Inför CX VM 2018

CXVMTill helgen är det dags för en av crossäsongens stora höjdpunkter, VM. 

Efter ett flitigt tävlande under hösten och vintern lider nu säsongen mot sitt slut och det har blivit dags att kora nya världsmästare som kommer få äran att dra på sig den vita världsmästartröjan med regnbågsränder. För att komma i rätt mode inför tävlingarna har vi på Cykelwebben pratat med förbundskapten Hasse Mård samt svenska mästaren Martin Eriksson som är en av fyra svenskar som kommer stå på startlinjen i helgen.

Banan

Tävlingarna går i Valkenburg, Nederländerna, nära den berömda Caubergstigningen som förutom målgång på Amstel Gold Race även var målgång för VMs linjelopp när Philippe Gilbert vann efter en fin attack 2012. Området är kuperat vilket också skvallrar om en tuff bana. Vädret har i veckan legat runt 5-6 grader med en del regn så det lutar åt att det blir en riktig lerfest. Via belgiska sportsidor har vi kunnat se klipp när belgiska landslaget är ute på banan och tränar och ja, det ser både lerigt och bitvis väldigt tekniskt ut. Förbundskapten Hasse Mård om banan:

Eftersom banan ligger precis jämte Cauberg, […] så är det en ganska kuperad bana för att vara cykelcross och ovanligt stor del av banan går även i skog. Tidigare när det varit världscup där har det i mitt tycke varit lite för knixigt men nu till VM är banan omgjord en hel del och det har blivit en bättre variation mellan underlag och tempo.

Martin Eriksson som kör Herrar Elit på söndagen berättar om en tekniskt svår bana:

Det kommer utan tvekan vara en av de absolut tuffaste banorna på hela året. Mycket brant både nerför uppför och på skrå. Som det ser ut nu så verkar det hålla sig på plussidan, blir det minusgrader så blir det väldigt intressant.

För lite rörligt material så har USAs landslag varit ute och testat banan.

Svenskar som kör

Även om sporten ständigt växer i Sverige har våra cyklister en bit kvar till världstoppen som i mångt och mycket består av cyklister från Belgien och Nederländerna. För att minska avståndet la förbundet i år SM senare, i januari, samtidigt som de andra ländernas nationella mästerskap går. Detta för att förlänga säsongen för oss i Sverige samtidigt som den nu följer den internationella säsongen som löper från början på september till slutet av januari.

Till start i helgen kommer fyra svenskar. Martin Eriksson (Art-V Cycling) i herrar elit, Hannes Forsby (Giro Cycle Club) i U23, Anton Niederbach (Ryska Posten) och Emil Lindgren (Falu CK) i juniorklassen. Sverige har 5 platser i varje klass men att vi inte är fler eller att vi inte har några damer på plats handlar om att inga fler cyklister har klarat uttagningskraven uppsatta av förbundet och förbundskaptenen.

Vad kan vi då ha för förväntningar på de fyra som tävlar i helgen? Förbundskaptenen berättar:

Vi är väldigt nöjda om vi får in någon cyklist topp 30 i respektive klass. Ser vi på de fyra som kommer till start så är det junioren Emil Lindgren som kört bäst internationellt under säsongen.

För Martin Eriksson har säsongen redan varit en succé då han vann SM i Göteborg i mitten på januari. Efter det har han fortsatt träna med siktet inställt på Valkenburg.

Träningen har flutit på så formen känns helt okej. Tävlingen i lördags gick rätt bra så det var skönt. Jag förväntar mig en tävling utöver det vanliga på alla plan. Banan är sjukt tuff, motståndet är hårdare än någonsin och publiken kommer vara galen. För egen del skulle jag vara nöjd för dagen om jag kunde slå mig in topp 40.

Svenska mästaren har under säsongen varit ute internationellt och tävlat tillsammans med sitt lag Art-V Cycling. Något som till en början var tufft då de insåg hur bra de allra bästa är men det har även varit lärorikt och gett resultat när de allt eftersom kunnat köra bättre och bättre.

Det har blivit 16 internationella starter för min del i år. Skillnaderna mot att tävla i Sverige är stora och många. För det första så håller motståndet en helt annan nivå. För det andra är banorna tuffare, mer kuperade men framförallt tekniskt svårare. Arrangemangen är mycket större, varje tävling är som en liten festival som lockar stor publik, inte sällan tiotusentals åskådare. I början av vårt internationella tävlande var det rätt tufft att inse hur bra de bästa är men ju mer vi kört, desto mer har vi varit med i tävlingarna, så det är skönt att ändå känna att det går framåt.

Favoriterna

Damernas elitrace har potentialen att bli helgens stora höjdpunk med flera potentiella vinnare. Regerande världsmästarinnan Sanne Cant (Belgien) har visat fin form på slutet och får ses som den största favoriten. Åttafaldige världsmästarinnan Marianne Vos (Nederländerna) drog igång crossäsongen sent men har visat att formen är god. Fransyskan Pauline Ferrand-Prévot vurpade illa senast men klarade sig undan allvarligare skador och kommer still start med chans på en andra världsmästartitel (vann 2015). En annan utmanare till segern är rutinerade amerikanskan Katie Compton som tagit flera fina segrar under den gångna säsongen och som vi inte kan räkna bort.

Herrarnas U23 lopp ska också bli väldigt spännande att följa där regerande mästaren Jories Nieuwenhuis (Nederländerna) ska försöka ta sin andra raka seger men väntas få tufft motstånd av supertalangen Tom Pidcock (Storbritannien) och tidigare U23-vinnaren från 2016, Eli Iserbyt (Belgien) med tjecken Adam Ťoupalík som en outsider för pallen.

På herrsidan är hemmasonen Mathieu van der Poel storfavorit och har dominerat crosscenen med massor av segrar den gångna säsongen. Den största utmanaren är regerande världsmästaren Wout van Aert som vunnit två raka guld, men i år har det gått tyngre för belgaren.

Vi på Cykelwebben önskar alla svenskar ett stort lycka till under helgens tävlingar! Om du inte kan få nog av CX-VM så var det ett av ämnena i senaste avsnittet av Cykelwebbenpodden som du hittar här.

Vill du följa svenskarna på plats gör du det enklast via Instagram:

Martin Eriksson: @mrtnrkssn

Hannes Forsby: @hannesforsby

Anton Niederbach: @aniederbach

Emil Lindgren: @emil_lindgren0

Cykelwebben hittar du på Instagram på @cykelwebben eller på Facebook.

Niclas Haslum

Kommentera