Abloc – Träningsläger på hemmaplan

abloc_3

Det här med träningsläger är härligt. Fullt fokus på cykling, återhämtning och cykelsnack en masse. Så här års är det lätt att längta bort till sydligare breddgrader och sikta in sig på en vecka eller två på Mallis eller Grancan. Men ska man verkligen behöva göra av med alla semesterdagar och tömma hela spargrisen bara för att få känna sig som proffs några dagar?

Det tycker inte killarna bakom Abloc (från franskans À bloc, typ fullt ös). De anordnar helgläger på hemmaplan med fokus på gemenskap, cykelglädje och inte minst god mat och dryck. I grunden ligger en djupt rotad kärlek till cykelsporten och en gedigen kunskap och rutin kring allt som har med cykel att göra.

Kärnan i arrangörsstaben består av Erik Abrahamsson och Mattias Carlsson, båda med ett långt cykelförflutet och båda med fina tävlingsmeriter. Erik främst i skogen och Mattias på vägen.

Erik Abrahamsson (t.v.) och Mattias Carlsson, männen bakom Abloc
Erik Abrahamsson (t.v.) och Mattias Carlsson, männen bakom Abloc

Cykelwebben tog ett snack med Erik för att reda vad Abloc egentligen är för något.

CW: Tjenare Erik. Berätta lite om vad ni håller på med. Vad är Abloc?

EA: Hej! Abloc är egenligen två olika delar. Än så länge är våra läger vårt huvudfokus, så jag börjar med det.

Vi drog vi igång för 6 år sedan när jag var med och startade Team Solde, ett cykelgäng med basen i en malmöitisk kaffebar. Vi hade ett läger i Solde-regi som vi kallade för Favoritlägret. Det blev omgående väldigt uppskattat. Solde-gänget hade inte riktigt kraften att dra det vidare till kommande år men jag kände att det var för bra för att släppa. Så jag krokade arm med Mattias Carlsson och arrangerade lägret år två. Även detta år blev det otroligt uppskattat och bra. Därefter har vi vuxit både vad gäller antal läger och inte minst i antalet deltagare. Det som började som ”Favoritlägret” byter i år namn till Abloc Camps och kommer att vara totalt 4 läger, från vintercykelläger i januari till mtb-läger i juli, med 60 platser på vardera. Vi har större efterfrågan än så, men vi känner att 60 är max antal för att behålla en familjär känsla och stämning. Det är viktigt för oss att alla ska känna sig sedda.

Så, vad är upplägget?

Hela idén är enkel. Lägren är vanligtvis fredag till söndag, vi cyklar tillsammans, det är fullt fokus på värme och gemenskap, vi gillar god mat och afterbike.

Det finns grupper för alla vilket innebär att oavsett om du är elit eller förstagångscyklist så finner du din egna utmaning i lägret. Allt från cykelskola till att killar som Åbom får ”vrida ur trasan”. [Henrik Åbom, rutinerad elitherre med proffs- och landslagsupdrag i bagaget har varit med som deltagare under lägren. Erik hoppas kunna locka med honom som ledare framöver, reds. Anm.]… Vi vill få fler människor att cykla och också få dem att känna sig välkomna i cykelkontexten.

Genomgång Abloc
Erik och Mattias går igenom upplägget för dagen

Du berör en intressant punkt där. Att alla ska känna sig välkomna. Cyklister är ju tyvärr inte alltid kända för att vara välkomnande och inkluderande.

Nej, precis. Det där är ett klassiskt problem i cykelsporten. Det är tufft att ta sig in som nybörjare. Jag vet massor av klubbar där det ses som en sport att hänga av de nya som vågar dyka upp på träningarna. Allt det där vill vi komma bort från. Våra ledare och många av deltagarna är ruskigt rutinerade och meriterade cyklister och alla har det gemensamt att de mer än gärna delar med sig av tips och erfarenheter till de som inte kommit lika långt. Vi har ett helt gäng med proffs- eller landslagserfarenheter inte bara inom cykel utan andra idrotter också. Och en herre som Tommy Prim eller dam som Tuulikki Jahre tror jag inte behöver närmare presentation?

Mattias Carlsson i samspråk med legenden Tommy Prim
Mattias Carlsson i samspråk med legenden Tommy Prim

Hur ser en vanlig dag ut hos Abloc?

Samtliga dagar inleds med 2,5 timmars cykling. Sen är det dags för storfika. Då finns också möjlighet att byta grupp om man så önskas. Hur länge eller hur snabbt man cyklar efter fikan beror på vilken grupp man hakar på. Bakom alla grupper finns följebilar för snabb service om något skulle hända. Det är trist att behöva stanna hela gruppen för att laga en punka, så då är det fint med en servicebil.

Kvällarna speglas som sagt av bra mat och vi kör också inspirationsföreläsningar för de som önskar. Vi försöker också koppla på bra kaffe och andra fint som hör cykellivet till. Sånt vi själva anser vara viktigt när man cyklar. Det behöver inte vara direkt knutet till cykling utan mer det som lite luddigt kan beskrivas som cykelkultur.

Vi vill visa att det går att cykla seriöst men samtidigt tillåta sig god mat, skratt och vin. Vi är människor som gillar utmattning och umgänge och vi ser ingen motsättning med att göra båda samtidigt.

Lägren avslutas alltid med en stor prisutdelning baserad på bravader, alltså inte bara det som presterats på spurterna. Det handlar igen om att se alla och inte bara de som är starkast, snabbast eller gör mest väsen av sig.

Vi inledde med att skriva att ni kör på hemmaplan och att ett läger inte behöver kosta skjortan, men var håller ni till egentligen och vad kostar det att haka på?

Vi försöker ha geografisk spridning på lägren. Det är ett fantastiskt sätt för folk att uppleva och upptäcka nya plaster i Sverige. Hittills har vi bland annat varit i Jönköping, Smögen och Kalmar och vi letar ständigt nya ställen och nya upplägg. Nytt för i år till exempel är att vi kommer att köra ett MTB-läger i samarbete med SkiStar i Sälen.

Vad gäller priser läger så har vi till i år tvingats höja dessa en aning. Men vi tycker fortfarande at vi ligger på en rimlig nivå. Det kostar 2500:- för 3 dagar och då ingår allt. Boende, mat fika, service mm. Och fina giveaways från våra partners.

En annan nyhet för i år är en egen klädkollektion framtagen i samarbete med Craft
En annan nyhet för i år är en egen klädkollektion framtagen i samarbete med Craft

Du inledde att säga att Abloc är tvådelat. Nu har vi pratat om den ena delen, vad är den andra?

Just ja! Abloc är mer än lägren. Det är ett initiativ och ett varumärke som är i sitt startskede. Det syftar till att främja utövande och aktivitet. Också tron på att ta tillvara på den energi och kraft som skapas i dessa sammanhang där människor kommer samman. Vi har våra rötter inom cykel och det är också cykel som är centralt för oss just nu. Därmed inte sagt att vi stannar där. Det finns utrymme för detta på fler platser och i utvecklingen av Abloc kan ni förvänta er fler initiativ, fler aktiviteter och fler samarbeten.

Ok, lägren var tydligt men del två lite luddigt på ett spännande sätt! Vi följer med spänning vart Erik och Mattias kommer dra sitt initiativ!

Är du sugen på att dra på läger med Abloc? Kolla in deras Facebook-sida!

Kommentera