Inför Tour of Oman 2018

oman

Dags för det andra etapploppet i mellanöstern. Om Dubai var som skräddarsytt för spurtarna så finns här något för alla typer av cyklister. Välkommen till Oman.

Tour of Oman kördes första gången 2010 och har framförallt lockat många duktiga etapploppscyklister, vilket också syns på bland de tidigare segrarna där vi läser att både Froome och Nibali har vunnit här. 2017 års vinnare Ben Hermans som i år återfinns i Israel Cycling Academy finns inte på plats för att försvara segern eftersom de inte är inbjudna. Tour of Oman är inte en World Tour(utan kategoriserad som en 2.HC) tävling vilket innebär att alla de stora lagen inte behöver vara på plats, men trots det har vi 9 WT-lag till start.

Bansträckning

Tour of Oman består av 6 etapper och där tävlingen allt som oftast avgörs upp för Green Mountain, en stigning som även är med på årets upplaga. Precis som i Dubai är det bonussekunder vid både målgång (10-6-4) och vid spurtpriserna (3-2-1).

Etapp 1tour-of-oman-2018-stage1En av två etapper för spurtarna och vinnaren får åka i den röda ledartröjan.

 

Etapp 2

tour-of-oman-2018-stage2En målgång vi sett i tidigare upplagor. Avslutningen bjuder på en kort brant klättring och sedan en snabb utförskörning mot mål. Gäller att hålla sig relativt långt fram när utförskörningen börjar för sedan går det så fort så det är svårt att avancera.

Etapp 3
tour-of-oman-2018-stage2Även denna etapp har vi sett tidigare, t ex när Peter Sagan vann den tredje etappen av 2013 års upplaga. Avslutningen är böljande och etappen avslutas med en kort brant backe upp till mål. Förmodligen vinner någon som en stark kick efter en sen attack.

Etapp 4

tour-of-oman-2018-stage4Ytterligare en målgång som vi känner igen. Cyklisterna tar sig an Bousher al Amerat-klättringen 3 gånger under avslutningen. En brant klättning som går på en bred väg. Från toppen är det drygt 8 km till mål så det finns tid för cyklister som fått släppa uppför att komma tillbaka. Förhoppningsvis blir det full gas då etappen bara är 117 km.

Etapp 5

tour-of-oman-2018-stage5Kungaetappen där tävlingen förmodligen kommer avgöras uppför tuffa Green Mountain. 5,7 km med en snittlutning på över 10 %.

 

 

Etapp 6

tour-of-oman-2018-stage6En avslutande etapp för spurtarna.

Favoriter

Jesús Herrada – Efter bytet av lag från Movistar till Cofidis började säsongen fint med en femteplats i Volta a la Comunitat Valencianna. Tror den spanska mästaren kan växa som ledare nu när han går från hjälpryttare till kapten. Med tanke på hur Herrada klättrade i säsongsöppningen så bör han göra ett fint resultat här i Oman.

Merhawi Kudos – Eretrianen blir bättre och bättre för varje säsong. En duktig klättrare som jag tror kan ta ytterligare steg under 2018. Var fyra här förra året.

Søren Kragh Andersen – Tog en överasskande etappseger här förra året och är säkerligen motiverad att göra resultat här i år igen. I ett Sunweblag som jagar etappsegrar är dansken deras man för totalen.

Miguel Angel Lopez -Superman Lopez vann 2 etapper på Vueltan förra året och visade varför han är en av de mest lovande etapploppscyklisterna där ute. 2018 blir det spännande att följa colombianen som är omgiven av ett starkt lag här i Oman. Undviker han att tappa tid på de inledande etapperna blir han livsfarlig uppför Green Mountain.

Rui Costa -En blygsam start av portugisens i Australien men i Oman brukar han ofta köra bra. En plats på podiet känns inom räckhåll om formen är där.

Vincenzo Nibali – Var sjuk och missade säsongsinledningen i Argentina och debuterade istället i Dubai utan att göra något störra avtryck. Italienaren som har Touren som sitt stora mål i år har kört bra här tidigare och startar tävlingen som den stora favoriten. Har även ett starkt lag med sig som ska kunna kontrollera racet.

Dries Devenyns – Var överasskande bra i Tour Down Under och slutade på en fin femteplats efter att ha övertygat upp för Willung Hill. Segern känns inte inom räckhåll men en topp fem placering bör inte vara omöjligt.

Spåkulan

Jag väljer att sätta mina pengar på Vincenzo Nibali. Hans form är oklar men sett till startfältet och hans tidigare resultat i Oman så tror jag han vinner.

Niclas Haslum

 

Kommentera