En annorlunda motståndsrörelse – AIRhub

airhub1

Trött på att alltid vara starkare än träningskompisarna? Stressad över att pulsen är för låg när du ligger inbäddad i klungan? Saknar du milslånga klättringar här hemma i platta Sverige?

Även om de där “problemen” får ses som både ovanliga och extremt lyxiga för de allra flesta av oss, så finns det nu en lösning. AIRhub är ett framnav som lägger på extra motstånd och som på så sätt ska ge extra bra träning!

AIR står för Automated Integrated Resistance (automatiskt inbyggt motstånd) och navet har utvecklats av det Australiensiska företaget Terrain Dynamics.

airhub2

Idén är ganska enkel; genom ett justerbart magnetiskt motstånd i framnavet kan man lättare få ut precis det man vill av varje träningspass. Terrain Dynamics menar själva att det finns flera olika användningsområden. Starkare cyklister kan cykla med klenare kompisar utan att göra avkall på intensiteten, möjlighet att köra hårdare intervaller men samtidigt hänga med kompisarna som bara är ute och kör ett lugnt distanspass. Men det som kanske är mest intressant för oss som bör i platta områden; Det ger en möjlighet att simulera långa klättringar och på så sätt kan man köra klätterlik träning på platten. Något som vi annars brukar få åka söderöver för att kunna göra.

Träna med kompisar, men få ut mer av passet än alla andra?
Träna med kompisar, men få ut mer av passet än alla andra?

Motståndet i navet är som sagt elektromagnetiskt och styrs via en app i telefonen. Man kan välja att ställa in motståndet manuellt eller via ett av två automatiska lägen. Det ena som styrs av puls och det andra av luftmotstånd/hastighet. Mata helt enkelt in den zon du vill ligga i och appen justerar motståndet upp eller ner för att du ska hamna rätt.

Vi tycker att idén halt klart låter spännande, och det verkar också en av våra favoritcyklister i proffsklungan göra. Adam Hansen i Lotto-Soudal har testat AIRhub och hans tankar kring det finns att läsa här.

Men även om det låter spännande och Hansen gett det tummen upp så känns det fortfarande som att priset på drygt 1900 AUD (ca 11 500 SEK) kommer avskräcka de flesta förutom de allra mest nyfikna entusiasterna.

Är du en av dem eller bara vill läsa mer om AIRhub? Klicka in på terraindynamics.com.au

Kommentera