Dämpat för Team Sky

984A3699Cykelwebben nåddes just av nyheten att Bradley Wiggins och resten av Team Sky kommer att köra på cyklar med dämpning under Flandern Runt och Paris-Roubaix.

Pinarello Dogma K8-S är resultatet av ett samarbete mellan cykelsponsorn Pinarello och Jaguar.

För att få till en ram som är mer förlåtande över kullersten har man skapat en dämpande bakdel. Konstruktionen bygger på en stötdämpare mellan sadelröret och sadelstagen som tillsammans med ett kedjestag som kan flexa rejält i höjdled gör att cykeln ska röra sig mjukare över de stötiga vägarna.

984A4475

Idén är långt ifrån ny och användes länge på mountainbikes som då kallades “softtails”. Inte heller på landsväg är det en helt ny företeelse. Om vi inte minns fel, sågs samma lösning på Discovery Chanels Trek-cyklar när George Hincapie försökte erövra “Helvetet i Norr” för några år sedan.

Ramen inklusive dämpning väger fortfarande runt 900 gram, vilket får anses vara riktigt imponerande. Framgaffeln har lite mer “rake” (dvs hjulet hamnar längre fram) än vanligt vilket också ger en tryggare gång.

Pinarello_Jaguar_Bike_IG

Är det här vapnet som ska hjälpa Sir Bradley Wiggins att vinna sin sista tävling i Sky-dräkten? Vi kommer sitta klistrade framför TVn för både Flandern och Roubaix!

Kommentera