Proffsen diggar retro

S-Works Sub6
Specialized ger sig in i knytsko-fighten med S-Works Sub6

I en tid när fler och fler tillverkare satsar på cykelskor som mer och mer liknar avancerade rymdfarkoster finns det givetvis också en motreaktion. Det började med att Giro gjorde precis tvärtom och satte sin Empire, en modell av klassiskt snitt, på fötterna på Taylor Phinney. Modellen var från början tänkt som en one-off till den tempostarka amerikanen, men möttes av en sådan respons att de valde att göra den kommersiellt tillgänglig.

Och de andra tillverkarna vill inte vara sämre. Bontrager har sedan tidigare lanserat en liknande modell och nu i dagarna har också jätten Specialized smugit ut en ny modell av sin S-Works-sko för landsväg.

Men låt inte retro-looken lura dig. Giro hävdar att Empire SLX är den styvaste och lättaste skon på marknaden idag. Bontrager, pratar förvisso mycket om klassisk stil vad gäller deras ”Classique”, men den klassiska looken döljer också en styv kolfibersula och andra moderna finesser för att försäkra prestandan.

Och nu släpper alltså Specialized sin S-Works Sub6 som man nog får se som en konkurrent till Empire SLX. Med samma sula som den ”vanliga” S-Works är den lika styv men 50gr lättare per sko än den tidigare S-Worksmodellen.

Skon har vi redan sett på fötterna på både Alberto Contador och Michael Rogers i Team Saxo Tinkoff under touren och vi gissar att fler kommer att följa deras exempel.

Tour de France 2015 - 102a Edizione - 9a tappa Vannes - Plumelec 28 km - 12/07/2015 - Tinkoff - Saxo - foto Graham Watson/BettiniPhoto©2015
Alberto Contador i de nya S-worksdojorna under lagtempot på Tour de France

Och visst är det trevligt att sätta sig ner i fåtöljen och lugnt och sansat snöra på sig skorna som de gjorde in the good old days? Oavsett om du är ute efter stil och komfort eller jagar vikt och styvhet!

Giro Empire SLX och Bontrager Classique finns redan i butik och i augusti planerar Specialized att ha sina S-Works Sub6 redo för försäljning.

Mer hos Specialized, Giro och Bontrager

Kommentera