Inför Abu Dhabi Tour 2018


Dags för den sista tävlingen i Mellanöstern innan många av proffsen återvänder till ett kallare europa. Vi har bjudits på tävlingar i Qatar och Oman och nu är det dags för Abu Dhabi Tour, den enda av tävlingarna som har World Tour-status.

I år körs fjärde upplagan av Abu Dhabi Tour och det är som tidigare nämnts den sista i raden av tävlingar i Mellanöstern för denna gång. Globalisering av sporten, att det bara handlar om pengar eller bara något annorlunda, det går att ha många åsikter kring tävlingarna i Mellanöstern. Personligen är jag glad att de snart är förbi då det mestadels är i stort sett ingen publik, långa raka breda vägar i öknen (undantaget är Oman men där saknas istället tv-bilder), relativt tråkig racing samt att klassikerna står för dörren. Ur ett svenskt perspektiv finns dock all anledning att följa tävlingen i Abu Dhabi med spänning eftersom svenska mästaren Kim Magnusson gör debut i proffsklungan för sitt nya lag EF Education First-Drapac p/b Cannondale.

Bansträckning

I år är det 5 etapper som gäller, tidigare upplagor har det bara varit 4. Till att börja med bjuds cyklisterna som vanligt på 3 enkla och platta spurtetapper. Innan vi som alltid har etappen som avslutas uppför Jebel Hafeet-stigning (10,8 km, snitt 6,6 %, max 11 %) har arrangörerna valt att lägga en individuell tempoetapp på 12,7 km. Detta är i mina ögon en bra ändring som bör ge tävlingen ytterligare en dimension och skapa förutsättningar för offensivare cykelåkning på sista etappen.

Favoriter

Rui Costa – Förra årets vinnare kommer till start med ett stjärnspäckat lag i ryggen som även innehåller Fabio Aru. Med tanke på vad pengarna kommer ifrån i UAE – Team Emirates så kanske det inte är så konstigt att de har så många stjärnor till start. Costa verkar vara i fin form även om tempoetappen inte är till någon fördel för portugisen.

Miguel Angel Lopez – Vilken start på säsongen för Astana och Lopez med en 1-2 på kungaetappen och totalen i Oman. Lopez tog en etappseger och 2018 blir han en av de cyklisterna som blir allra mest spännande att följa. Förväntar mig att colombianen är med och slåss om etappsegern upp för Jebel Hafeet men en platt tempoetapp sätter förmodligen käppar i hjulen för en eventuell totalseger.

Rohan Dennis – Till skillnad från ovan nämnda är tempoetappen fantastiska nyheter för australiensaren. En av världens absolut bäst tempoåkare har möjligheten att ta mycket tid på sina konkurrenter. Han har tidigare pratat om att göra en satsning mot att bli en treveckorscyklist och i år är stora målet Giro d’Italia vilket innebär att han försöker förbättra sin kapacitet uppför. Gör BMC-cyklisten ett grymt resultat på tempot handlar allt om att försvara så gott det går på sista etappen för att försöka nå podiet.

Rafal Majka – Polacken har de senaste veckorna omgetts av dopingrykten då han anklagats tagit tillväxthormoner när han körde som amatör. Majka har själv dementerat detta och fortsättning följer. Har inte tävlat sen Argentina där han körde oväntat bra på tempoetappen även om motståndet inte var det allra bästa. Kommer tappa tid på tempoetappen men bör vara i bättre form uppför än vad han var i Vuelta a San Juan.

Alejandro Valverde – I ett märkligt beslut att skippa Ruta Del Sol för Abu Dhabi står den evigt unge Valverde på startlinjen som en av de stora favoriterna. Kraschen på Touren förra året är ett minne blott och spanjoren ser redan ut att vara i kanonslag. På ett kortare tempolopp ska han kunna försvara sig bra mot tempospecialisterna så möjligheterna till en bra slutplacering är goda.

Julian Alaphilippe – 2018 är det dags för fransmannen att ta ytterligare kliv. Säsongsinledningen lovade gott med etappseger och en dag i ledartröjan i Colombia Ory y Paz. Första stora målet blir Ardennerklassikerna och även om varken tempo eller längre klättringar är Alaphilippes absolut starkaste sidor är han stor en talang och extremt allround så det finns alla möjligheter till att göra ett bra resultat här.

Ilnur Zakarin – Har hunnit bli 28 år och hans utvecklingskurva har sakta men säkert pekat uppåt. En 5:e plats på Girot och en 3:e plats på Vueltan förra året visar att Katusha-cyklisten nu på riktigt är att räkna med i 3 veckorsloppen. I år ska han satsa på Touren vilket förmodligen innebär han inte är i lika bra slag så här tidigt på säsongen som när han haft Girot som sitt stora mål. Han är vass uppför och på tempoetappen som inte ser ut att bjuda på några tekniska svårigheter bör han inta tappa allt för mycket tid mot de bästa.

Tom Dumoulin – Giro d’Italia vinnaren från förra året kommer återvända till Italien och starten i Israel för att försvara sin titel. Förra året när han hade Girot i sikte var han 3:a här uppför Jebel Hafeet och jag antar att Dumoulin väljer en liknande uppladdning som i fjol vilket innebär att han bör vara slagkraftig redan nu. Tempoetappen är ett stort plus för holländaren som för tillfället är världens överlägset bästa tempoåkare med både individuellt- & lagtempoguld i Bergen 2017. I mina ögon startar han tävlingen som den absolut största favoriten.

Spåkulan

Att arrangörerna lagt till en tempoetapp förändrar dynamiken på hela tävlingen och är fantastiska nyheter för tempospecialisterna som även är bra uppför. Tom Dumoulin visade förra året att han kan mäta sig mot både Nibali och Quintana uppför men fortsatt är näst intill oslagbar när det kommer till tempo. Om han har samma form som förra året vid denna tidpunkt så vinner han Abu Dhabi Tour.

Niclas Haslum

Vi finns även som podcast under namnet Cykelwebbenpodden som du hittar där du hittar dina poddar. Glöm heller inte att följa oss på Instagram och Facebook.

1 reaktion på ”Inför Abu Dhabi Tour 2018”

Kommentera