Det är lätt att göra sig lite lustig över tanken att det behövs ett par grusvägsspecifika cykelskor. Att det skulle vara helt omöjligt att köra gravel med ett par alldeles vanliga mtb-skor. Eller kanske landsvägsskor om man föredrar lite snällare terräng. Men nu har Shimano släppt en sko just för det ändamålet, då måste vi ändå ge dem en chans! Och det visar sig faktiskt inte vara så dumt eller onödigt som det kan verka. Läs Daniel Rytz test av Shimano RX8!
I avsnitt 67 av Cykelwebbenpodden pratar vi om skorna som det här testet handlar om, här nedan kan du lyssna på avsnittet!
Vad är egentligen ett par gravelskor?
Som inledningen hintar om var jag först ganska osäker på om ett par grusvägsspecifika skor kunde erbjuda någon direkt fördel över ett par vanliga mountainbike-dito. Båda är anpassade för att användas i kombination med mountainbikepedaler och som vanligt med cykelskor så är det viktigt att de sitter bra på foten och har en styv sula som ser till att kraften överförs effektivt från cyklisten till cykeln. Så vari ligger egentligen skillnaden?
Med modellen RX8 försöker Shimano svara på den frågan. Det är alltså en sko som marknadsförs och säljs som just gravelspecifik. Vid första anblick ser den ut som en korsning mellan en landsvägs- och en mountainbikesko. Yttersulan är av kolfiber, men är klädd i rejält och “greppigt” gummi för att man också ska kunna gå i dem. Shimano själva rankar sulan som 10 på sin egen styvhetsskala dvs lite mjukare än värstingskorna för både skog och landsväg som är rankade som 11 och 12. Den är dock fortfarande rejält styv. Sulan har däremot inga fästen för dobbar, värt att tänka på om du älskar att springa mycket i leriga uppförsbackar. Ovansidan av skon påminner mer om en nättare landsvägssko både i form och med tanke på materialval. En BOA-ratt i kombination med ett kardborrespänne ser till att de håller sig på foten.
RX8 finns i mörkgrått, silver eller en limiterad upplaga som jag inte riktigt vet hur jag ska beskriva (se bild nedan) och dessutom i en mörkblå damversion.
Hur känns de?
Väl på fötterna konstaterar jag att de helt klart påminner mer om ett par landsvägsskor. Jag har sedan tidigare Shimanos värstingskor för MTB och passformen på RX8 är tightare och det känns som de kramar fötterna betydligt mer. På ett bra sätt. Hälkappan är inte heller lika styv, men vadderingen på insidan av skon ger ändå ett bra hälgrepp utan att skava eller störa och tåboxen är behagligt rymlig utan att kännas för stor.
Jag var lite orolig för att det enda BOA-spännet skulle räcka till för att hålla foten på plats utan att klämma eller glappa. Den oron visade sig helt obefogad. Wiren från spännet löper genom stora delar av skons överdel och fördelar på så sätt trycket jämnt över fotryggen. Eventuellt kan man här dela ut ett litet minus till kardborrespännet som tar hand om främre delen av foten. Det är lite svårt att spänna åt, men å andra sidan är det snarare något man gör då och då och sedan bara låter vara. På det stora hela är skon smidig att få på sig, lätt att justera och sitter riktigt bra på foten. Innersulorna levereras med justerbart hålfotsstöd och inte nog med det så är de också behandlade med Silvadur, ett ämne som håller sulorna fräscha längre!
Lättare och tightare
En intressant detalj är att RX8 är betydligt lättare än sina MTB-storebröder – mitt testpar i storlek 41 väger 580 gram inklusive SPD-klossar mot 700 gram för MTB-varianten (XC-900).
När jag klickar i skorna i mina SPD-pedaler märker jag igen att de skiljer sig något från mina gamla mtb-skor. Passningen mellan sko och pedal är något tightare vilket igen ger lite av en landsvägskänsla. Det känns effektivt och jag känner mig trygg i att jag sitter fast som jag ska. Jag vet inte om jag inbillar mig baserat på styvhetsindexet, men jag intalar mig att sulan visst är lite mjukare än jag är van vid men vågar inte svära på att så är fallet. Om jag inte tar några KOM uppför några branta backar eller om jag förlorar nån prestigefull grusvägsspurt så är det iaf inte brist på styvhet i sulan det beror på.
Omdöme/Beytg
Jag har kört både lugna snackrundor i skorna och hetsat ordentligt och för mina fötter funkar RX8 riktigt bra. Den tighta men bekväma överdelen parat med den styva sulan funkar fint för såväl långa lugna rundor som när man skickar på ordentligt i branta backar. De är bekväma att gå i, men med tanke på hur mycket kolfiber som är exponerat på sulan misstänker jag att de estetiskt kommer att bli ganska slitna ganska fort undertill. Det gör såklart inget för funktionen, men ändå.
På det stora hela tycker jag att Shimano RX8 är en riktigt bra cykelsko för det tänkta ändamålet och jag blev faktiskt en aning förvånad över att jag tyckte att den kändes så annorlunda mot en “vanlig” mtb-sko som den ändå gjorde. Det kan vara så att Shimano faktiskt övertygat mig om att gravelskor ändå har ett existensberättigande!
Fakta
Rek. Pris: 2499:-
Storlekar: Herr 38-50(!), Dam 36-43
Daniel har tränat och tävlat på cykel sedan det tidiga 00-talet. Och han har varit besatt av det mesta som har med cyklar och cykelsport lika länge.