Bergen 2017: Herrarnas linje

herr-vmEn av säsongens stora höjdpunkter på cykelkalendern är såklart VM. Och efter att ha bevittnat hård och spännande racing i damklassen under lördagen ser vi nu ännu mer fram emot herrarnas linje. Arrangörerna har fått till en bansträckning som lockat både spurtare, klassikeråkare, attackcyklister och faktiskt också ett gäng klättrare. Banprofilen ser ut att passa Peter Sagan perfekt och frågan många ställer sig är om slovaken ska ta sitt tredje raka VM-guld i Bergen.

Till skillnad från damerna startar herrarna i Rong och kör drygt 40 km innan de kommer in på varvbanan i Bergen. Sammanlagt ska herrarna köra 11 varv och avverka 267,5 km. Banan inne i Bergen är samma som juniorerna, U23-orna och damerna har kört. 19,1 km med några knixiga och smala partier, några knäppor och Salmon Hill som den tuffaste utmaningen med 1,5 km och en snittlutning på 6,4 %. Från toppen är det sedan drygt 9 km till mål, något som är goda nyheter för eventuella spurtare som får problem uppför.

Väder

Ser ut som även herrarna slipper regnet, precis som damerna. 265 km är tufft bara det, regn hade gjort det extremt tufft.

Taktik

Vi får som vanligt en utbrytning med cyklister från några av de mindre länderna som går iväg tidigt. Förväntar mig att Belgien är ett av lagen som tar ansvar med tanke på deras stjärnspäckade lag. Tror även Norge hjälper till med farthållningen som hemmanation och med två cyklister med vinstchanser, samt att Australien är framme och petar.

Favoriter

Norge – Hemmanationen har två kort att spela. Alexander Kristoff har visat bra form på slutet och är stark över distansen. Går han med i backarna blir han livsfarlig. Edvald Boasson Hagen var urstark i Tour of Britain jag är säker på att han är med när det ska avgöras.

Holland – Ett spännande lag! Boom vann Tour of Britain men skulle behöva sämre väder. Dumoulin i kalasform. Mollema är en fin endagloppscyklist. Poels har vunnit Liège-Bastogne-Liège och har en oväntat snabb finish. Terpstra är åkstark och van Poppel har en fin spurt. Många alternativ!

Colombia – Är säker på att Fernando Gaviria någon gång kommer bli världsmästare under karriären men blir han det redan i år? Har visat fin form senaste tiden och Colombianen är förmodligen fältets snabbaste spurtare. De har även Rigoberto Uran som alltid är farlig på endagslopp.

Belgien – Herregud vilket lag! Vet inte om det går att ha ett bättre lag med fler cyklister som kan vinna på denna bana. Van Avermaet, Gilbert, Naesen, Stuyven, Teuns, Wellens och Benoot, belgarna kommer styra och ställa mot slutet. GvA och Gilbert är kaptener men räkna med att de andra får chansen att attackera.

Frankrike – Många bra cyklister men pressen ligger på Julian Alaphilippe och Tony Gallopin att göra resultat och bryta en 20-årig svit utan en fransk världsmästare. Även om chanserna är större under nästa VM (som vi nu vet kommer gå på en sinnesjukt hård bana) har de båda möjligheten att göra något bra i Bergen.

Italien – Ännu ett lag med massor av spännande cyklister. Trentin har visat kanonform senaste tiden med fyra etappsegrar på Vueltan. Moscon och Ulissi kan vinna från mindre grupper och Viviani och Colbrelli har bra spurter. De har många med en bra avslutning och nån kommer de ha med på slutet.

Tjeckien – Ingen förväntar sig något av tjeckerna men med Kreuziger, Vakoc och Stybar finns alla möjligheter till att smyga iväg i den rätta avgörande utbrytningen och överraska.

Slovakien – Två raka regnbågströjor och Sagan är ute efter den tredje. Banan passar honom men han har varit krasslig i veckan. Är han redo trots det? Blir som vanligt livsfarlig och de andra länderna måste attackera honom och inte dra med honom till mål.

Australien – All in för Michael “Bling” Matthews som både kan spurta och gå med uppför backar som denna. Efter en kanonsäsong vann han lagtempoguld förra helgen och är nu en av de stora favoriterna till segern.

Polen – Michal Kwiatkowski är en av världens bästa endagscyklister med ett fantastiskt öga för taktik. Lyckas ofta smita iväg i rätt lägen och har slagit Sagan i många spurter. Har full uppbackning och kommer vara med på slutet.

Portugal – Rui Costa får man aldrig räkna bort och han kör ofta bra på VM.

Spåkulan

Med så många bra cyklister i form på en bana som många kan vinna på är det extremt svårtippat. Tror på en spurt från en grupp på runt 20 cyklister där Michael Matthews vinner guldet.

Niclas Haslum

Följ oss på Facebook.
Följ oss på Instagram.
Följ oss på Twitter.

Kommentera