Raceday – Småskalig svensk smörja

raceday

Alla som någon gång kört en cykeltävling vet att det finns en säregen lukt som är kopplad till den aktiviteten. Och även om vi noterat att det avtagit något de senaste åren så är det ändå något härligt med att kliva in i ett sunkigt omklädningsrum och låta näsborrarna fyllas av den friska doften av liniment.

Och gillar man liniment så tycker vi att man ska kika lite närmare på ett nytt svenskt märke; Raceday Skincare.

Bakom märket ligger Gustav Dejert som själv är en riktigt duktig cyklist med fina resultat i senior- och veteranklasserna på landsväg och cykelcross.

Gustav i tävlingstagen
Gustav i tävlingstagen Foto: Niklas Källström

Så här beskriver Gustav själv sitt projekt:

Trainertristessen under vintern är mördande, men när hjärnan drömmer sig bort kan en del roliga idéer ploppa upp.

Jag gillar oljor och liniment (eller embrocations som det heter på engelska) och beställer gärna från mindre tillverkare ute i världen men problemet är att frakten oftast hamnar det dubbla mot produkten. 

Så jag började fundera på hur svårt det egentligen kan vara att blanda själv? Svaret visade sig faktiskt vara ganska krångligt om man ska börja från noll. Särskilt att få tag på rätt grejer.

Men jag började utbilda mig själv genom att dels läsa på och dels konsultera experter i området. Och sen har det varit att lära sig av misstag. Och prova igen och igen.

Varenda dag under vintern har jag testat nya blandningar, när jag löptränat och suttit på trainer. Nästan allt hemma luktar liniment nu. 

Jag testade, testade, testade och testade på kompisar, tog hjälp av Sveriges bästa continental-lag Team Tre Berg – Bianchi, testade lite till, läste 4 triljoner sidor på nätet, testade igen och sen var det klart.

Grundidén är att allt skall vara helt ekologiskt (vissa eteriska oljor finns ej som ekologiska ännu), man smörjer ju in sig på huden och huden är vårt största organ som suger in allt man smörjer den med så då känns det klokt att försöka komma bort från allt vad kemikalier heter.

Jag vet inte om det går att vetenskapligt bevisa att man kan pressa ur mer watt med sådana produkter men det spelar ingen roll för mig. Det handlar mer om den mentala biten, att man förbereder sig, ritualen när man smörjer in sig innan start och hur benen glänser och ser mer deffade ut och såklart lukten som hjälper mig fokusera. Motståndarnas blickar på startlinjen.

För tillfället finns det fyra produkter:

• En Pre-race massageolja (svart etikett) som är milt värmande och packad med oljor som är vårdande för huden samt sätter fart på cirkulationen. Den är också lätt färgad av paprika så vinterbleka ben får en lätt ton.

• En Pre-race massageolja (vit etikett) som ovan fast utan värmande ingredienser och inte färgad.

• En embrocation som är värmande och innehåller bivax som skyddar mot väder och vind. Denna är tänkt för dom som vill köra utan benvärmare regniga kalla dagar.

• Ett Chamois Balm som är ett byxfett, förebyggande mot skavsår. Naturliga oljor, sheasmör och bivax bildar en lite fetare textur som aktiveras av kroppsvärmen och håller huden mjuk. Eteriska oljor och ringblomma verkar bakteriedödande och antiseptiskt.

Fler produkter är på gång men först vill jag se hur det rullar på. Jag försöker också fokusera på att få upp en lite mer genomarbetad hemsida och webbshop. Än så länge är den väldigt enkel och alla beställningar görs via mail.

Vi på cykelwebben ställer oss upp och applåderar den här typen av initiativ och önskar Gustav ett stort lycka till! Vi har också blivit lovade lite testgrejer och ser med spänning fram emot att rapportera kring hur prylarna funkar!

Läs (än så länge) mindre på theraceday.se eller maila direkt om du vill inhandla!

Kommentera