I en tid då det publiceras tio kokböcker per vecka, minst, gäller det att hitta en egen vinkel om man vill stå ut i mängden. Och en egen vinkel känns det onekligen som att Henrik Orre har. Henrik är en av Team Skys kockar och nyligen släppte han sin kokbok för cyklister, Velochef. Vi passade vi på att träffa Henrik, i samband med boksläppet på Södermalms Bon Mechanique, en kombination av cykelcafé och verkstad.
Henrik har sedan dess hunnit med att, utöver att lansera sin nya bok i Stockholm, Oslo och Manchester, kocka för Team Sky under Criterium Dauphinée och på deras träningsläger på Lanzarote.
Just nu jobbar Henrik för fullt i Team Skys rullande Tour de France-kök för att ge Chris Froome och hans lagkamrater den bästa uppladdningen som är möjlig inför varje etapp.
Hur funkar det med matlagning till ett helt team, inte bara cyklister utan alla andra också?
Vi lagar en buffé som skall passa alla, exempelvis finns det ofta ris, pasta och potatis så man kan välja vad man vill ha. Ingen specialkost till någon utan de flesta äter det vi serverar, utöver de med allergier.
Är det mycket logistik i köket för ett proffslag?
Ja, det är det ju. I år har Team Sky köpt in en trailer för matlagningen, mest för att säkerställa att alla ska få den maten de behöver. När vi bor på hotell kan det ibland bli så att våra råvaror inte kommit eller att vi inte får tillgång till köket så vi kan laga mat till laget vilket förstås leder till onödig stress. Vi är två kockar som lagar all mat så det är högt tempo.
Hur kom det sig att det blev en kokbok?
Patrik Engström och jag gjorde en profil på Evald Boasson Hagen, efter det föreslog han att vi skulle göra en kokbok. Jag tyckte det lät som ett väldigt roligt projekt. Det blev ett hektiskt halvår med att skriva all text och matlagning i köket hemma.
Som före detta stjärnkock, vilka likheter finns det med att jobba på Grand Hotel?
Team Sky har en konkurrensinställd miljö, alltid framåt med högsta nivå i allt. För mig gäller det att ligga i framkant, vilket ger en rolig och kreativ miljö. Allt skall förbättras hela tiden och allt går att förbättra vilket ger en bra miljö för mig. Det var i grund och botten samma på Grand Hotel.
Om vi byter några ord om din nya bok, vilka riktar sig din bok till?
Jag tror att den har en bred publik, inte bara cyklister, utan alla som gillar rörelse och motion kan ha nytta av den. En målgrupp som jag tänker mig är ungdomar som idrottar och flyttar hemifrån för att gå på idrottsgymnasium. Jag hoppas på att inspirera de till att våga laga egen mat!
Lanserar du boken bara i Sverige?
Vi släppte boken samtidigt både i Sverige och i Norge, sen finns det en engelskspråkig version som lanserades tillsammans med Rapha i Manchester vilket är både roligt och lite hektiskt!
Vad bör man ha för förkunskaper för att laga maten i din bok?
Det behövs varken speciella förkunskaper eller redskap för att laga recepten i boken. Alla recepten är provlagande i mitt kök så går att laga hemma. Jag har varit noga med att det inte är specialråvaror i recepten utan allt går att köpa i mataffären.
Hur ska man tänka när man förbereder något att ha med sig ut istället för att bara köpa färdigt i butik?
Det finns pengar att spara om man fixar på egen hand. Det ersätter mycket av de köpta bars som är jättedyra. Och mycket godare. Alla butiksbars kostar ungefär samma så det blir snabbt ganska dyrt.
Vad ville du förmedla med din bok?
Det är inte bara en kokbok utan också en coffee table bok, man får något mer till maten, lite cykelkultur.
Vi på Cykelwebben tycker verkligen att Henrik träffat rätt i bokens känsla. Det finns gott om recept för dig som tränarbåde vad gäller vad som ska intas inför pass, vad du kan ha med under passet och vad du kan äta efter passet som återhämtning. Och det verkar ju vara bra grejer han lagar. Det ser vi ju om inte annat på utvecklingen så här långt i Tour de France!
Om du är nyfiken på boken finns den exempelvis över disk i Stockholm på Cykloteket och online på Adlibris.