Test – Favero Assioma. En italiensk effektmätare.

Favero Assioma pedals

Cykelwebben har testat pedalbaserade effektmätaren Favero Assioma. Favero är ett företag som byggt elektoniklösningar till sportbranschen sedan sent 1970-tal. Sedan några år tillbaka har de också gett sig in i cykelbranschen med sin pedalbaserade effektmätare Assioma. Har italienarna lyckats? Daniel har testat!

Italien har en speciell klang för oss som älskar cykling med mängder av klassiska cykelmärken och en romantik och historik som få andra cykelländer kan mäta sig med. Däremot kanske inte så många förknippar landet med avancerad elektronik och modern R&D. Kan Favero Assioma från italienska tillverkaren Favero ändra på den bilden?

Uppdatering; Sedan vi testade Favero Assioma har Favero släppt en version av sin mätare som är gjord för att funka med Shimano-pedaler. Den heter Assioma DUO-Shi, läs mer om den längst ner i den här artikeln!



Test av Favero Assioma i Cykelwebbenpodden

I avsnitt 79 av Cykelwebbenpodden pratar vi också om Favero Assioma, här nedan kan du lyssna på avsnittet.


Hårdvaran

Favero Assioma är en pedalbaserad effektmätare som finns i två varianter – UNO som är en enkelsidig mätare och DUO mäter båda sidorna oberoende av varandra. De stora fördelarna med dubbelsidig mätning är dels att det blir mer exakt och dels att det finns mer data att analysera (balans höger/vänster ben osv). Nackdelen är att det är dyrare. Assioma UNO kostar 445 Euro medans DUO ligger på 695 Euro. Det här testet är gjort med DUO-pedalerna men mycket av egenskaperna är desamma för UNO. 

Pedalkroppen är gjord i kompositmaterial och ger en pålitlig och stabil känsla. Assioma DUO väger 305 gram/par (jämför med Shimano Dura Ace 248 gram/par) och använder sig av LOOK-klossar.

Effektmätarpedalen Favero Assioma.

 

Skillnaden på Favero Assioma och ett par “vanliga” pedaler är den lilla klumpen på pedalaxeln. Där gömmer sig all elektronik.

Handhavande

Favero har valt att integrera batteriet i pedalen istället för att använda ett utbytbart dito. Laddningen sker med en magnetisk kabel, vilket bidrar till att pedalerna är helt vattentäta. Batteritiden uppges till minst 50 timmar per laddning och batterierna ska klara mer än 500 laddningar innan de tappar i kapacitet. Räknar man på det borde batteriet gott och väl räcka en normal livslängd för en cykelpryl. Oavsett det så är det naturligtvis en nackdel att det inte går att byta ut ett dåligt batteri mot ett nytt. I övrigt går pedalerna i princip att serva helt och hållet och reservdelar går att köpa direkt från Favero.

För att pedalerna alltid ska vara up to date kan du koppla ihop dem med en app på din telefon och därifrån sköta uppdateringar och annat som har med mjukvaran i mätarna att göra. Det funkar hur smidigt som helst!

 

Små LED-lampor hjälper till att hålla kolla på pedalernas status. OBS! Pedalerna går såklart att ladda utan att skruva av från cykeln också!

Installation på cykeln

Skruva av dina gamla pedaler och skruva på Assioma-pedalerna. Inga specialverktyg behövs och det enda du behöver tänka på är att använda distansringar om pedalen går emot din vevarm.

 

Allt du behöver för att komma igång finns i lådan

Det blir inte mycket enklare än så här. Allt som allt är monteringen gjord på ett par minuter. Och här finns också en av de stora fördelarna med just pedalbaserade mätare, de är superenkla att flytta mellan dina cyklar om du har flera. Eller att ta med på resa om du vill hyra en cykel.

Koppla ihop favero assioma med din cykeldator

Precis som alla moderna effektmätare så använder sig Favero Assioma av både ANT+ och BLE (Bluetooth Low Energy) för att kommunicera med din cykeldator. Det är öppna protokoll vilket betyder att du kan använda dem tillsammans med i princip vilken cykeldator som helst. Jag hade inga problem att koppla ihop pedalerna med min dator och kommunikationen dem emellan känns hela tiden stabil och pålitlig. Vill du köra Zwift med Assioma-pedalerna som kraftkälla är det heller inga problem då de går att koppla direkt till din telefon, padda eller dator via Bluetooth.

 

Testrigg med dubbla mätare och dubbla datorer!

Effektmätning med Favero Assioma

Favero själva hävdar att pedalerna mäter din effekt med +/- 1% noggrannhet, något som förvisso är svårt att verifiera utan en kalibrerad testrigg. Men vi ser ingen anledning att tvivla på det. Eftersom jag har tillgång till flera andra effektmätare och en smart trainer har jag kört Assioma-pedalerna parallellt under en längre tid, i olika terräng och en mängd olika typer av pass. I efterhand har jag jämfört kurvorna från de olika mätarna. Där kan jag konstatera att kurvorna följer varandra mycket bra, men att det skiljer några Watt upp och ner mellan de olika effektkällorna. Vilken som har rätt och fel är såklart svårt att avgöra, men poängen är att de mäter på samma sätt över tid för att du ska kunna jämföra dina siffror och se om du utvecklas. Naturligtvis uppstår det här problem om man använder sin effektmätare för att tävla mot andra (läs: Zwift) men det är en annan historia. Sammanfattningsvis känner jag mig helt trygg i att Favero Assioma visar rättvisa Watt under massor av olika förhållanden.

Förutom rena effektsiffror finns det massor av data att analysera för den som gillar att nörda loss. Med Cycling Dynamics kan du tex titta på trampeffektivitet, position, balans höger/vänster osv.

Enkel- eller dubbelsidig effektmätning?

Jag testade som sagt den dubbelsidiga Assioma DUO och många ställer sig frågan om det är värt de extra pengarna för att få mätning på både höger och vänster sida.

Jag tycker det. Anledningen är att vi människor ganska sällan är helt symmetriska och därför är balansen mellan höger och vänster långt ifrån alltid 50/50. Av egen erfarenhet kan jag också säga att den balansen skiftar från dag till dag, i olika terräng och även beroende på var i “effektregistret” jag befinner mig. Som exempel ligger jag i princip alltid på 50/50 när jag kör distansfart, men när jag närmar mig tröskel och där över skiftar balansen och som mest brukar den hamna på 46/54 efter en stund “på rött”. Det gör ganska stor skillnad på vilka siffror som produceras med höger respektive vänster ben och hade jag bara mätt på vänster, som de flesta enkelsidiga mätarna gör, hade siffrorna blivit ordentligt missvisande.

En cykel utrustad med Favero Assioma pedaler.

 

Test på grusväg. Även här med dubbla mätare. Assioma är förvisso landsvägspedaler, men för lite snabbgrus funkar de fint!

Omdöme/Beytg

Jag gillar Favero Assioma. Enkla att handha, smidiga att koppla ihop med cykeldatorn och med en bra kvalitetskänsla både vad gäller hård- och mjukvara. Mätvärdena stämmer bra överens med andra mätare vi testat mot och håller sig också konsekventa över olika typer av terräng och yttre förhållanden. Prismässigt ligger de i mellanskiktet på marknaden vilket känns helt rimligt med tanke på vad man får för pengarna. Favero Assioma känns som ett riktigt bra köp och speciellt för dig som vill kunna mäta effekt på flera cyklar utan att behöva köpa fler än en effektmätare tycker jag att de italienska padalerna borde hamna högt upp på önskelistan.

De enda tveksamheterna handlar om att jag personligen föredrar Shimanos pedaler och klossar (vanesak?) och en viss oro kring att det inbyggda batteriet inte går att byta ut när det börjar tappa kapacitet. 

Assioma DUO-Shi

Jag är inte ensam om tveksamheten kring Look-klossar och sedan vi skrev testet har Favero släppt en produkt för oss som föredrar Shimanos pedaler. Eftersom den japanska jätten har patent på sina pedaler har Favero löst det hela genom att tillverka en pedalaxel som är kompatibel med vissa av Shimanos pedal-modeller. Så har du redan tex ett par Ultegra-pedaler så byter du helt enkelt ut den befintliga axeln mot Faveros och vips så har du byggt om dina pedaler till en effekt mätare! Själva axelbytet är enkelt och görs på under 5 minuter och vad gäller handhavande och mätning så fungerar de i princip precis som de vanliga Assioma. 

 

Fakta

Rek. Pris: UNO/DUO 445/695 Euro
Exakthet: +/- 1%
Vikt: 305 gram/par (vägt av oss)
Protokoll: ANT+/BLE
Övrigt: Inbyggd kadens-sensor, LOOK-klossar, uppladdningsbart batteri

PS. Vi kommer att fortsätta använda Assioma-pedalerna framöver som benchmark vid test av andra (inte pedalbaserade) effektmätare.

Assioma DUO-Shi
Allt du behöver för att byta axel på pedalerna är två fasta nycklar och bytet är gjort på under 5 minuter

Kommentera