Inför Dubai Tour

dubai


Februari månad är packad med veckolånga etapplopp i Mellanöstern. Först ut av de tre är spurtarnas favorit, Dubai Tour.

Bra väder, korta transfers och fina hotell gör detta till en omtyckt tävling för många cyklister. Med fem platta lättåkta etapper är Dubai Tour ett av få etapplopp där det allt som oftast är spurtarna som gör upp om slutsegern. Historien ljuger inte och Marcel Kittel har vunnit de två senaste upplagorna.

Bansträckning

Alla etapper utom en ser ut att sluta med en klungspurt och undantaget är etapp fyra till Hatta Dam som avslutas med en 1 km lång backe med delar som är 17 %. Några spurtare brukar dock hänga med uppför och Degenkolb vann t ex här 2015. Förutom backen är det som kan skapa problem dels etapp två som går ut längs med kusten där det finns risk för starka vindar, likaså har det tidigare visat sig att det kan blåsa på rätt bra ute i öknen.

Favoriter

Bonussekunder vid mål (10-6-4 sek) och vid spurtpriserna (3-2-1 sek) gör det extremt svårt för någon annan än en spurtare att vinna Dubai Tour. Den som håller sig framme och plockar bonussekunder på samtliga etapper och inte förlorar för mycket tid på etapp fyra tar hem slutsegern.

Sonny Colbrelli – Ett starkt 2017 där han visade att han kan vara med och tävla på den allra högsta nivån. Saknar dock samma toppfart som några av de andra spurtarna.

Nacer Bouhanni – Cofidis har gjort om i leden inför 2018 vilket resulterat i att Bouhannis högra hand Christophe Laporte fått ett separat tävlingsprogram under våren, något som inte verkar vara väl förankrat hos Bouhanni. Han brukar vara bäst när han är arg och bör kunna plocka några fina placeringar kommande veckan.

Elia Viviani – Redan visat kanonform och verkar ha kommit in i QuickStep fint. Likaså ser samarbetet med landsmannen Fabio Sabatini ut att gå fint. Tror Viviani har ett stort år framför sig med ett lag som backar honom fullt ut. Blir farlig här i Dubai och har även lite på Lampaert, Terpstra och Stybar att leverera honom i en bra position.

Marcel Kittel – Världens snabbaste spurtare har bytt lag inför 2018 och återfinns nu i Katusha-Alpecin. Detta blir första tävlingen och jag misstänker att motivationen kommer vara på topp för att visa nya laget och sponsorerna att de gjort rätt som investerat stora pengar i honom. Blir spännande att se hur hans nya spurttåg med Politt-Haller-Zabel fungerar.

Mark Cavendish – Efter ett misslyckat fjolår med vurpan på Touren är Cav tillbaka och behöver återigen bevisa att han fortfarande är en av världens allra snabbaste spurtare. Har med sig sitt gamla entourage i form av Bernie Eisel och Mark Renshaw men har också inför 2018 fått nygammalt sällskap av Julien Vermote.

Dylan Gronewegen – Med en fin seger på Champs-Élysées visade den unge holländaren att han är att räkna med i de stora klungspurterna på den allra största arenan. 2018 blir att bygga vidare på en fin fjolårssäsong och försöka öka antalet vinster.

John Degenkolb – Har börjat året med två segrar på Mallorca och verkar redan vara i kalasform även om motståndet kanske inte var det allra tuffaste. 2017 var ett år att glömma för tysken som brukar trivas i hårdare tävlingar vilket gör att det kan bli svårt att vinna Dubai Tour även om etapp 4 passar honom bra. Trek har även Nizzolo till så vi får se dag för dag vem som får förtroendet.

Alexander Kristoff – Nytt år, nytt lag. Nu i Abu Dhabi-teamet. Blir spännande att se vilket uppbackning Europamästaren får i sitt nya stjärnspäckade lag. Till sin hjälp här har han den eviga vapendragaren Sven Erik Bystrøm och unge italienaren Simone Consonni.

Spåkulan

Tidigt på säsongen och detta blir första gången de stora spurtstjärnorna möts för året. Tror inte vi kommer se någon dominera utan det kan mycket väl bli flera olika segrare, precis som vi såg i Australien. Elia Viviani känns glödhet och har redan några tävlingsdagar i benen och blir farlig men jag tror att Marcel Kittel i ett nytt lag är supermotiverad och vill visa att han blir att räkna med i år också, så han vinner Dubai Tour.

Niclas Haslum

Missa inte att följa Cykelwebben på Facebook & Instagram.

Kommentera