Inför Volta ao Algarve

algarve

Parallellt med Oman och Ruta del Sol har vi också en tredje tävling denna vecka. Volta ao Algarve i sydvästra Europa bjuder på ett fint startfält.

Bansträckningen påminner mycket om det vi sett tidigare men målgångar uppför, spurtetapper och en tempoetapp som ofta brukar vara avgörande för slutställningen. Med tanke på det fina startfältet så har vi en spännande vecka framför oss.

Etapp 1
volta-ao-algarve-2018-1192 km och en av två chanser för spurtlagen som de inte vill missa. Sista kilometern innehåller två rondeller så en bra position blir viktigt.

Etapp 2volta-ao-algarve-2018-02Samma målgång uppför som arrangörerna använt sig av flera gånger tidigare och en viktig dag för totalen. I år tar dock cyklisterna en annan väg till en början vilket innebär att klättringen blir längre men något snällare.

Etapp 3volta-ao-algarve-2018-03Tempo-alert! Drygt 20 km tempo på en tuff bana som är tillräckligt lång för att bjuda på stora tidsskillnader. Spännande att se om det är några trötta ben från gårdagens klättring.

Etapp 4

volta-ao-algarve-2018-04Spurtarna får en andra chans för etappseger. En lång etapp som är drygt 200 km.

Etapp 5

volta-ao-algarve-2018-05Ännu en välanvänd avslutning i Portugal. Även om backen bara är kort går det att göra skillnad här tack vare många branta partier. Vi har sett i tidigare upplagor att den kan bli stora tidsavstånd trots att klättringen bara är drygt 3 km.

Favoriterna

Geraint Thomas – Säsongsdebut för britten men han brukar vara i form tidigt på säsongen. Han har tidigare vunnit här två gånger, både 2015 & 2016. Duktig både uppför och på tempo. Räknar med att Thomas kommer vara med och slåss om segern.

Richie Porte – Har redan visat fin form i och med tävlingarna i Australien. Även Porte har vunnit denna tävling förut. Den avslutande klättringen på den femte etappen passar Porte perfekt och med tanke på att han är en så pass duktig tempoåkare så är jag säker på att han är med och gör upp om segern. Har ett starkt lag med sig med Gerrans, Teuns, Kung och Van Garderen.

Dan Martin – Vann en etapp här förra året och det ska bli intressant att följa irländaren som i år bytt lag till Abu Dhabi-teamet. Har svårt att se att han ska utmana om segern eftersom han är så pass mycket sämre på tempo än de andra favoriterna.

Bob Jungels – Tar kliv varje säsong som etapploppscyklist. Han är fortfarande ung men förra årets Giro d’Italia lovade gott. Kan han överleva klättringarna här så finns stora chanser till en fin placering med tanke på hur bra han är på tempo.

Louis Meintjes – Tillbaka i Dimension Data. Behöver ta ytterligare kliv i år trots många fina och stabila resultat genom åren. Vinner dock sällan och är inte tillräckligt bra på tempo för att utmana här.

Bauke Mollema – Livet efter Contador i Trek har startat och Mollema har stora skor att fylla. Har svårt att se honom utvecklas till en av de absolut bästa etapploppscyklisterna. En topp fem placering här är realistiskt.

Spåkulan

I ett stark startfält tror jag segern kommer stå mellan Geraint Thomas och Richie Porte. Att australiensaren har några tävlingsdagar i benen kommer nog avgöra så Richie Porte vinner.

Niclas Haslum

Kommentera