Nationella mästerskap. Och en skandal!

Under gårdagen kördes flera nationsmästerskap i cykelcross runt om i Europa och tanken var att även de amerikanska mästarna skulle krönas.

trees

Men så blev det inte! De amerikanske racen blev, till många cyklisters förtret uppskjutna till måndagen.

I Belgien kunde Klaas Vantornout och Sanna Cant kränga på sig var sin röd-gul-svart tröja efter hård racing i leriga förhållanden och i Holland fick Lars Van Der Haar lite överraskande nöja sig med en tredjeplats och lämna över mästartröjan till Mathieu Van Der Poel. På damsidan var det dock föga överraskande att suveräna Marianne Vos tog hem ännu en mästartitel.

vos_x

Så långt inga konstigheter eller skandaler.

På andra sidan atlanten var det dock annat. Under hela veckan har det körts cross-tävlingar i en park i Austin. Veteranklasser har fightats om placeringar i tävlingar som, i ärlighetens namn, må vara roliga men kanske inte så prestigefulla förutom dem som faktiskt kör. Inget fel i det i sig. Men när det väl var dags att kora de nationella mästarna bland proffsen och U23orna så var det stopp.

Det visade sig nämligen att några olyckliga omständigheter gjorde att ett större antal gamla träd i parken hotades av cyklisternas framfart. Det blöta vädret och den leriga marken ledde till att trädens rötter hamnade i ett veritabelt slagfält av kolfiberfälgar och handsydda franska tubdäck.

Det i sin tur betydde att tävlingarna sköts upp för att banan skulle kunna dras om och racen skulle kunna köras utan att träden skulle behöva sätta livet till.

Att flytta tävlingar från en söndag till en måndag ställer naturligtvis till det för cyklister som bokat resor och boende och som i vissa fall också måste vara tillbaka på jobbet på måndagen. Således blev det naturligtvis ramaskri och sarkastiska tweets.

Men inget ont som inte för något gott med sig. Cykelcommunityn i Austin samlade krafter och har bjudit behövande cyklister på mat och husrum. Southwest Airlines bestämde sig för att inte ta betalt av de som behövde boka om sina resor. Och så organiserades det lite svartrejs Och sånt är ju fint!

Läs mer om varför man sköt upp tävlingarna i USA Cyclings uttalande. Och läs mer om bakgrunden och träden här.

1 reaktion på ”Nationella mästerskap. Och en skandal!”

Kommentera