Rapha Core – Allemanslyx?

core-pink-2

Det engelska klädmärket Rapha har sedan starten 2004 gjort sig kända för stilrena plagg med hög kvalitet och ganska väl tilltagen prislapp.

När de i våras släppte sin nya Core-kollektion var målet att behålla de två första av de där tre egenskaperna men också göra prislappen något mindre.

Vi har, bokstavligt talat, granskat den nya kollektionen i sömmarna och såklart också testat de nya plaggen för att se om de håller det de lovar.

Priset på Rapha Core är lägre än vi vant oss vid från det engelska märket. Både herr- och damtröjorna kostar 900 kr och byxorna för herr och dam kostar 1200 respektive 1000 kr. Det är en markant förändring i strategi och plötsligt konkurrerar man om kunder med mer “vanliga” märken.

Vad som däremot är oförändrat är känslan av att packa upp ett paket från Rapha. Det är svårt att sätta fingret på vad det är, men med ganska små medel lyckas man förmedla en skön känsla av mervärde. En liten text på insidan av hängslena, de små etiketterna med episkt svartvita bilder som hänger fast på plaggen med tunna rosa snören och de små, helt onödiga men ack så fina, plastfickorna som tröjan och byxorna prydligt ihopvikta levereras i bidrar alla till känslan att det här är mer än bara ett cykelplagg.

Detaljer, detaljer...
Detaljer, detaljer…

En poäng med Core-kollektionen är att hålla det enkelt. En del av det handlar om att bara erbjuda de mest grundläggande plaggen; En kortärmad tröja och ett par cykelbyxor (herrvarianten med hängslen och damvarianten utan). Verkligen kärnan av en cykelgarderob men samtidigt plagg som ganska sällan täcker upp hela det behov av kläder som vi här uppe i Sverige har. Men med lite väl valda förstärkningsplagg räcker det iofs ganska långt.

Få plagg, men massor av färger. Sju för herrar och fem för damer.
Få plagg, men massor av färger. Sju för herrar och fem för damer.

Både passform och material på plaggen är helt klart åt det snällare hållet. Tröjan är relaxad i snittet och tyget är mer “förlåtande” än de superaero-grejer som i ärlighetens namn gör sig bättre på formtoppade bergsgetter i touren än större delen av Raphas förmodade kundkrets. Stående framför spegeln känns Core-tröjan till och med lite för kort framtill men väl på cykeln sitter den perfekt och utan massa överflödigt tyg som korvar sig när man sjunker ner i bocken. På ryggen återfinns tre lagom tilltagna fickor som trots tröjans lösare passform håller sig på plats även ordentligt lastade. För att du ska slippa tappa nycklar och kreditkort finns också en fjärde bonusficka som är försedd med dragkedja. Mycket praktiskt.

core-jersey-detail-11
Tre traditionella fickor kompletteras med en fjärde, utanpåliggande, med dragkedja.

Byxorna använder sig av samma lyxiga padding som Raphas dyrare modeller men tyget i själva brallorna känns lite mjukare och bjuder på mindre kompression än till exempel Pro Team bibsen som är en favorit sedan tidigare. Inte bättre eller sämre, men lite annorlunda. Bensluten är belagda med en bred och riktigt klibbig silikonrand som ser till att solranden fortsatt håller sig knivskarp. En liten detalj med den breda silkongrippern är att byxorna faktiskt är lite knepiga att ta på sig eftersom den greppar så bra att byxbenen fastnar på vägen upp på benen. Ett smidigt litet upp-/nedvik av kanten under påklädandet löser dock det problemet.

Kläderna sitter riktigt bra. Den lite slappare passformen på tröjan gör att den inte känns så rejsig och därför kanske inget man väljer för det där stenhårda lagtempopasset. Men å andra sidan ger den en skön avslappnad feeling när målet snarare är att samla timmar i sadeln. Det känns också som att det lite kraftigare materialet lämpar sig bättre för lite lugnare cykling. Även om det inte på något sätt känns tungt eller klumpigt så är det något sämre på att göra sig av med överflödig kroppsvärme och därpå följande svettningar än rejsigare tröjor. Byxan är såpass bra att den enda anledningen till att köpa en dyrare modell är om man föredrar en lite tightare känsla. Komfort och passformsmässigt är de precis lika bra som resten av Raphas brallor.

aeroad_header
Hårdtestning i spanska berg

Kvalitetsmässigt kan vi inte se att det skiljer sig märkbart från Raphas dyrare kollektioner. För att komma ner i pris har man istället optimerat allt från användandet av olika material till tillverkningsprocessen för att på så sätt spara in på kostnader och resurser på ett sätt som inte påverkar slutprodukten. Om det verkligen stämmer eller om man faktiskt drar ner lite på vinstmarginalen för at nå ut till en ny kundgrupp vet vi såklart inte.

På det stora hela tycker vi att Rapha Core är en lyckad satsning. Det är snygga kläder som ger en lyxig känsla till ett rimligt pris. Tröjorna finns i 7 färger i herrmodellen och 5 i dam (varför?) vilket gör att du med största sannolikhet kan hitta en som matchar just din cykel/hjälm/skor/brillor. Den enda anmärkningen vi kan hitta är att det saknas en dambyxa med hängslen. Rapha säger själva att man valt att i nuläget bara göra en hängslelös byxa för damer då det varit det som efterfrågats av målgruppen men att ma inte utesluter en hängslemodell framöver. Den som lever får se!

För dig som varit sugen på Raphas prylar men blivit avskräckt av prislappen är det här en perfekt ingång. Och för dig som är kund sedan tidigare är det ett bra komplement som inte kommer göra dig besviken.

Läs mer och shoppa loss på rapha.cc

 

Kommentera