Cykelwebben reagerar på de STÖRSTA övergångarna inför 2021

Den stora Sillyseason-artikeln. Cykelwebben tycker till om de största övergångarna i proffsklungan inför 2021. Senast uppdaterad 21/10.

Är det något vi älskar så är det att spekulera kring rykten och övergångar inför nästa säsong. Vem hamnar var? Vilka lag ser ut att göra det bästa värvningarna inför nästa säsong och vilka är de absolut största övergångarna. Här tycker vi till om de absolut största övergångarna inför nästa säsong.

** Övergångar per den 21/10 ** (artikeln kommer uppdateras löpande allt eftersom nya övergångar annonseras. Senaste uppdateringar i lila.)

Jasper Philipsen till Alpecin-Fenix

Niclas: Wow! På pappret en riktigt fin värvning när van der Poels lag knyter till sig denna talangfulla belgiska spurtare. Philipsen kommer få massa chanser att leda laget samtidigt som han kommer vara ett kort att spela bakom Mathieu på vårklassikerna.

Daniel: Alpecin-Fenix jobbar på att bredda sig från att, precis som Niclas skriver, vara “van der Poels lag”. Tim Merlier är kanske inte superglad över värvningen av en till spurtare?

Greg van Avermaet och Bob Jungels till AG2R Citroën Team

Niclas: Greg har hunnit bli 35 nu. Även om han fortfarande gör fina resultat är känslan att han inte är lika vass som tidigare. Kul för Greg att också få teama upp med sin polare Oliver Naesen och tillsammans med Bob Jungels bilda en ruggigt vass trio inför våren 2021. Och det är klassikerna Jungels ska satsa på och inte försöka vara topp 10 på treveckors-tourerna. Är sjukt spänd och fascinerad över värvningarna AG2R nu presenterar vilket på pappret gör dem till ett av de absolut starkaste klassikerlagen.

Daniel: Som sagt så genomgår AG2R en transformation från att försöka få upp en fransman på pallen i Touren till att satsa på klassikerna och andra tuffa endagstävlingar. Det kommer kräva mycket av organisationen och det ska bli spännande att se om de fixar det. Notera också att de byter cykelsponsor till BMC.

Jack Haig till Bahrain McLaren

Niclas: Tung förlust för Mitchelton-Scott… Lagom till att Haig ska börja leverera resultat väljer han att byta till Bahrain-stallet som har ett riktigt spännande projekt på g under ledning av Rod Ellingworth. Landa, Bilbao, Poels, Haig, Dylan Teuns… Vilket klättrarsquad!

Daniel: Gäsp

Nils Politt till BORA – Hansgrohe

Niclas: Äntligen! ÄNTLIGEN! Efter några år i Katusha och nu ett år i Israel Start-Up Nation hamnar Politt äntligen i ett lag som känns ordentligt rustat för vårklassikerna. Är övertygad om att det här är en övergång som kommer gynna både lag och cyklist.

Daniel: På pappret en tung förlust för ISUN, men med tanke på skiftat fokus i laget var Politt snarare en belastning än en tillgång.

Wilco Kelderman till BORA – Hansgrohe

Niclas: Den 29 åriga holländaren har länge ansetts lovande men karriären har helt gått i stå och resultaten har till stor del uteblivit. Ett miljöombyte krävs men vad ska han ha för roll i BORA? Hjälpryttare till Buchmann känns som den logiska rollen.

INEOS Grenadiers bygger nytt

Adam Yates

Niclas: Jeepgänget letar nytt när tomrummet efter Froome ska fyllas. Att Adam Yates är britt är ett stort plus men han kommer inte in som ohotad kapten. Efter 4:e platsen på touren 2016 har han inte lyckats ta nästa kliv och en niondeplats i år skrämmer inte Bernal i kampen om kaptensrollen. Jag ser framför mig att han är hjälpryttare på touren samtidigt som han får leda laget i veckolånga tävlingar.

Daniel: Brailsford & Co fortsätter att göra “donkeys out of race horses” och jag hoppas verkligen att Yates kommer få det utrymme han faktiskt förtjänar att även framöver fortsätta köra för egna resultat.

Tom Pidcock

Niclas: 21-åriga mångsidiga supertalangen skriver sitt första proffskontrakt och det känns naturligt att han hamnar i Ineos som britt. Det som blir intressant är att se vad för typ av cyklist Pidcock kommer att bli på landsväg. Han har vunnit juniorernas Paris-Roubaix, Giro d’Italia för U23 och är samtidigt inte oäven på tempo. Och hur kommer Ineos att matcha honom?

Laurens De Plus

Niclas: Var den kanske bästa hjälpryttaren på touren 2019 men har i år dragits med sjukdomar. Frisk och i form är han en duktig tempoåkare och fantastisk i bergen och kan bli en ovärderlig hjälpryttare för Ineos.

Richie Porte

Niclas: En fin tredjeplats på touren efter flertalet misslyckade försök som kapten kommer Richie 2021 gör det han är bäst på, att vara en fantastisk hjälpryttare i bergen. Rykten säger att han övervägde att ta rygg på Froome till ISUN men att Brailsford bjöd högre samt erbjöd kaptensrollen i Tour Down Under.

Daniel Martinez

Niclas: Med seger i Criterium Dauphiné och en etappseger på touren har Martinez tagit ytterligare ett kliv under 2020. Vad jag förstår så köper Ineos ut colombianen från hans kontrakt med EF. Värt att notera är att Martinez har samma agent (Giuseppe Acquadro) som Bernal, Kwiato, Amador, Carapaz, Sosa m fl. Hos Ineos kommer Dani Martinez bli ännu en i raden av unga (24) duktiga cyklister med GC-ambitioner. Undrar hur alla ska få sina chanser!?

Israel Start-Up Nation värvar för fullt!

Niclas: Israel Start-Up Nation är ett av proffsklungans allra nyaste lag (i år är första året laget har WT-status) och mannen bakom projektet, Sylvan Adams har siktet inställt högt. För varje år har de värvat bättre cyklister och de har faktiskt ett gäng riktigt fina cyklister i Dan Martin, Ben Hermans, Nils Politt m fl. Inför 2021 fortsätter de värva och annonseringen av Froome handlar mycket om att ge tyngd åt hela projektet och visa att det är på riktigt. Något som också visar sig i värvningarna som följt efter att Froome annonserats när cyklister som Michael Woods, Daryl Impey, Paddy Bevin, Carl Fredrik Hagen och Alessandro De Marchi har skrivit på för ISUN. Kommer bli spännande att följa och räkna med flera värvningar under hösten.

Daniel: Sylvan Adams fortsätter med det som ändå får anses vara proffsklungans största “vanity project” de senaste åren. Den förmögna kanadensaren gillar uppenbart att frottera sig med snabba cyklister och i cyklingens finrum. Och drar sig inte för att betala för sig. Jag tycker det känns som att han är ute på djupt vatten i och med denna rejäla uppväxling men håller samtidigt tummarna för att det ska lyckas. Undrar stilla om det kommer finnas plats för de unga israeliska cyklisterna i laget framöver. Ni vet de som var anledningen till att det startades över huvud taget.

Chris Froome

Niclas: Well, it had to happen. Froome lämnar Ineos efter 7 Grand Toursegrar inkl 4 toursegrar. Efter den otäcka skadan förra året är det många som undrar om han någonsin kommer tillbaka till nivån som krävs för att utmana om en femte tourseger. Israel Start-Up Nation värvar nu friskt för att backa upp britten inför 2021 men kommer Froome vinna en femte Tour de France? Nej. Vi har också släppt en specialpodd om Froomes övergång till ISUN som du hittar här om du vill höra mer.

Michael Woods

Niclas: Denna såg jag verkligen inte komma! Woods har verkat trivas så bra i EF. Ett EF som också gett honom chansen att utvecklas, vara kapten och lära sig göra resultat under de senaste åren. Men pengar kan få de flesta att flytta på sig. Froome får en duktig hjälpryttare i bergen samtidigt som Dan Martin får konkurrens om vem som ska vara kapten på Ardennerklassikerna.

Daryl Impey

Niclas: Värvas som road captain och en viktig pusselbit i laget kring Froome med sin enorma rutin. Kommer säkert även få lite egna spurtchanser under året och även gå för ett resultat i Tour Down Under.

Michael Matthews till Mitchelton-Scott

Niclas: Bling is back! Tillbaka hos australiensarna efter fyra(!) år med Sunweb. Vad fort tiden går! Efter att Matthews inte blev uttagen till årets Tour de France känns det inte helt konstigt att han byter lag. Med tanke på att Mitchelton tappar Adam Yates, Jack Haig och Daryl Impey finns det utrymme för ett stort namn och Bling är verkligen en cyklist att bygga laget kring.

Iván García Cortina till Movistar

Niclas: Yaaay. En av mina favoritcyklister kör nästa år på Canyon. Hipstercyklisten Iván Garciá Cortina som tidigare kört Red Hook crit byter från Bahrain-stallet till spanska Movistar. En av de mest lovande klassikercyklisterna hamnar i ett spanskt lag vilket känns som en bra match. Det jag dock inte förstår är om han nu vill utmana om de stora vårklassikerna, varför väljer han då att köra för ett lag som knappt bryr sig om dessa tävlingar? Men, efter Movistars generationsväxling är de i stort behov av namnkunniga cyklister som kan leverera resultat och det kommer Garciá göra.

Daniel: Hipster gonna hip.

Annemiek van Vleuten till Movistar

Niclas: Världsmästarinnan och världens bästa cyklist byter lag efter fem år hos Mitchelton. Hon är nu 37 men fortsätter att vinna och oavsett vilket lag hon kör i kommer hon leverera. En riktigt fin värvning för Movistar som ger tyngd åt deras projekt.

Daniel: Mest glädjande för mig är att en av de äldsta institutionerna i herrklungan (Movistar-stallet) visar att de menar allvar med sin damsatsning!

Sam Oomen till Team Jumbo Visma

Niclas: Sam Oomen har länge setts som en framtida nästa stora holländska etapploppscyklist, men skador har gjort att utvecklingen inte gått spikrakt uppåt senaste åren. Känns spontant som Oomen kommer passa perfekt in i det nya superstallet Jumbo Visma. Hur bra kommer han vara på touren nästa år?

Marianne Vos till Team Jumbo-Visma Women

N: När holländska Jumbo-Visma startar damlag är det klart de ska ha ett ordentligt affischnamn. Och vad passar då bättre än the G.O.A.T som i år visat med tre etappsegrar på Girot att hon har mycket kvar att ge. Kul också att Jumbo-Visma startar damlag, mer sånt! Over to you INEOS!

Romain Bardet till Team Sunweb

Niclas: Efter att ha spenderat hela sin karriär i franska AG2R La Mondiale är det nu dags för Bardet att testa vingarna på annat håll. Kan gå hur som helst men kanske är ett miljöombyte precis det som behövs för att ta nästa steg för Bardet?

Pierre Latour till Total Direct Energie

Niclas: Ännu en duktig fransman lämnar AG2R La Mondiale. Något nytt och fräscht verkar behövas eftersom Latours utvecklingskurva planat ut ordentligt.

Rafal Majka till UAE-Team Emirates

N: UAE-stallet gör det ända rätta och förstärker Pogačars support i bergen. I Majka får de en klättrare av högsta klass med massor av rutin som också kommer leverera egna resultat.

Matteo Trentin till UAE-Team Emirates

Niclas: CCC-cyklisterna lämnar en efter en. Trentin är en riktigt fin cyklist och blir otroligt nyttig för UAE-stallet. Som uppdragare åt framförallt Gaviria på vissa tävlingar men också kapten tillsammans med Alexander “Krille” Kristoff på vårklassikerna.

Kommentera