Inför Ruta del Sol

rutadelsol

Tävlingarna fortsätter i Spanien och nästa etapplopp är Ruta del Sol eller Vuelta a Andaluciá som tävlingen egentligen heter.

Det stora samtalsämnet är oundvikligen Chris Froome som här gör sin första start för säsongen trots en potentiell dopingavstängning hängandes över honom. Men om vi bortser från det har vi fem spännande etapper som kommer bjuda på riktigt kul och spännande cykelåkning.

Etapp 1

vuelta-a-andalucia-2018-1Många höjdmeter på första etappen och en andrakategoriare som kommer direkt efter starten i Fuengirola. Vi bör få se en mindre grupp göra upp som segern här.

Etapp 2vuelta-a-andalucia-2018-2Samma avslutning som användes 2015 när Chris Froome vann före Alberto Contador. En brutal avslutning där vi kommer få se stora tidsavstånd bland favoriterna.

Etapp 3vuelta-a-andalucia-2018-3Den enda chansen för de spurtare som tyckte det varit värt att ta sig hit.

 

Etapp 4vuelta-a-andalucia-2018-4Det är avslutningen som kommer ställa till det här, inte klättringen i mitten av etappen. Kort men ruskigt brant med partier upp emot 18 %. Lägg därtill att det är på dåligt underlag bestående av plattor och gatsten.

Etapp 5vuelta-a-andalucia-2018-5En avgörande tempoetapp som delvis går på grusvägar(!). 14 km tempo ska egentligen inte skapa så stora avstånd och vanligtvis kan de mindre duktiga tempoåkarna försvara sig bra men jag tror grusvägarna gör det svårt för många så avståndet kan nog bli större än vanligt.

 

Favoriterna

Mikel Landa – Första tävlingen för Landa i Movistar och han gör det på spansk mark. Många branta klättringar bör passa honom fint men tempoetappen är ett problem, därför tror jag inte att han har med slutsegern att göra.

Steven Kruijswijk – Kommer vi någonsin att få se holländaren lika bra som under Girot 2016? 2018 är året då han ska ta revansch efter ett misslyckat fjolår.

Wout Poels – En besvikelse i Valenciana när han fick köra som kapten i Sky-teamet. Kommer hit och vill ha revansch. Den stora frågan är om han på nytt får chansen som kapten eller om han är här som hjälpryttare till Chris Froome?

Jakob Fuglsang – Har visat fin form under säsongsinledningen och bildar ett fint radarpar med Luis Leon Sanchez. Båda var på pallen i Valenciana och min känsla är att de fortsätter göra bra ifrån sig här.

Chris Froome – Tävlingens stora samtalsämne. I väntan på ett beslut och en eventuell avstängning gör Froome säsongsdebut. Alla som följt honom på Strava har sett att han dunkat 30 h veckor på löpande band senaste tiden så formen bör det inte vara något fel på. Om han är här för att försöka gå för segern är han den stora favoriten.

Ben Hermans – Israel Cycling Academy fick ett wild card till Girot och det är belgarens stora mål för året. Bytet av lag från BMC kan tyckas märkligt men ser en på tävlingsprogrammet för Hermans fram till Girot är det många fina tävlingar där han är kapten och har chansen att göra resultat. Han var 11:a i Volta a Communitat Valenciana och hoppas placera sig högre här.

Luis Leon Sanchez – Är i superform. Tvåa i Valenciana och sedan vinst i Vuelta Murcia före självaste Valverde! Avsaknaden av långa tuffa klättringar här är goda nyheter för spanjoren som har en fin möjlighet att vara med och slåss om slutsegern.

Amaro Antunes – Fick sitt stora genombrott efter etappsegern i Volta ao Algarve 2017 och numera återfinns denna portugisiska klättrare i polska CCC-stallet. Gjorde en stabil insats i Valenciana och har alla förutsättningar att fortsätta den fina säsongsinledningen här trots att han kommer tappa tid på den avslutande tempoetappen.

Spåkulan

Om vi lägger all problematik med hans pågående dopingutredningen åt sidan för en stund; går Froome för slutsegern här tror jag ingen kan matcha honom uppför Alto de las Allanadas. Jag tror han går för segern och därför vinner Chris Froome.

Niclas Haslum

Stort tack till Lasterketa Burua som alltid står för de bästa banprofilerna.

Kommentera