Läsartest av Giros tjejbrallor – Del 1

Giro in Action

När vi på Cykelwebben skrev en blänkare om Giros cykelbyxor för tjejer fick vi makalös respons. Det är uppenbart att det finns ett stort sug där ute efter byxor som både sitter bra och är smidiga att använda när naturen kallar.

För att verkligen få koll på om Giro lyckats med uppgiften att ta fram en sån cykelbyxa lät vi två av våra läsare testa dem. Resultatet presenterar vi här och först ut av våra testare är Helena Enqvist.

Helena beskriver sig själv som “En endorfinberoende, cykelkepsälskande mamma till en dotter som gillar rörelse lika mycket som jag. […]

Jag upptäckte cyklingen upptäckte cyklingen i samband med en spontananmälan till Vätternrundan 2007. Sedan dess är jag fast. Har 5 vätternrundor i bagaget och fullkomligen älskar att cykla. Både i skogen och på landsvägen.”
Helena bloggar om sin cykling på http://www.helenaenqvist.se/ följ henne gärna där. Så här skriver hon om cykelbyxorna hon testat.

“Jag läste för ett tag sedan om Giros tjejspecifika cykelbyxor som ska underlätta vid kisspauser. Jag var lite tveksam till deras lösning att dra byxan ovanför huvudet med halterneck. Skulle det kännas i nacken så som det lätt gör med tex en bikiniöverdel? Av bilderna på byxorna trodde jag även att jag skulle sakna tyget bak på ryggen som finns på vanliga cykelbyxor med hängslen.

Nu har jag fått möjlighet att prova byxorna och de har fått följa med på några pass.

IMG_2134Vi börjar med byxan som sådan.

En enkel design med litet produktmärke. Svart och ren. Benen såg korta ut innan jag provade dem men de var av normallängd. Mudden på benen bred och inte gummerade som på mina andra cykelbyxor. De har i stället en sorts greppig insida som håller benvärmare på plats och som inte trycker mot benen. Bra!

Det som utmärker byxan är ett halterneckband som man enkelt drar över huvudet. Halternecbandet var mjukt och elastiskt men kändes lite tajt.
Byxan går på så vis högre upp över bröstet och tyget där är perforerat likt en underställströja för cykling. Byxan har väl tilltaget tyg på ryggen som går högt upp. Det gör att byxan sitter skönt på kroppen och riskerar inte att glida ned och ger skydd mot eventuella glipor när man sitter på cykeln.
Paddingen i byxan såg och kändes lite tunn vid en första anblick.

Hur var de under aktivitet?

Som jag anade gav halterneckbandet lite tryck över nacken när jag cyklade. Jag fick se till att dra upp byxan ordentligt och justera några gånger under den första testturen. En liten ömhet och stelhet infann sig efter passet. Andra turen med byxorna tänkte jag inte på dem vilket är ett gott betyg. Mindre ömhet efteråt. Turerna efter det har jag inte känt något under eller efter. Det känns som bandet har töjts ut efter tvätt vilket är bra!
Själva byxan släpper igenom överskottsvärme bra. Ett plus på varma och svettiga pass!

Som jag anade kändes paddingen inte riktigt bra för min kropp. Det här är dock individuellt vad som passar och inte. Men jag upplevde att jag kände sadeln lite mer än vanligt. På mountainbiken fungerar det dock skapligt eftersom jag står upp och ändrar sittställning mer än när jag cyklar racer. Det är ingen byxa jag kommer att använda vid längre pass. Synd.

Går kisspauserna snabbare?

Det tycker jag! Har fått prova funktionen i skarpt läge och att ta av sig byxan utan att ta av sig cykeltröjan fungerar bra. Däremot behövs lite övning för att få byxan att sitta bra över ryggen igen. Det är lätt att det knölar sig.

På plussidan

– En skön smidig byxa som faktiskt inte märks av på kroppen. Det är ett stort plus. Inget som smiter åt eller sitter jobbigt tajt.
– Mudden nere på byxlinningen sitter fint mot benet utan att smita åt och håller benvärmare på plats.IMG_1892 – Det perforerade tyget fram på byxan fungerar som ett nätlinne. Svalkar och värmer och gör undertröja överflödig.
– Enkel och snygg design. Inget lull lull utan en clean byxa. Sådant gillar jag.
– Det är faktiskt enklare att kränga av sig byxan. Jag behövde inte öppna cykeltröjan. Däremot krävs lite övning för att få tillbaka byxan över kroppen.

På minussidan

– Paddingen. Jag vill gärna ha bra och tjock padding. Girobyxans padding är lite tunnare och går inte lika långt fram som mina andra cykelbyxor. På mountainbiken fungerade det bra. Där står jag lite mer och har mjukare sadel.
– Det är lätt att det knölar sig på ryggen när byxan dras upp utomhus efter kisspaus. Det kräver nog lite övning att få det att flyta smidigt. Även lite knöligt att få det att sitta skönt på ryggen även innan avfärd.
– Halternecklösningen passar nog inte alla. Även om det inte smiter åt hårt finns risk för tryck över nacken. För dem med större byst kan lösningen kanske upplevas mer obehaglig. Efter ett par tvättar upplevde jag dock att bandet töjdes ut och trycket avtog.

Sammanfatttningsvis.

En bra cykelbyxa för den som inte får besvär av halterneck och inte har behov av så tjock paddning. Jag hade inte köpt den själv dock. Lite lösare halterneckband och bättre padding hade det varit en annan bättre byxa. Den sitter jätteskönt och nättyget på bröstet är ett stort plus. Att dra av sig byxan gick smidigare än jag tänkt mig! Jag kommer att fortsätta använda byxan vid stigcykling och vid pass som är lite kortare tidsmässigt.

Men det är ett bra steg mot en byxa för tjejer som gör det lite lättare att kunna kissa lite smidigare och snabbare!”

1 reaktion på ”Läsartest av Giros tjejbrallor – Del 1”

  1. Pingback: Giro Halterneck bibs – en utvärdering | Helena Enqvist -hon som cyklar lite

Kommentera