Träffa fotografen – @dvnder

dvnder_header

I andra delen av vår serie ”Träffa fotografen” ställer vi några korta snabba till en långtcyklande västgöte som med sina bilder får oss att vilja cykla långt ut i vildmarken.

Vi träffar Johan Björklund – @dvnder

Berätta lite kort om dig själv och din relation till cykel!
Jag är 32 år och bor i Vänersborg. Min relation till cykel är lite tudelad. Jag följer vårklassikerna och samtliga grand tours med stor glädje och är mycket intresserad av proffscyklingen, men på avstånd. Det är något med hela cirkusen runt omkring som är oerhört fascinerande. Däremot så har jag ingen tävlingsinstinkt själv och är en väldigt god förlorare.

Så därför sysslar jag själv med långdistanscykling sedan några år tillbaka. Där vinner ingen. Haha! Årets mål är Sverigetempot, 2100km från Riksgränsen till Smygehuk på 177h.

IMG_4421

Du har nästan 6000 följare på instagram. Vad tror du det är med dina bilder som fångar så mångas uppmärksamhet?
Väldigt svårt att svara på, men jag tror att det handlar om att det till lika delar går att känna igen sig i bilderna och att drömma sig bort med dem. Förhoppningsvis kan det leda till att någon ger sig ut och cyklar lite mer än annars.

IMG_4879

Har du själv några du rekommenderar att följa?
Jag är själv en ganska dålig följare och det kan gå en vecka innan jag kollar runt och försöker komma ikapp. Men några favoriter är @rmdub, @theradavist och @georgemarshallphoto, samtliga med åtminstone delvis ett fokus på cykling bortom det vanliga.

IMG_4598

Vad fotar du med?
Jag har i stort sett alltid med mig en Sony RX100 II, den passar perfekt i en ryggficka, är hyfsat snabb och ger ett bra resultat för storleken. När jag är ute på något mer specifikt uppdrag eller bara tror att det kommer vara värt lite extra tyngd för bättre bilder så har jag med mig en Sony A7 på ryggen.

IMG_4714

Kan du ge våra läsare som vill ta bra bilder några riktigt nyttiga tips?
När jag fotar cykling så brukar jag försöka ta bilder som hade fungerat även för sig själva, så att cyklisterna ger det lilla extra. Så mitt tips är att försöka hitta vägar och platser som har något särskilt, det kan vara något så enkelt som att ljuset en dag plötsligt är magiskt på samma plats som du passerat hundratals gånger innan. Två andra tips är att ta så mycket bilder som möjligt och att även försöka fånga ögonblick som inte är på cykeln, det är alltid roligt att ha i efterhand, åtminstone för en själv.

IMG_4880

Och slutligen; Var hittar man dina bilder?
På Instagram så finns jag på @dvnder. Jag har även någon form av mikro-hemsida på http://www.dvnder.com för den som vill se mer högupplösta bilder, länkar till artiklar, jobb jag gjort och annat.

Stort tack för att du tog dig tid och ett ännu större tack för fina bilder och hinkvis med inspiration genom dem!

IMG_4878

Kommentera