Proffsens prylar – del 2

trek

I samband med att Tour Down Under drar igång i dagarna dyker det upp fler och fler bilder på cykelnyheter från klungan. Cykelwebben vässar korpgluggarna för att upptäcka de mest spännande nyheterna och fortsätter här vår genomgång av vad proffsen kör på för prylar.

Vi börjar med några lag som till och med har sina cykelsponsorer i sina namn. Det skvallrar ju lite om vad de kör på, men här är detaljerna.

Trek Factory Racing

Det amerikanska cykelmärket gjorde sig ett namn i proffsklungan när man tillsammans med Lance Armstrong “vann” inte mindre än sju upplagor av Tour de France och sedan har man funnits med som co-sponsor hos bland annat Astana, Leopard-Trek och Radioshack. Med start 2014 har man dock sitt alldeles egna lag.

Cyklisterna i Trek Factory Racing har inte mindre än tre modeller att välja på; Den bekväma Domanen för klassikerna, den superlätta Emondan för etapploppen och klättringarna och allround-hojen Madone för allt mittimellan.

Trek har sedan gammalt ett gott förhållande med Shimano och eftersom Bontrager, märkets egna tillbehörs-label, har det mesta man kan önska sig i sin arsenal är utrustningslistan ganska förutsägbar,

Cykelmärke: Trek
Hjul: Bontrager
Däck: Bontrager
Växlar: Shimano
Vevparti/Effektmätare: Shimano/SRM
Bromsar: Shimano
Pedaler: Shimano
Styrstam/Styre: Bontrager
Sadelstolpe: Semi-integrerad i ramen
Sadel: Bontrager
Flaskställ: Bontrager

Specialare: Även om Bontrager är den officiella däcksponsorn så skvallrar bilderna om att man ofta tävlar på italienska Veloflex-tuber.

BMC Racing Team

Det Schweiziska cykelmärket inledde sina år i proffsklungan med att sponsra några mer eller mindre suspekta team, men under egen flagg har det gått bättre. Under 2015 ser det ut som att de flesta cyklisterna kommer att köra på den välbeprövade SLR Team Machine på linjeloppen och i kampen mot klockan är det Time Machine som gäller.

BMC

Cykelmärke: BMC
Hjul: Shimano
Däck: Continental
Växlar: Shimano
Vevparti/Effektmätare: Shimano/SRM
Bromsar: Shimano
Pedaler: Shimano
Styrstam/Styre: 3T
Sadelstolpe: BMC
Sadel: Fizik
Flaskställ: Elite

Lampre – Merida

Man hade ju kunnat tänka sig att det enda italienska stallet i WorldTour också skulle köra på italienska cyklar, men icke då. Istället kör de på något som många “eurofiler” skulle beteckna som rena rama motsatsen.

merida

Det Taiwanesiska cykelmärket Merida har under lång tid tillverkat cyklar åt andra cykelmärken men har på senare år valt att satsa lite extra på det egna märket. Och genom att sponsra ett proffslag hoppas man kunna klämma sig in i premiumsegmentet. Och cyklarna hör oneklingen hemma i de högre divisionerna. Reacto Team (på bilden oven) kompletteras med den lättare Ride för klättrarna och Warp för tempoloppen.

Cykelmärke: Merida
Hjul: Fulcrum
Däck: Continental
Växlar: Shimano
Vevparti/Effektmätare: Rotor/Rotor
Bromsar: Shimano
Pedaler: Shimano
Styrstam/Styre: FSA
Sadelstolpe: Merida
Sadel: Prologo
Flaskställ: Elite

Specialare: Flaskställen på bilderna är Meridas egna, men teamet kör med Elite. Självfallet tävlar man också på andra hjul än de som syns på bilderna. För vad än lab-testerna säger så föredrar proffsen fortfarande tubhjul.

Katusha

Ett cykelmärke som gjort resan från budgetalternativ till prestigeklass är tyska postorderkungarna Canyon. Med insikten att det inte räcker att göra cyklar som får högsta betyg i tester har man öppnat plånboken och sponsrar numera inte mindre än två WorldTour-lag. Vi börjar med Katusha.

Inför 2015 är den stora nyheten den uppdaterade aeromodellen med det lämpliga namnet Aeroad.

aeroad
Canyons Aeroad är helt uppdaterad inför 2015

Men alla vill ju inte ha aero så därför kommer vi sannolikt att se en del cyklister på modellen Ultimate CF SLX även i år. Speciellt på kullerstensklassikerna.

ultimate_cf

Cykelmärke: Canyon
Hjul: Mavic
Däck: Mavic
Växlar: Shimano
Vevparti/Effektmätare: Shimano/SRM
Bromsar: Shimano
Pedaler: Shimano
Styrstam/Styre: Canyon
Sadelstolpe: Canyon
Sadel: Selle Italia
Flaskställ: Elite

aeroad-cf-slx-highlight-1Specialare: Till i år har Canyon utvecklat egna styren och styrstammar. Spana in den här läckra styre-styrstams-kombon som sitter på Aeroaden.

 

 

Kommentera