Bergen 2017: Damernas linjelopp

Inför Damernas VM med Sara Penton

Inför Damernas VM med Sara Penton

Nu är det dags för 2017 års världsmästarinna i cykel att koras och för att analysera lördagens race har Niclas Haslum tagit hjälp av den svenska mästarinnan Sara Penton. Sara är också en av fem svenska tjejer som står på startlinjen i Bergen. Foto: Mikkel Groth

Hittills har VM i Bergen bjudit på spännande racing och roliga bansträckningar, framförallt herrarnas tempobana var en succé. Damerna kommer köra ett varv runt Bergen som är 19,1 km åtta gånger, sammanlagt 152,8 km. Detta varv är samma som herrarna kommer köra 11 gånger på söndag. Den tuffaste utmaningen på varvet är backen Salmon Hill som är 1,5 km med en snittlutning på 6,4 % som verkligen bjuder in till attacker. Även om klättringen inte är superlång verkar det blir en tuff dag i sadeln enligt Sara.

Sara Penton – Jag var ute och rekade i regnet idag och kan bara konstatera att det kommer att bli hårt. Upp och ner hela tiden och lite tekniskt på sina håll. Om det är blött som idag kan det bli lite väl riskabelt på sina håll men i torrt ska det nog vara säkert. Konstant positionskrig och hård körning i backarna är nog att vänta. Tror att bakdörren kommer att vara vidöppen och folk kommer droppa av efterhand.

bergen2017-3-rrcircuit-v6

Taktik

Det blir förmodligen ett tufft race där banan kommer ta ut sin rätt och många cyklister får det svårt att hänga på. Tempot kommer sedan skruvas upp de sista varven och inför backen lär det vara hårdkörning varje gång. På de sista varven gäller det för lagen utan spurtare att köra stenhårt i backen för att skaka av sig motståndarnas spurtare. Det är dock c:a 9 km från toppen av backen till mål så skulle någon tvingas släppa i backen på sista varvet finns fortfarande chans att komma tillbaka om det inte går på för fullt.

Sara – Holland tror jag kommer ta stort ansvar för att få tävlingen dit de vill. De har som vanligt ett starkt lag på plats och många kort att spela på. Kanske även att Italien kommer kunna spela sina kort väl.

Väder

När detta skrivs så ser fredagen i Bergen ser ut att bli regnig men väderleksrapporten talar om uppehåll hela lördagen, så tjejerna ser ut att slippa regnet under loppet.

Favoriter

Holland – Ellen van Dijk, Chantal Blaak, Marianne Vos, Amy Pieters, Lucinda Brand, Janneke Ensing, Anna van der Breggen och tempovinnaren från i tisdags, Annemiek van Vleuten. Holländskorna har verkligen ett fantastiskt lag på pappret med van der Breggen och van Vleuten som kaptener och Vos i en fri roll. De kommer försöka göra loppet stentufft och om vi inte ser en holländska på pallen vore det en stor sensation. Detta lag ska vinna guld.

Jolien d’Hoore – Belgiska spurtaren har haft en fin säsong med massor av segrar och vann så sent som förra veckan Madrid Challenge, så formen finns där. Finns en risk att bansträckningen är för tuff men går hon med över toppen blir hon livsfarlig.

Italien – Precis som Sara säger så ligger pressen på Holland. Italien har dock flera kort att spela och de kan mycket väl förstöra festen för holländskorna. Elisa Longo Borghini och fd dubbla världsmästarinnan Giorgia Bronzini är båda kapabla till att vinna VM-guldet.

Elizabeth Deignan – Opererade bort sin blindtarm för tre veckor sedan och det var länge oklart om hon skulle komma till start. Nu är hon här och som hon själv sa, allt utöver att starta får ses som en bonus.

Pauline Ferrand-Prevot – Har haft mycket motgångar sedan hon vann trippla världsmästartröjor (landsväg, CX, Mtb). Nu verkar hon dock vara på väg tillbaka på riktigt och var tvåa på GP de Plouay och trea på MTB-VM för någon vecka sedan.

Katarzyna Niewiadoma – Den unga polskan som nästa år kör för Canyon SRAM Racing är trots sin ålder redan en av sportens stora stjärnor. Hon är en duktig klättrare som inte ska ha några problem med Salmon Hill och när hon väl sitter med över där på sista varvet blir hon farlig.

Coryn Rivera – Amerikanskan har verkligen fått sitt stora genombrott i år med vinster i bl.a. Trofeo Alfred Binda, Ronde van Vlaanderen och Ride London. Har en vass finish och får ses som en farlig outsider.

Lotta Lepistö – Vinnaren från Vårgårda. Frågade Sara vad hon trodde om finskans chanser:

Sara – Lotta lär ha packat bergsbenen om hon ska ha någon chans att vara med på slutet. Tror att det kommer kunna gå riktigt hårt uppför de sista varven och då får hon det lite kämpigt. Hon har även kört både lagtempot och det individuella tempot så hon kanske är lite sliten.

Chloe Hosking – Australiensiskan är en outsider om det inte skulle gå tillräckligt hårt och hon skulle sitta med på slutet. Om hon får det att stämma har hon en fin spurt.

Amalie Dideriksen – Regerande världsmästarinnan har bara en individuell seger denna säsong och den kom i Mars. Om hon mot förmodan skulle försvara sin titel vore det en superskräll men som regerande mästarinna förtjänar hon ändå ett omnämnande.

Sverige – Vi har inte någon av de stora favoriterna och därför förväntas vi inte ta något ansvar. Förhoppningsvis kör vi offensivt och försöker ha med cyklister i de utbrytningar som går iväg och sedan får vi hoppas på det bästa.

Sara – Jag tor att vi i Sverige kan vara med som en liten outsider. Ingen som förväntar sig att vi ska ta något ansvar men vi har ett starkt lag och skulle kunna smyga med i rätt lägen och vara med och fajtas i finalen. Om jag själv har benen så kan det faktiskt vara en bana som passar med de tekniska partierna och att kuperingen är mer konstant än att det kommer en gigantiskt klättring på slutet liksom. Vi får se hur loppet utvecklar sig men jag är inställd på att göra ett bra jobb för laget, så hoppas vi att det ska kunna ge en fint resultat för Sverige i slutändan!

Spåkulan

2013 var senaste gången en holländska vann VM, den gången var det Marianne Vos före Emma Johansson. Med det laget Holländskorna har på plats skulle jag bli mycket förvånad om de inte tar tillbaka världsmästartröjan. Både Vos och van Vleuten har stora chanser att bli världsmästare men i slutändan tror jag Anna van der Breggen får dra på sig regnbågströjan.

Niclas Haslum

Följ oss på Facebook.

Följ oss på Instagram.

Följ oss på Twitter.

Kommentera