Julklappar till cyklister?

Funderar du på vad du ska köpa till din favoritcyklist i julklapp? Vi cyklister är ju ett kräset släkte. Och att begära att våra nära och kära själva ska kunna lista ut vad de ska lägga under granen för att vi ska bli glada är att hoppas på lite väl mycket.

julklappstips_till_cyklister

Men lugn bara lugn. Vi på Cykelwebben har lösningen. Under december tänker vi posta julklappstips till cyklister för att göra det lättare för vänner och bekanta.

Vi börjar direkt! Dagens tips; En momentnyckel.

Alla som någon gång själva mekar med sina cyklar gör sig betjänta av att ha en momentnyckel. På den tiden då cyklar och cykeldelar företrädelsevis var gjorda i rejält stål funkade det förvisso ganska bra att dra bultarna lite på känn eller helt enkelt så hårt man orkade. Idag är det en annan deal.

Delar i kolfiber, titan eller aluminium må vara superstarka och hållbara när de väl sitter på plats, men alla som dragit en sadelstolpsbult lite för hårt runt en sadelstolpestolpe vet vilka rysningar det knakande ljudet av kolfiber kan ge. Och hur dyrt det kan bli.

Idag är det alltså viktigare än någonsin att veta exakt hur hårt man drar sina skruvar. Och för att veta det behöver man en momentnyckel.

På senare år har det dykt upp flera olika varianter som är anpassade för just cykelmek. Vi har fastnat för två olika.

Jobsworth Pro Torque Wrench

Brittiska Planet X har gjort sig kända som en no-nonsense-leverantör av allt från cyklar till just verktyg. Och Jobsworths momentnycket för 39.99 GBP är ett utmärkt exempel.

momentnyckel_planetx

Åtta olika bits (6 insex och 2 torx) och med ställbart motstånd mellan 2-24 Nm klarar den av det mesta du behöver på en normal cykel.

Läs mer hos Planet X

Ritchey Torque Key

En lite enklare variant hittar vi hos Ritchey. Torque Key är förinställd på 5 Nm (det vanligaste för delar i kolfiber) och är supersmidig att ha med sig på resan eller till tävling för de där sista justeringarna. Tidigare versioner fanns bara med 4 mm insexhuvud, men i den uppdaterade varianten får man med flera olika bits i olika storlekar.

ritchey-torque-key

Lite knepig att få tag på, men det verkar som att den går att beställa från Ritchey själva. 23.10 Schweizerfranc kostar den här.

Så om din favoritcyklist gillar att meka cykel är det bara att slå till.

Stay tuned för fler julklappstips!

Kommentera