Inför Giro dell’Emilia

Profil

100:e upplagan av denna italienska semi-klassiker från Bologna till San Luca. Ett lopp för klättrarna och det är ett i raden av flera härliga höstrejs i Italien som leder upp till det sista monumentet, Il Lombardia. Förra året vann Esteban Chaves här efter en sen attack och årets startfält är minst lika imponerande som då.

Med 220 km och många klättringar så kommer det bli en tuff dag i sadeln. Detta innebär också att detta lopp är perfekt som förberedelse för de som ska köra Lombardiet Runt, och det är antagligen därför vi på senare år har sett väldigt fina startfält.

Med den 20 km långa klättringen till Passo Zanchetta relativt tidigt i rejset garanteras trötta ben senare, men det är när cyklisterna når Luca för 5 st varv som tävlingen börjar på riktigt. Klättringen upp genom staden är bara 2,1 km lång men snittar 10 %. Ta då i beaktning att den sista kilometern är relativt lättåkt och en bit i mitten av backen på några hundra meter snittar upp emot 18 %. Här går det verkligen att göra skillnad. Efter toppen är det utför och sen upp för backen igen utan någon platt sträcka att återhämta sig på.

Taktik

Varvbanan i Luca är optimal för cyklister som vill attackera och jag hoppas vi får se ett offensivt slutskede av loppet. Med så många duktiga klättrare i flera av lagen tror jag de stora lagen kommer börja attackera så fort vi kommer in på varvbanan i Luca och sätta press på de andra lagen.

Jag både hoppas och tror att det går ihop på slutet och de stora favoriterna gör upp om segern sista gången upp för San Luca stigningen.

Favoriter

Dylan Teuns – Det verkar vara lite halvklurigt att få fram en officiell startlista så här en dag innan loppet, men på den provisoriska står Teuns med. Vinst i Tour de Wallonie, Polen runt och Arctic Race of Norway men sen har det gått tyngre. 25 årige belgaren får ses som en outsider i detta sällskap men han har visat att han kan vinna tuffa cykeltävlingar.

Vincenzo Nibali – 2:a på Vueltan efter Froome. Nibali är inte bara en duktig etapplopsåkare utan också en fantastisk endagscyklist. Han har siktet inställt Il Lombardia i Oktober, så formen bör finnas där. Nibali är ofta bra på hösten i Italien och jag räknar med att han kommer vara med och slåss om segern.

Diego Ulissi – Har visat riktigt fin form på slutet och segern i Montréal var ett riktigt styrkebesked. Är bra uppför, har ett fint klipp och en vass finish. Han är en tidigare vinnare av denna tävling då han vann här 2013.

Fabio Aru – Förutom etappsegern på Touren får hans säsong ses som ett misslyckande. Vuelta Espana gick inget vidare och italienaren ryktas bort från Astana nu när Miguel Angel Lopez överglänste honom på var och varannan etapp. Såg bra ut här förra året och finns formen där kan han bli farlig.

Esteban Chaves – Fjolårsvinnaren som senare gick och vann Il Lombardia. Har haft en tuff säsong med skador men såg stundtals ut att vara tillbaka i fint slag under Vuelta. Har inte tävlat sedan dess så formen är osäker. ORICA-Scott har ett riktigt bra lag här med Adam Yates, Roman Kreuziger och Jack Haig så Chaves kan räkna med fin support.

Team Sky – Vem får kaptensrollen? Gianni Moscon, Mikel Landa, Sergio Henao eller kanske Diego Rosa? Många duktiga cyklister som kan göra resultat. Moscon är i kanonslag och visade det på VM (trots att han hängde i bilen) medan formen på Landa och Henao är mer oklar.

Rigoberto Uran – Med nya sponsorer lever Cannondale-Drapac vidare och Uran stannar som kapten efter en fin andraplats på Tour de France. Colombianen har alltid varit en duktig endagscyklist och det här är en tävling som passar honom bra.

Egan Bernal – Nästa Colombianska supertalang är här och nästa säsong kör han för Team Sky. Har radat upp fina resultat under året, bland annat segern i Tour de l’Avenir. Körde väldigt bra i Giro della Toscana i veckan och det ska bli kul att se honom i det här startfältet.

Thibaut Pinot – Fransmannen är en duktig klättrare och slutade 4:a på årets Giro d’Italia. Touren blev ingen höjdare så det blir spännande att se vad han har för form nu inför avslutning på säsongen.

Spåkulan

Formen har varit fin på slutet och han har visat att han kan vinna här förut. När de största namnen tittar på varandra får Diego Ulissi utrymme och vinner här för andra gången.

 

Loppet sänds på Eurosport 1 från kl 15:35 på lördag.

Niclas Haslum

Följ oss på Facebook.
Följ oss på Instagram.
Följ oss på Twitter.

Kommentera