fram emot men för mig är VM något extra. Winner takes it all. Till skillnad från de största tävlingarna som jag vid säsongens slut ibland knappt ens kommer ihåg hur de slutade så etsar sig VMs linjelopp alltid fast, oavsett hur spännande tävlingen blir. Därför minns jag mycket väl var och en av de sju upplagorna som körts sedan jag började följa cykelsporten 2011. Att den nykorade världsmästaren får cykla i regnbågströjan ett helt år och därmed hjälper oss att komma ihåg segern kan vara en anledning till att jag har lättare att minnas men detta är också en av de största anledningarna till att VM smäller så högt, att få äran att cykla ett år i världsmästartröjan.

“Det är upplagt för att en renodlad klättrare ska bli världsmästare.”

Årets upplaga är den tuffaste på väldigt länge. Ja, vi behöver faktiskt gå tillbaka till mitten på 90-talet från när VM kördes i städer som Lugano, Benidorm och Duitama för att hitta upplagor med lika många höjdmeter som cyklisterna kommer ta sig an på årets bana i Innsbruck. Med tanke på bansträckningen samt senaste årens upplagor så är det första gången på väldigt många år som det är upplagt för att en renodlad klättrare ska bli världsmästare, vilket känns kul. För vid närmare eftertanke är det faktiskt väldigt sällan vi får se de allra bästa cyklisterna uppför göra upp om segern i en tuff endagstävling med mycket backar. Undantagen är Clásica San Sebastian och Lombardiet Runt men båda tävlingarna brukar sakna många av de bästa cyklisterna av olika anledningar. Det går att argumentera för att en bergsetapp på Tour de France innehåller det mesta som jag efterfrågar men jag håller inte med. På Touren saknas de som satsat på Girot, cyklister som Kwiatkowski och Poels är förpassade till hjälpryttare, någon går inte med utan väntar på morgondagens etapp medan de största favoriterna alltid vill spara något för morgondagen. Därför är ett supertufft och backigt linjelopp på VM något jag saknat de senaste åren.

“Peter Sagan kommer att få fler chanser att ta ett fjärde guld, kanske redan 2019.”

Med tre(!) raka världsmästartitlar är det dags för Peter Sagan att lämna världsmästartröjan vidare. Inget ont om Sagan, snarare tvärtom. När vi blickar tillbaka på slovakens karriär om 20-30 år är jag säker på att vi kommer se honom som en av de största någonsin. Som ett av sportens stora affischnamn och en från den nya generationen vore ytterligare en världsmästartitel precis vad cykelsporten behöver. Men Peter Sagan kommer få fler chanser att ta ett fjärde guld, kanske redan 2019 när VM går i Yorkshire då bansträckningen som släpptes i dagarna ser skräddarsydd ut för honom. Jag tycker också att en av de häftigaste sakerna med cykelsporten är att VM varje år körs på ett ny plats från föregående år vilket gör att olika typer av cyklister har chansen på regnbågströjan beroende på bansträckning, något som innebär att 28-åriga Sagan kommer få fler chanser.

Simon Yates vann nyligen Vuelta España.
Simon Yates vann nyligen Vuelta España.

“Trots att han är britt är han raka motsatsen till Team Skys kalkylerande cykelåkning.”

Bland favoriterna inför söndagens tävling finner vi på tal om just affischnamn från den nya generationen, några väldigt intressanta cyklister. Hur häftigt vore det t ex inte om Julian Alaphilppe, som med sin aviga stil tar cykeltokiga Frankrikes första guld sedan 1997? Eller varför inte Simon Yates som precis vunnit Vuelta Espana. Trots att han är britt är han raka motsatsen till Team Skys kalkylerande cykelåkning som många tröttnat på och han visar ständigt att anfall är bästa försvar genom att ständigt attackera. Michal Kwiatkowski vann VM 2014 i Ponferrada och är förmodligen klungans mest mångsidiga cyklist. Han vinner spurter mot Peter Sagan, vinner endagstävlingar över kullersten i Flandern och är en av världens bästa hjälpryttare uppför. En mer komplett cyklist är svår att hitta.

Fransmannen Julian Alaphilippe är redo att frälsa Frankrike.
Fransmannen Julian Alaphilippe är redo att frälsa Frankrike.

“Listan på potentiella segrare på söndag kan göras väldigt lång.”

Någon som knappast kan beskyllas för att tillhöra den nya generationen är Alejandro Valverde. Om vi bortser från hans något diskutabla förflutna så går det att argumentera för att han är värd att kröna sin karriär med ett guld efter att ha varit nära så många gånger med fyra brons och två silver. Men listan på potentiella segrare på söndag kan göras väldigt lång och däribland hittar vi italienska duon Vincenzo Nibali och Gianni Moscon som båda är fantastiskt bra både uppför och utför. Colombia ser spännande ut med Rigoberto Uran, Nairo Quintana och Miguel Angel Lopez. Den sistnämnde var som som var trea på Vuelta España. Om Alaphlippe har en dålig dag har fransmännen läskigt bra backup i form av Romain Bardet och Thibaut Pinot som både mycket väl kan vinna på söndag. Nederländerna har tre väldigt spännande cyklister i form av Tom Dumoulin, Bauke Mollema och Wout Poels medan den fd backhopparen Primoz Roglic från Slovenien får ses som en outsider.

Nairo Quintana och Alejandro Valverde
Nairo Quintana och Alejandro Valverde, till vardags lagkamrater i Movistar.

På startlinjen kommer även regerande världsmästaren Peter Sagan stå. Slovaken som var uppenbart påverkad av kraschen från Tour de France blev bättre och bättre för varje dag under Vuelta España och var så säkra, han kommer göra ett ordentligt försök till att försvara guldet och ta fjärde(!) raka regnbågströjan. Men, jag både hoppas och tror att banan blir för tuff för Sagan för det är dags för en ny världsmästare!

Niclas Haslum 

Följ Niclas Haslum på Twitter: @cyclingnico
Följ oss på Facebook.
Följ oss på Instagram.
Följ oss på Twitter.

1 reaktion på ”Krönika: Ge oss en ny världsmästare”

  1. Pingback: VM 2018 i Innsbruck | Cykelwebben

Kommentera