Vi har testat nya effektpedalerna Favero Assioma PRO MX från italienska Favero. En wattpedal för dig som kör både MTB och gravel.
Den italienska elektronikfirman Favero har gjort sig ett namn i cykelkretsar med sin populära och pålitliga effektmätare Assioma (som vi testat tidigare här). Men eftersom det är en pedalbaserad mätare och Assioma-pedalerna är tänkta för landsväg har det begränsat användningsområdet en aning. Men hav förtröstan gravel- och mtb-cyklister där ute! Nu kommer nämligen Assioma PRO MX. En Wattpedal för dig som föredrar SPD-klossar under fötterna!
Att träna effektbaserat har fått ett rejält genomslag de senaste åren. Dels för att fler och fler får upp ögonen för fördelarna med det kontra tex pulsbaserad träning, men inte minst på grund av den snabba tekniska utvecklingen. För bara 10 år sen var effektmätare krångliga, dyra och klumpiga prylar som bara proffsen bemödade sig med. Idag är de (flesta) smidiga, relativt billiga och lätta att använda.
Vi har under vintern testat Faveros senaste tillskott till marknaden, nämligen Assioma PRO MX. Det är en Wattmätare som är inbyggd i ett par SPD-pedaler och som därför lämpar sig för gravel- och/eller mtb-cykling.
Test av Favero Assioma i Cykelwebbenpodden avsnitt 165
I avsnitt 165 pratar vi om Favero Assioma PRO MX i Prylsvepet, här nedan kan du lyssna på avsnittet.
Hårdvaran
Precis som sina syskonpedaler så finns PRO MX med både enkelsidig (PRO MX-1) och dubbelsidig mätning (PRO MX-2). För- och nackdelarna med det ena eller andra har vi diskuterat många gånger men sammanfattningsvis; om du inte sitter i en rejäl ekonomisk knipa – köp dubbelsidigt. Priset för MX-1 ligger på EUR 460 och PRO MX-2 EUR 767,41 i skrivande stund.
Sjävla pedalen är gjord i aluminium och stål och känns extremt välbyggd. Man använder sig av Shimanos SPD-standard (dvs deras mtb-pedaler) och pedalerna är kompatibla med Shimanos svarta klossar (SM -SH51). Känslan när man klickar i skorna är distinkt och skon sitter tight och stabilt mot pedalen. Över tid kan visst slitage uppstå, men det får man räkna med. Det fina här är att ingen elektronik finns i själva pedalkroppen så den går att byta ut till en rätt billig peng om den skulle skadas eller slitas ut.
All elektronik återfinns istället i pedalaxeln. Det mest intressanta utifrån sett är att Favero här har lyckats ingenjöra bort den stora “podd” som återfinns på deras landsvägspedaler. Det ger PRO MX en lite cleanare look och gör också att man inte behöver bekymra sig för skav mellan sko och pedal. Vi håller tummarna för att det också är en fingervisning om hur framtida landsvägspedaler från Favero kan komma att se ut.
Vad det också gör är att det flyttar all elektronik “ur vägen” för elaka stenar eller rötter. Vi har av naturliga skäl inte kunnat testa hur pass tåliga pedalerna är för den sortens stötar och smällar men enligt Favero själva är hållbarheten något man haft med i tankarna redan från början av utvecklingsarbetet och de är själva trygga i att pedalerna ska klara tuff körning i skog och mark.
För den som är riktigt petig så kan man känna av att de här pedalerna har några mm mer “stack height”, dvs var foten hamnar i höjdled i relation till axeln, än tex Shimanos flaggskeppspedal XTR (11,2 mm vs. 8,1 mm). Däremot är Q-faktorn, dvs hur brett isär fötterna hamnar, i princip samma som helt vanliga pedaler. Det är bra!
Viktmässigt hamnar en PRO MX-pedal på 191 gram, vilket igen kan jämföras med XTR som väger in på 155. Du får alltså plikta med drygt 70 gram för att få möjligheten till effektmätning i pedalerna. Tilläggas kan också att Garmins motsvarande Wattpedaler Rally XC200 väger ca 220 gram/pedal.
Sammanfattningsvis är det imponerande hur lite man behöver kompromissa vad gäller form och funktion jämfört med en toppmodell utan effektmätning. Bra jobbat!
Handhavande
Precis som på landsvägsvarianten finns ett inbyggt och laddningsbart batteri inne i pedalaxeln. Laddningen sker med hjälp av magneter på utsidan av axeln vilket gör att det inte finns någon batteri- eller laddningslucka som kan ställa till det vad gäller vattenläckage eller liknande. Du laddar enkelt med de medföljande magnetiska sladdarna och enligt Favero ska en laddning räcka i minst 60 timmar. Vi har kört dem i svenska vinterförhållanden. Det är något som inte är direkt snällt mot batterier, men även i minusgrader håller batteriet läääääänge.
Precis som med alla elektroniska prylar numera så kan du koppla ihop dem med en app på din telefon och därifrån sköta uppdateringar och annat som har med mjukvaran i mätarna att göra. I appen kan du också se mer avancerade datapunkter (Cycling Dynamics) än du egentligen behöver. Här finns allt från hur effektivt ditt trampande är, var i pedalvarvet du är starkast, om du trampar mitt på pedalen osv. Om du har en cykeldator som har stöd för Cycling Dynamics kan du också se de här siffrorna i realtid när du cyklar.
Det här är data som är mumma för nån som verkligen vill optimera sitt cyklande, men om vi ska vara helt ärliga är det nog inget man använder till vardags.
Installation på cykeln
Skruva av dina gamla pedaler och skruva på PRO MX-pedalerna. Det enda du behöver är en 15 mm pedalnyckel och att dubbelkolla så att pedalen inte sticker ut för mycket på baksidan av vevarmen. Gör den det får du använda medföljande distanser. Det är supersmidigt och går på ett par minuter.
Detta är ju också anledningen till att just mätare som sitter i pedalerna blivit så populära eftersom de är lätta att flytta mellan cyklar eller att ta med på resa.
Första gången du sätter på pedalerna och om du flyttar dem till en ny cykel behöver du göra en kalibrering via appen eller via din cykeldator, men efter det är det bara att köra på. Pedalerna sköter sig själva.
Koppla ihop pedalerna med din cykeldator
Det verkar finnas lite av en missuppfattning där ute att om man har ett visst märke på sin cykeldator, så behöver man också ha kringutrustning av samma märke. Så är det inte längre i den nya moderna värld av standarder som vi lever i.
Cykeldatorer, pulsband, kadenssensorer och inte minst effektmätare pratar numera alla samma språk, ANT+ och Bluetooth (BLE). Så har du en någorlunda modern cykeldator oavsett märke så kommer det inte vara några problem att koppla ihop den med de här pedalerna. Och med Bluetooth går det också fint att koppla dem till din laptop, telefon eller padda och tex köra Zwift med pedalerna som effekt-källa.
Effektmätning med Favero Assioma
Enligt Faveros egen spec mäter PRO MX effekten med +/- 1% noggrannhet. Vi har inte tillgång till utrustning för att verifiera det påståendet, men vi har testkört pedalerna mot ett par av våra andra mätare och konstaterar att de mäter tillräckligt rätt för att vi ska vara nöjda.
Det finns alltid skillnader i hur olika mätare mäter och rapporterar vidare datat till cykeldatorn, men när vi tittar på graferna över tid hittar vi inget att klaga på. Hur pedalerna mäter över längre tid (alltså månader och år av användning) kan vi såklart inte veta.
Omdöme/Beytg
Det väldigt korta omdömet är att Favero Assioma PRO MX är en riktigt bra effektmätare! Det handlar både om hur bra den mäter och hur smidig den är att använda. Om du föredrar mtb-/gravelskor, vill ha en mätare som är pålitlig och enkelt att använda och som är smidig att flytta mellan cyklar så är det här helt klart en mätare du ska kika närmare på!
Vi har bara kört pedalerna under vintern och således i “vanliga” svenska vinterförhållanden på asfalt och grus. Vi har inte testat pedalerna på mtb eller i typisk mtb-terräng men har egentligen inga skäl att tro att de inte skulle funka lika bra där.
Fakta
Rek. Pris: PRO MX-1 460, PRO MX-2 767 Euro
Exakthet: +/- 1%
Vikt: 383 gram/par (vägt av oss)
Protokoll: ANT+/BLE
Daniel har tränat och tävlat på cykel sedan det tidiga 00-talet. Och han har varit besatt av det mesta som har med cyklar och cykelsport lika länge.