Träffa fotografen – @paymannen

Foto: Payman Hazheer

Precis som Rehborg och Schyffert för ett tag sedan på SVT konstaterade så är nu för tiden alla fotografer. Facebook och Instagram svämmar fullkomligt över av bilder på folk som cyklar, har cyklat, fikar när de cyklat eller bara på cyklar.

Vi försöker väl alla ta de bästa bilderna. De som både förevigar våra träningsrundor som ett minne men man vill ju också förmedla hur fantastisk just den här runda var. Men visst är det så att det finns de som lyckas bättre med det än andra…

Vi på Cykelwebben tänkte framöver presentera några fotografer vars bilder vi gillar lite extra mycket. Förhoppningsvis kan du som läsare få både inspiration och kanske också ett och annat tips om hur du tar bättre och snyggare bilder.

Först ut är Payman Hazheer från Stockholm.

Hur ser din relation till cykling ut?

– Jag är ganska ny på cykel och nyligen börjat tävla på landsväg.

Var hämtar du inspiration?

Jered Gruber (fd. cykelproffs som tillsammans med sin fru Ashely nu kuskar runt jorden som proffsfotograf istället reds. anm.) tar ju fina cykelbilder men jag har nog ingen speciell person som förebild. Inspirationen är nog själva cyklingen och allt som kommer med den. Vackra vägar, vyer, slitet och sammanhållningen.

Jag vill gärna förmedla en känsla. Ett “nu har vi varit där” foto.

(Artikeln fortsätter nedanför bilden!)

IMG_2296_retu

Vad använder du för att ta bilder?

– Ofta mobilkamera, Iphone 6 eller Samsung S6. Jag tycker man kommer långt med det men om man ska få fram mer djup i bilderna är det bäst med en riktig kamera. Jared Gruber, som jag nämnde tidigare, cyklar i bergen med en rejäl systemkamera i jakt på bra bilder. Vill man själv njuta av cyklingen kan jag tycka att det blir lite väl mycket att släpa på. Spegellösa systemkameror är däremot så pass små nuförtiden att de inte påverkar packningen nämnvärt. Så en så’n kommer jag att ha på ryggen uppför bergen utanför Alicante under vårens träningsläger.

IMG_3036_retu

Vad är dina bästa tips om man vill ta bra bilder?

– Två tumregler.

  1. Ska du fota action, en jobbig stigning tex, så ska du in i smeten och vara nära! Fånga alla rörelser. Fånga känslan!

IMG_3072_2_retu

  1. Vill du fota en miljöbild så är inramningen, dvs bakgrunden minst lika viktig som själva objektet. Så hitta rätt bakrund först och vänta in cyklisterna. Det kräver att man ligger steget före. Man scoutar location 🙂
    (Artikeln fortsätter nedanför den här jättehöga bilden)

Slutligen den själklara frågan; Var hittar man dina bilder?

-Det gör man enklast på mitt instagramkonto @paymannen. Där blandar jag cykelbilder med mycket ”street photography” från mina resor. Hoppas ni gillar båda!

 Vi riktar ett stort tack till Payman för att båda ta sig tid att svara på våra frågor men också för alla härliga bilder han delar med sig av!

IMG_2965_retu

1 reaktion på ”Träffa fotografen – @paymannen”

Kommentera