Test – 7Mesh Highline Jersey och MK2 Bib shorts

7mesh Highline Jersey

7mesh Highline Jersey

Det är inget snack om att marknaden för cykelkläder fullkomligt översvämmats de senaste åren. Nu finns något som passar alla smaker och preferenser bara några musklick bort och olika märken överträffar varandra i fantasifull färg och design. Och i den här världen dyker så 7Mesh upp och försöker göra avtryck med avskalad design och dova, nedtonade färger. Och frågan en då ställer sig är;

Hur spännande kan ett enfärgat kit bli?

Jag fick ett kit med ett par MK2-bibs och en Highline jersey av 7mesh för att testa tidigare i våras. Eftersom jag skulle iväg på resa till varmare breddgrader slängde jag ner det tillsammans med 2-3 andra kit i min resväska och tänkte passa på att köra ett par pass i testgrejerna. 10 dagar senare var de andra kitten fortfarande oanvända.

Anledningen var inte att jag inte körde fler än ett par pass utan att jag gillade 7Mesh-grejerna så mycket att jag valde att (hand)tvätta dem efter varje pass för att kunna köra dem igen dagen efter.

Men vad är det då som gör dem så vassa?

Med ett ord skulle jag beskriva dem som genomtänkta. Allt från skärning till material och vidare till detaljer som hur fickorna är konstruerade är genomtänkt.

Gänget bakom 7Mesh har sin bakgrund hos alpinisternas favoritmärke Arcteryx och det är tydligt att de har stor erfarenhet vad gäller att sy funktionskläder. Eller ja, sy och sy… Det finns i princip inga sömmar i de här kläderna utan alla delar är ihopsvetsade istället. Något som bidrar till det redan cleana intrycket.

highline1
Highline Jersey

Materialet i tröjan är inte superstretchigt vilket ställer lite andra krav på hur den är konstruerad. Den är helt enkelt lite mer formsydd än vad en kanske är van vid och det gör att den, när man först tar på sig den, kan kännas lite konstig. Men så fort du sätter dig på cykeln blir det tydligt att det funkar. Annars är den som tröjor är mest; Hellång dragkedja fram, tre ryggfickor med två extra småfickor längst ut på var sida med dragkedjor så man tryggt kan ha sina nycklar eller kreditkort i säkert förvar. Passformen är ganska slimmad men inte super-rejsig.

mk2bib

Brallorna är också de ordentligt genomtänkta. Passformen går i linje med tröjan och de sitter bra men inte supertight. Hängslena är mjuka och bekväma trots att de vid en första anblick ser lite tunna och ”enkla ut”. Idag är det ju vanligt att hängslen snarare är som ett djupt ringat linne, men 7Mesh-brallorna har verkligen en mer klassisk hängslelook. Något som också gör dem aningen svalare upptill än andra brallor. Det som annars tydligast skiljer dem från andra cykelbyxor är sättet man fäst stoppningen. Istället för att sy in den direkt i yttertyget har man här en tunt extra lager tyg på insidan där den elastiska paddingen är fäst. Jag erkänner här att jag till en början var lite skeptisk till konstruktionen. Dels kändes det mer komplicerat än nödvändigt och dels tänkte jag nog att det skulle kännas klumpigt och varmt. Jag fick kanske lite rätt angående det varma, men då var det ändå mer än 30 grader och det mesta hade känts varmt. Däremot var det inte alls så klumpigt som jag oroats för. Tvärtom så känns paddingen följsam och smidig och jag upplevde inga problem med skav, kläm eller tryck under något av alla pass körde.

Så jag väljer att svara på min fråga från tidigare med en motfråga; Hur spännande vill man att ett enfärgat kit ska vara?

För med det utbud av cykelkläder som finns idag kanske det inte är det spännande en vill åt när en sneglar på 7Mesh. Målgruppen här är snarare de som vill åt hög prestanda och teknisk snillrikhet förpackat i ett nedtonat yttre. Tänk Audi RS6 istället för kanske en Mazda MX5, om ni ursäktar den lite mossiga bil-liknelsen. Men det kommer inte höjas några ögonbryn förutom hos dem som vet.

Prismässigt är dessvärre liknelsen med RS6an fortfarande relevant. OK, inte riktigt så illa, men både tröjan och byxan ligger på 1750 kr, vilket helt klart är i den övre delen av spektrat för vad cykelkläder kostar idag.

Sammantaget kan betyget för 7Mesh ändå inte bli annat än riktigt högt. Material, passform, komfort och finesser är så väl genomfört att det egentligen inte finns något att klaga på. Att looken inte är för alla tror jag snarare är något som tilltalar 7Mesh målgrupp än som skrämmer bort dom. Det enda som kan få en cyklist som är ute efter cleana kläder med oklanderlig funktion att stryka 7mesh från listan är nog priset.

Läs mer och se mer av 7mesh på 7Mesh.com!

Kommentera