Inför GP Cycliste de Montréal

montreal

Dags för det andra av två lopp i Kanada. Två dagar efter att cyklisterna tog sig an Québec, där Peter Sagan spurtvann före Greg van Avermaet och Michael Matthews, väntar nu det tuffare av de två rejsen, GP Montréal.

En 12,1 km lång varvbana där cyklisterna ska köra 17 varv och sammanlagt avverka drygt 3900 höjdmeter över de 205 kilometrarna.

Anledningen till att detta loppet är tuffare är framförallt Côte Camillien-Houde som är 1,8 km lång med en snittlutning på 8 %. Denna backe är längre än de vi såg i Québec och här går det att göra skillnad. Backen kommer i början på varvet och även om cyklisterna sedan tar sig an Côte de la Polytechnique (780 m, 6 %) och Avenue du Parc (560 m, 4 %) så har de chansen att komma tillbaka om de skulle bli avhängda i första backen. Hjälpryttare som är duktiga uppför blir än viktigare här för att försöka hålla tempo och sy ihop det när det attackeras i den längsta backen.

2012_gp_de_montreal_circuit_map2012_gp_de_montreal_circuit_profile

Taktik

Jag hade förväntat mig ett offensivare rejs i Québec med fler attacker under de avslutande varven. BORA-Hansgrohe gjorde ett fantastiskt jobb och hämtade in det mesta för Sagan men det var bara ORICA-Scott (precis som jag förutspådde) som genom Roman Kreuziger attackerade på slutet. Alltför många lag väntade in spurten där de ändå var chanslösa, istället för att attackera. Ett exempel på det är Lotto Soudal som hade tre man bland de tolv första och verkligen borde försökt med något.

Ikväll tror jag att vi kommer få se en offensiv tävling och det kommer börjas attackera med några varv kvar, efter det är det full gas hela vägen in till mål. Klungan kommer bli mindre för varje varv och efter backarna på sista varvet tror jag segraren kommer efter en spurt från en kraftigt decimerad klunga. Förra året var det 31 man i kvar klungan när van Avermaet vann.

Favoriter

Diego Ulissi – italienaren har visat att han trivs här tidigare och är bra både uppför och sitter på en fin spurt. Var elfte man i fredags och hoppas på ett bättre resultat i Montréal.

Michael Matthews – Tom Dumoulin fick dra upp Matthews efter att de positionerat sig dåligt inför finalen i fredags och de fick spendera mycket kraft på att ta sig fram. Trots det blev “Bling” trea. Dumoulin kan återigen assistera Matthews och med en bättre position inför finalen blir han farlig.

Alexis Vuillermoz – överraskade mig med en fin fjärdeplats i fredags även om han var chanslös mot de stora favoriterna. Den lätta klättraren har bra klipp uppför och har även en bra spurt från mindre grupper. Formen finns där för fransmannen som slutade på 13:e plats på Tour de France (!).

Peter Sagan – världmästaren tog sin 100:e seger i fredags trots att han för ett kort ögonblick såg ut att bli instängd så vann han relativt enkelt. Helt otroligt. När det stämmer för Sagan ser det ut som att han är på en helt annan nivå än sina konkurrenter och med ett fantastiskt BORA-Hansgrohe som styr och ställer i klungan är han otroligt svårslagen. Är återigen storfavorit.

Oliver Naesen – behöver ett hårdare race än i Québec för att han ska kunna vara med och slåss om segern. Om det blir körning tidigt kan den belgiska mästaren bli farlig då han även besitter en bra finish.

Petr Vakoc – satt väldigt bra med men blev tvungen att dra igång spurten tidigt och var då chanslös. Tjecken är en otroligt kraftfull och talangfull cyklist och de här tävlingarna passar honom bra.

Jasper Stuyven – behöver precis om Naesen ett hårdare race. Han besitter han bra spurt, är en fin klassikeråkare som i år har tagit stora kliv och kommer han iväg i rätt grupp blir han farlig.

Greg van Avermaet – Ser ut att vara tillbaka i fin form inför VM men Sagan var helt enkelt för snabb senast. Är övertygad om att GvA sitter med på slutet när det ska avgöras och han har spurtslagit Sagan tidigare.

Tim Wellens – belgaren vann här 2015. Jag blev förvånad över att han inte attackerade i Québec men stod ändå för ett fint resultat när han spurtade till sig en femteplats efter att ha startat långt bak och passerat många i spurten. Formen finns där och tillsammans med Benoot och Gallopin tror jag de kommer köra offensivt där Wellens har störst chans till ett bra resultat.

Cannondale-Drapac – har flera kort att spela med genom Vanmarcke, Bettiol, Uran och Tom-Jelte Slagter. Uran försökte i fredags med en liknande attack som han vann med 2015 men ingen lycka denna gång. Ingen av de nämnda vinner från en större grupp men med ett numerärt övertag kan de lyckas få iväg någon. Skulle passa perfekt att fira den nya sponsorn men en seger!

Roman Kreuziger – tips 1 om det stannar upp bland favoriterna.

Sergio Henao – tips 2 om det stannar av bland de stora favoriterna.

Jesus Herrada – den spanske mästaren är tips 3 för att smita iväg sent.

Sonny Colbrelli – om det blir en stor klungspurt.

Spåkulan

Vi får ett offensivt race och det blir hårdkörning under de sista varven. Sunweb har ett trumfkort i Giro-vinnaren Tom Dumouling som hjälper till att sy ihop det på slutet. Den dåliga positioneringen senast är inget vi kommer se av här och Michael Matthews vinner spurten och visar att han blir livsfarlig på VM.

Niclas Haslum

Följ oss på Facebook.

Följ oss på Instagram.

Följ oss på Twitter.

 

 

Kommentera