Inför Omloop Het Nieuwsblad 2018

omloop

Efter några inledande tävlingar har vi nu kommit fram till vad många anser är starten på cykelsäsongen, Omloop Het Nieuwsblad. Det är också starten på vårklassikerna, en period med endagstävlingar som nästan uteslutande körs i Belgien och som  av många ses som säsongens stora höjdpunkt. Nu börjar det!

Omloop Het Nieuwsblad kördes första gången 1945 och hette fram till 2009 Omloop Het Volk, men en sammanslagning av två tidningar bäddade för namnbytet. Tävlingens status har stigit de senaste åren och i takt med att OHN blev en del av UCIs WT-kalender 2017 ses den nu som en viktig och ärofylld tävling och lockar alltid ett väldigt fint startfält. Tidigare alltid med målgång i Gent men inför årets tävling har arrangörerna valt att ändra målet till Meerbeke utanför Ninove. Uppmärksamma läsare noterar här att  Ninove är samma stad som Ronde van Vlaanderen tidigare använde som målgång innan de bytte till Oudenaarde. Detta innebär också att årets upplaga av OHN kommer inehålla samma vägar som Flandern tidigare använde, men mer om det nedan.

omloop-het-nieuwsblad-2018

Bansträckning

Som ovan nämnt så kommer OHN använda samma vägar som Flandern tidigare gjort och de sista 60 km är exakt lika som när Nick Nuyens vann Flandern 2011 och innehåller finalen med kombon Gerardsbergen och Bosberg. Muur van Gerardsbergen, Kapelmuur eller bara Muur är en klassisk backe inom cyklingen och vi alla vet vilka problem den kan skapa för cyklisterna och de ska bli kul och se hur det påverkar racet. Under 2017 var det i många av vårklassikerna som de stora stjärnorna rörde på sig väldigt tidigt med attacker och det återstår att se om det även blir en trend under 2018. För de attackvilliga så finns det mängder av tillfällen att göra skillnad då de sista 100 km innehåller inte mindre än 12 kategoriserade backar och 4 st kullerstenssektioner.

Åter till Muur van Gerardsbergen, det finns en risk att cyklisterna har för stor respekt för den backen och väljer att vänta med att attackera och vi får ett race de sista 20 km, men det samtidigt kan tävlingen lika gärna explodera var som helst. Oavsett scenario kommer de som inte har benen för dagen släppa uppför Gerardsbergen om de inte fått göra det tidigare.

Väder

Det ser ut att bli torrt med minusgrader på natten men under dagen stiger temperaturen och kommer ligga på mellan 4-6 grader. Det ser ut att blåsa en del från ost/nord-ost och det innebär att cyklisterna sista delen av tävlingen får vinden mot/sida mot sig vilket betyder dåliga nyheter för eventuella soloattacker.

Favoriter

Fjolårsvinnaren Greg van Avermaet är på plats för att försvara sin tittel men världsmästaren Peter Sagan har valt att skippa denna helg för att få in både ett träningsläger och en vecka hemma med familjen innan de kommande klassikerna. Inför den första klassikern är det alltid svårt att veta formen på cyklisterna men här kommer ett gäng som jag tror blir farliga och så några outsiders.

Alexey LutsenkoEfter höghöjdsläger på Teneriffa gjorde han säsongsdebut i Oman där han såg ut att vara i kanonslag och plockade hem totalen, det efter att bland annat enkelt hämtat in Niki Terpstra och satt upp Cort Nielsens etappseger samtidigt som han var tvåa på kungaetappen. Det ska bli väldigt spännande att följa Lutsenko både i helgen där jag håller honom som en outsider men även under resten av vårklassikerna. Astana har ett spännande lag där även Michael Valgren, Oscar Gatto och Magnus Cort Nielsen är kapabla till fina resultat

Greg van Avermaet – I Peter Sagans frånvaro får GvA ensam stå som den absolut största favoriten. Han har också vunnit här de två senaste åren. Förra året dominerade han våren totalt, kolla in denna resultatrad; Omloop 1a, Strade Bianche 2a, E3 1a, Gent-Wevelgem 1a, Flandern 2a, Paris-Roubax 1a. Han säger själv att han är i bättre form i år och har redan öppnat vinstkontot med en etappseger i Tour of Oman. GvA är mannen att slå och förväntar mig att han kommer vara med och göra upp om segern. BMC har förlorat Daniel Oss till Bora men har plockat in både Alberto Bettiol och Jurgen Roelandts så laget bör vara lika starkt i år som förra.

Oliver Naesen – Belgiska mästaren visade förra året att han är en av de bästa klassikercyklisterna och var på väg mot något riktigt stort när han kraschade upp för Oude Kwaremont tillsammans med Sagan och van Avermaet på Flandern Runt. Vurpa har han gjort i år också och kommer till start med en bruten näsa men säger själv att det inte ska störa honom. Ska i år ta steget och bli en av de allra bästa.

Tiesj Benoot – En annan som varit iväg och tränat på hög höjd. Belgaren är nyss hemkommen efter 3 veckor i Sierra Nevada och i intervjuer säger han att han är osäker på formen eftersom han inte tävlat sedan Argentina. 23 åringen saknar fortfarande en professionell seger och startar helgens tävlingar med en fri roll där Wellens är den uttalade kaptenen. Förra året gjorde Benoot många fina resultat men kan han omvandla det till en seger i år?

Tim Wellens – Vilken start på säsongen för belgaren i Lotto Soudal. Vinst på Mallorca, sedan en etappseger upp för kullerstenarna till Alcalá de los Gazules och även totalsegern i Ruta Del Sol efter en fin tempoetapp där han slutade 8a. Wellens är bara 26(!) men har redan en lång meritlista med många fina segrar. Det känns som att han aldrig riktigt gjort en satsning mot de tidiga klassikerna men med tanke på hans egenskaper känns det som han skulle klara sig väldigt bra. Som tidigare nämnt, startar OHN som kapten jag har höga förväntningar på belgaren.

Matteo Trentin – Efter 7 år i Quick-Step stallet valde italienare att byta lag och kör i år för Mitchelton-Scott och ingen kan säga att han inte avslutade sin tid hos belgarna bra. 4 etappsegrar på Vueltan och sedan segrar i Primus Classic & Paris – Tours samt en fjärdeplats på VM. Den stora skillnaden med lagbytet är att han nu får köra som kapten istället för att vara en av många stjärnor i Quick-Step. Jag tycker han gjort helt rätt och han har både åldern och rutinen för att leda ett lag i klassikerna. Trentin har säkert ambitioner på OHN men det är framförallt söndagens Kuurne-Brussel-Kuurne som passar italienaren fint men eftersom han är så spurtsnabb är det ingen som vill ha med sig honom till mål i någon tävling.

Sep Vanmarcke – Känslan är att Vanmarcke alltid är med där uppe men aldrig får stå högst upp på podiet. Känslan är också att han ofta drabbas av otur, skador, sjukdomar eller andra problem så han sällan får vara i kanonslag. Kan det vända i år? Belgaren älskar klassikerna och kullerstenarna och är en av de absolut bästa klassikeråkarna. Med ett starkt lag i ryggen med Langeveld, Breschel och Docker hoppas jag vi 2018 får se en slagkraftig Vanmarcke.

Quick-Step Floors – Som vanligt ställer de ett fantastiskt lag på startlinjen. Gilbert, Gaviria, Devenyns, Keisse, Lampaert, Terpstra och Stybar. Helt galet egentligen vilket lag de har. Fernando Gaviria klassikersäsong ska bli spännande att följa, samtidigt tror jag inte vi ska ha för höga förväntningar på colombianen. Quick-Steps bästa kort är framförallt Philippe Gilbert som i år sagt att han vill vinna både Milano-San Remo och Paris-Roubaix. Förra året var han i kalasform och hittar han samma form blir han livsfarlig i alla klassiker. Terpstra och Stybar får fria roller och båda är mer än kapabla till att vinna tävlingar själva. Som alltid blir det spännande och se hur Quick-Step väljer att spela sina kort och utnyttja sitt numerära överläge som de nästan alltid hamnar i.

Edvald Boasson Hagen – Gjorde en blygsam säsongsöppning i Volta ao Algarve så svårt att säga hur han står sig formmässigt. Förra årets klassikersäsong var en besvikelse för norrmannen som vi alla har högre förväntningar på.

Dylan Van Baarle – Efter holländarens fina fjolår har han bytt lag och kör nu för Sky. Britterna har de senaste åren snarare satsat på flera kort i vårklassikerna än en uttalad kapten. Men skador och andra omständigheter gör att Van Baarle startat här som ensam kapten i ett ungt och orutinerat Sky. Formen ser ut att finnas där vilket han visade med en fin 7e plats på tempoetappen i Ruta del Sol.

Michael Matthews – Australiensaren har inte tävlat något i år och Omloop blir säsongsdebuten. Sunwebcyklisten har under sin karriär inte kört speciellt många av de belgiska kullerstensklassikerna men verkar i år göra en satsning. Eftersom det är första tävlingen för säsongen tror jag inte att han kommer vara med på slutet men med Matthews vet en aldrig och han kommer bli spännande att följa under våren.

Jasper Stuyven – En av de cyklister som ligger strax bakom de absolut största klassikerstjärnorna. Förra året bjöd på några fina resultat med Omloop (8a), Kuurne-Brussel-Kuurne (2a), Paris-Roubaix (4a) en etappseger i BinckBank Tour efter en sen och mäktig soloutbrytning. I år ska han ta ytterligare kliv efter att ha sett och lärt av en av de bästa klassikeråkarna, Fabian Cancellara.

Fabio Felline – Italienaren är en fantastisk all-round cyklist som gjorde en bra klassikersäsong 2017 även om de allra finaste resultaten uteblev. Har bara tävlat i Oman där han inte gjorde några resultat att skiva hem om. Förra året var han 4a på Omloop Het Nieuwsblad och en topp 10 placering i år känns realistisk.

Christophe Laporte – Cofidiscyklisten har under starten av 2018 fått köra för att göra egna resultat istället för att agera uppdragare till Nacer Bouhanni som han vanligtvis gör. Ett bra drag av det franska stallet för Laporte har redan 3 vinster i år. Har inte gjort något vidare resultat i de större klassikerna tidigare men nu är han 25, har samlat på sig rutin och verkar få köra som kapten så det ska bli spännande att se vad han kan göra.

Wout Van Aert – I mina ögon ingen favorit och jag tror heller inte han kommer vara med på slutet och göra upp om segern men vill ändå nämna Van Aert. Trefaldige cykelcrossvärldsmästaren har länge pratat om en satsning på  vårklassikerna och nu äntligen händer det. Det ska bli väldigt spännande att följa honom under våren. Hans lag Vérandas Willems-Crelan har fått inbjudningar till OHN, Strade-Bianche, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Flandern Runt och Paris-Roubaix så vi har massor av chanser att se cx-stjärnan den kommande tiden.

Spåkulan

Den första klassikern för säsongen och det ska bli kul att se vilka som har formen och vilka som har en bit kvar. Många tippar van Avermaet och han kommer få ta mycket ansvar och många kommer titta på honom så därför tror jag Sep Vanmarcke får lite utrymme och tar sin första seger på länge.

Niclas Haslum

Vi finns även som podcast under namnet Cykelwebbenpodden som du finner där du hittar dina poddar. Glöm heller inte att följa oss på Instagram och Facebook.

2 reaktioner på ”Inför Omloop Het Nieuwsblad 2018”

Kommentera