VM Bergen 2017: Herrarnas tempo

VM i Bergen är i full gång och som perfekt uppladdning inför den stora höjdpunkten, linjeloppet, körs imorgon herrarnas individuella tempo. I söndags avgjordes lagtempot för proffslagen och där vann Team Sunweb före BMC och Team Sky.

Onsdagens tempobana sträcker sig 31 km, relativt kort för att vara ett världsmästerskap. Det må vara kortare än vanligt men det kommer blir rejält jobbigt då banan efter två varv runt Bergen avslutas uppför Mount Floyen, 3,4 km med en snittlutning på 9,1 %. Denna stigning gör att de riktiga tempohästarna kommer få problem och kanske får vi se några riktiga överraskningar högt upp i resultatlistan. Bansträckningen påminner en del om tempoloppet vi såg under vårens Paris-Nice där sista kilometrarna var uppför. Morgondagens stigning ska dock vara tuffare om vi ser till snittlutning .

Taktik

Full gas gäller men mycket tid går att vinna/förlora i sista backen. Förhandssnacket har handlat mycket om att UCI har tillåtit cykelbyten något som fick regerande världsmästaren Tony Martin att lacka ur. Oavsett blir det spännande att se hur många som väljer att byta cykel inför sista backen från tempohoj till linjecykel.

I Paris-Nice såg vi att många av tempospecialisterna hade det tufft medan de klättrare som också är bra tempoåkare placerade sig högt upp. Blir det likadant här och har många länder gjort en miss som skickat sina tempohästar.

Favoriter

Ilnur Zakarin – Visade riktigt fin form under sista veckan under Vueltan och slutade på en fin tredjeplats. På tempoetappen var Zakarin fyra på tempot, 59 sek efter Froome och med tanke på ett kortare lopp här och den avslutande backen har ryssen höga förhoppningar om ett fint resultat.

Wilco Kelderman – Visade kalasform och var tvåa på tempoetappen i Vueltan även om han senare tappade pallplatsen till Zakarin. Kelderman var även med och vann lagtempot i söndags och blir en riktig farlig outsider imorgon.

Stefan Küng – Har visat fin tempoform senaste tiden, vinst i BinckBanck Tour och fyra i Tour of Britain. Trivs bättre med lite kortare tempolopp men jag tror att sista stigningen blir för tuff.

Edvald Boasson Hagen – En dark horse. Tempoformen har inte varit glänsande senaste tiden men han såg ut att vara i kalasform i Tour of Britain med många fina placeringar. Nu är det VM, hemmaplan och norrmannen är en duktig klättrare när allt stämmer. Ett hemmaguld vore en dunderskräll.

Rohann Dennis – Har kört två individuella tempon i år och vunnit båda. VM har länge varit ett stort mål för australiensaren som startar som en av de stora favoriterna. Tror dock Dennis kan vara en av dom som får problem i sista backen.

Vasil Kiryienka – Världsmästaren från 2015 var trea på tempoetappen i Tour of Britain och går aldrig att räkna bort. Har överraskat för och kan göra ett fint resultat igen.

Chris Froome – En av de två stora favoriterna. Fantastisk både på tempo och på att åka uppför. Kanske böjar Tour/Vuelta-dubbeln slita på brittens kropp men jag skulle bli väldigt förvånad om vi inte ser Froome på podiet. Han trivdes bra uppför dessa korta branta stigningar under Vueltan, så sista backen kanske passar honom bra.

Gianni Moscon – Italienske tempomästaren var en av de stora positiva överraskningarna under Vueltan. Att han var en fin klassikeråkare visste vi redan men att han var så vass uppför var häpnadsväckande. Sista stigningen kan passa honom bra, se upp för Moscon!

Tom Dumoulin – I mina ögon den absolut största favoriten. Big Tom har byggt hela andra halvan av sin säsong kring att vara i kalasform på VM och han verkar ha lyckats. Såg stark ut under lagtempot och att se holländaren köra tempo är verkligen facit. Årets Giro d’Italia vinnare blir svårslagen imorgon.

Tony Martin – Regerande världsmästaren har inte riktigt fått till det i år efter lagbytet. Har själv sagt att han ska ge VM ett försök men att han inte har höga förhoppningar då den avslutande stigningen är för tuff för honom.

Primoz Roglic – Tempovinster i Romandiet och Baskien runt i år, så att han kan åka tempo väldigt snabbt vet vi redan. Likaså att han kan vara riktigt bra uppför. Vanligtvis hade jag sett honom som en av utmanarna till podiet men känslan är att formen inte är 100 så det blir nog svårt.

Spåkulan

Många kommer köra bra på den “platta” delen för att sedan tappa massa tid i sista klättringen, vilket gör att vi kommer se några överraskningar på topp 10 listan.

Efter att ha vunnit Giro d’Italia fortsätter Tom Dumoulins magiska 2017 med en världsmästartröja som grädde på moset.

Niclas Haslum

Följ oss på Facebook.

Följ oss på Instagram.

Följ oss på Twitter.

Kommentera